有冇做藥廠巴打絲打(2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
新消息:
現已接受外藉同事分享澳X
請大家宣傳出去讓同事也分享吧
也許他們看不懂中文, 但至少他們的聲音,香港人是聽到的

Now, welcome to share or comment what you want to say about BF.
May be you don't understand Chinese,
But We are listening you sound.
We are always being your colleagues, even our Country is different.
Stand with You!
Stand With Hong Kong.
Free Hong Kong, Free BF

So, What are you waiting For?

好撚勁啊巴打
我知班印度佬對公司都好多怨氣
失禮
我知道外籍同事一直都埋唔到香港大陸同事堆
礙於大家英文都麻麻
其實香港人真係好nice
同心協力, 唔好再比人入黎浪費人生啦
有黨點會汁,亞視都可以永恆啦
前國家主席...
呢間野真係香港傳奇
今日見到呢個留言之後,覺得應該要原文張貼,
他是大陸人,但我都覺得他應該受到尊重。
可能呢篇文一出,佢會受到危險
但係佢都敢留言,我應該幫助佢
但因為呢到係香港
所以我都會轉譯返正體 同廣東話

譯文:
我想分享我既經歷。
我係澳X研發的蘇州負責人,剛到澳X感覺就好忙,分司管理好嚴。
我都好鐘意忙碌既生活,所以一直加班。有一日總部HR就同我講:
(原文)感恩你可以享受公司活動儀式。
講左幾次,我就好意外,究竟乜料呢?
係咪要我走呢?

之後我就msg Eric:
HR叫我走,公司活動我就不參加了,畢竟好多新人去,我想留返尊嚴比自己。但你交代既事我都會完成好。

25號就加到20:00, 然後講左幾個同事食晚飯。Eric 睇到Msg 後 安排深圳的張(琳) Call 我否認炒我,講係安排我陪一位腦細,所以先不能參加。
同埋講香港人就係咁撚樣。

第2日(26號),07:00就到公司,帶住大家做野。
Eric 返到公司冇搵我傾,叫大家繼續做野。
果日我又做撚到20:00

27號,條仆街仲叫我上台講野,
屌 我緊係讚公司啦
果日忙到狗咁撚樣
16:00,條仆街話我做野冇問題,係溝通能力唔撚掂
澳X唔能夠容許你既存在 你可以滾啦。

其實走不走,我無所謂啦。 但總感覺得我比你呃撚左。
我真誠待人,比你良心當狗肺

後黎啦 我諗條仆街點解要咁樣玩鳩我?
我估啦,果日曾子(君) CEO 要黎參觀,驚我爆佢大鑊。
照我睇黎,李(海)華都幾撚有機心。 親愛的李生,我地無冤無仇,
你咁撚樣玩鳩我?
我好似白痴仔咁比你玩,仲係台上讚你
你撫心自問,你係唔一件仆街? 仲想打聽我入左咩群?
我搵唔到CEO咩? 我可以同你講 我搵佢易過搵你條鳩啊。

李生整體黎講,係有料既又上進,係機心太撚重,做埋哂D仆街野。
難怪可以將前任屌到去註冊處啦,犀鳩利。
呢D就係我既經歷
大家評一評

原文(刪左D保護你)
我只想把我的经历说一下吧,我是澳X研发的苏州负责人,初到澳X感觉很忙,公司管理很严格。我也喜欢忙碌的生活,所以一直加班。有一天总部那边人事给我消息,原话:感恩你可以享受公司活动仪式,说了几遍。我就很意外,啥意思,是不是让我活动后离开公司,我就发消息询问,她说Eric明天到公司,你找他。我当天晚上还在加班。我想应该是让我走的意思,我就发信息说:ERIC,人事说让我离开,公司活动我就不参加了,毕竟活动中进来很多新人,我想留点颜面。但是我会加班把您交代的事情做好,25号加班到8.00,然后带几位员工吃晚饭。我个人淘的腰包。Eric看到信息后,又是安排深圳的张X给我打电话否认,说是安排我陪一位领导,所以不能参加,又是发信息说我误会了,说香港人就是那样。第二天,7.00我就到单位,带领大家干活。26号Eric到了,没有找我谈话,让大家加油干,当天我们又干到8.00。27号,还让我上台讲话,当然是夸公司好啦。忙的和狗似的,下午4.00多,说我研发能力是没有问题的,沟通能力成问题,不能溶于澳X,可以走人了。其实,我无所谓离开。我就是感觉自己被欺骗了,我真诚以待,得到的是欺骗。后面我反思了,他为什么这么做?或许是因为曾X君女士(澳XCEO)要来参观,怕我出头说什么吧。看来,李海X先生挺有心机的,亲爱的李总,我们无冤无仇,我就感觉自己是个傻子似的被你玩,还在台上夸您好,您摸着自己良心说话,你这样做好吗?还特地打听我入了澳美什么群。我找不到曾子X吗?我可以告诉你我找到她不容易嗎?总体评价李X華能力还是不错的,也上进,但是心机太深,昧着良心干事,难怪把前任干到注册处了,牛逼!这就是我的经历,大家去评价吧!
rnd個gm? 條友睇落好慈祥架wo
原來咁陰毒
我睇完都覺得好撚陰濕!
係佢手下做野真係好慘
連大陸人都屌澳x 間公司真係好鬼垃圾
好撚多架
真係好撚多大陸同事屌
估唔到佢地都上連登
最近疫情又嚴重左 仲係冇得home office啊?
緊係冇
唔係同事點享受到食三文治
早晨!
爆完去食早餐
有D巴絲一早留言 未post 出黎真心唔好意思

同事:
我係前員工,李x華以前係搞工藝, 為咗排除異己, 眾叛親離, 好辛苦至爬上rnd gm個位, 表面慈祥, 你地唔好被佢厄咗, 否則你死咗都唔知咩事...令我最深刻係佢可以成年一日年假病假都唔使放, 真係好真誠為公司付出嘅! 西總得利助手, 咁又點? 你唔好以為唔炒得!🙈
我都覺,呢間公司冇邊個係唔炒得

同事:
有無人聽講過食品廠d野微生物超曬標?等我重飲過d垃圾靈芝咖啡

同事:
係公司剩係好飲熱水,聽D人講凍水好多菌好污糟,間野連租維他水機,買水返黎都唔想,比埋D水喉水大家飲,Cheap 到爆
嘩靠牛逼
繼續爆

同事:
見大家都講人工,等我又講埋一份先。
里間野仆街到,唔理你做幾多野,唔理你做幾多年,只要你唔係大6人,每年加薪只會愈加愈少,甚至冇得加。
過去有同事包起哂某一類工作,然後一星期加班加到返足7日,日日十幾個鐘,然後俾人話佢不負責任,做左幾年,加人工幅度係0,你冇睇錯,我冇打錯,真係0。
對比其他公司,入職人工數字上好似唔錯,但前提係你要放棄自己,放棄你既Future,你先會留到係入面。
班管理層整屎逼班細食,然後就屈班細整屎出黎影響部門運作,跟住出年就可以唔使加人工。至於花紅,真係唔使望,少到得一個字,嬲。我部門個大6同事嬲到直接去屌主管添。

同事:
當年工程部個大老李加x係張總喺海南請番嚟
條友中學都唔知畢業未 日日屌鳩下面條師傅 又話自己一個打九個
逼走左edmond嗰班有經驗嗰啲人
同個採購經理個禿頭矮仔狼狽為奸 又搞走埋德國
個李加x用商務簽喺香港做嘢 每星期要番一番深圳 唔可以留香港超過7日
後尾聽講有project搞出人命 著草走左番大陸

同事:
A字頭工程師個膊頭同佢個代號一樣,唔知做過啲咩,搵親佢就卸俾其他人,總之就最好唔好搵佢啦,唔好話其他部門既人唔知佢做咩,佢自己部門既人都唔知

同事:
閪總唔like即刻可以執包袱,爾有所聞,辦公時間化妝即炒,見到d細嘅偷懶,有講有笑,個阿頭就無運行,成個武則天咁。仲有聽講仲係A0😱
我無咁多料爆, 剩係想知南妹妹有無仔, 覺得佢好正🤣grase/funyy留返俾你地

巴打你唔好咁痴線啦
c座經屋仔有條女好好j 但係武漢人嚟 要帶住口罩j 好危險

又多一個變態
屌你 我知邊個
小編好想知
全香港做藥廠嘅都應該知呢間好唔撚掂
CLS
帶住口罩J
呢間狗閪公司迫人15分鐘食完個飯
當員工係狗 屌你老母臭閪
仲有得食飯咩? 唔係食三文治咩?
個胃差啲都唔可以係呢間公司到生存
親愛嘅澳X員工:
如果你有訂飯嘅 記得入去揀多次飯啦
偉大嘅公司已經將所有人原本揀左嘅餐強制轉哂做三文治餐啦
唔記得左改就日日食三文治㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞