有冇做藥廠巴打絲打(2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
冇錯 制藥呢行真係慘過做uniplo
u記時薪60
港豬藥廠撚有
qc真係u grad拎最低工資咁濟
下一步澳x係咪要炒一個ap
廿皮野請兩個ap
個新hr大佬開始屠宰各個部門
頭20大既藥廠都一定有(國際既廠)
做Generic,代理,行藥房果d就無1萬,呢d比無讀書既人做嫁,有degree既咪入。
我十幾年前入行做sales, 當年第一個月連佣已經2萬幾蚊。十幾年前fresh 2萬幾已經好爽。
畢藥做左半年藥廠

跟住轉行 再轉行

家下做地盤
賣藥係點賣法

打比啲診所同醫院問佢地要唔要買?

定還是要親自去求人買
上門探訪一開始實要做
熟左咪多d用電話電郵聯絡
得番一個的話如果果個突然走埋的話點算
無藥賣gg
明眼都知炒邊個啦
聽聞話個qa個印度佬都俾人炒埋
係咪得罪左kelly同老鼠飛?

qc個狗公揚仲喺咪到? 俾人投訴未?
可唔可以講下你間公司既結構次次都聽唔明
呢間工廠有分group同plant
group即係人工高啲又唔做野 點鳩plant做
有分group qa同plant qa
plant下面有qa qc pd eng wh 等等
r and d就好似分左去第二邊
總知qc就是下把位 人工底又冇地位
呢個公司最大特色係管理層全大陸人 冇香港人咁濟
香港人喺呢到係二等公民
仲年年請好多大陸班iang過來換血
一般黎講新人無經驗既都係叫你做d已經好成熟有晒固定買野記錄既客,接下order, 落下區見下佢地傾下計,等佢地知有人follow, 又了解下d醫生treat個病咩情況下用你隻藥,咩情況下用對手既藥。用marketing比既工具同方法黎幫佢揾多d病人,又講下咩情況下用你既藥會對病人好d咁樣。

求人買既你求得幾多次,好快玩死自己d客嫁。
爆數既話都幾fat fat
我試過有兩年爆到盡,剩係incentive未計其他野一年都廿萬
而家我幫d sales manager計incentive, 有d一年30幾萬incentive. 計埋其他野全年收入過一球。
manager, 但咩role就廢事自爆
我都入左行5-6年
啱入行個陣都試過爆到二十幾萬incent

巴打我又想了解下marketing manager/ product manager 又大概係咩價位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞