有冇做藥廠巴打絲打(2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
MSL我見多數請pharm/phd degree…
應該都要sale野
準備分享啦各位
準備不回覆直接分享大家講既野
除左好多留言都係講同一樣既野
為左保護返大家 我會整理資料先出既
不表態 不分化
TG 你SD相過黎就可以 我只會應你OK

我咁有撚諗頭 你班傻閪老細唔係以為我係智障白痴?
當然計劃推行成功係要靠大家留言!
沒你地支持 係唔會成功

題外話: 有一位同事傳送了一張相片來,然後我一看,這張相片.....唉
這位同事下次你還是滾一旁吃花生算啦 不給力啊,別的同事傳送過來的給你優勝百倍啊
口罩篇:

同事A:
藥廠寫字樓居然一個口罩都無派, 聽聞要開生產線生產口罩, 正一垃圾公司, 最好等攬炒

同事B:
x美派口罩啦,屌你老味,office員工唔係人呀,日Q日電子申報完又紙質申報,食飯圍埋一齊好快攬炒,口水周圍噴,老鼠飛兩公婆同埋d大陸閪成日亂帶個口罩,仆街你想死唔好害人,衛生意識都無,仲話係qa

資源篇:

同事C:
依家話要cut budget, 廁所每日都係得兩卷紙,然後lab 啲紙巾本身已經cheap啦,都仲要換再cheap 啲
pish
其實好多前同事都返黎講
同事:
HR manager/QC manager/QA manager好似要走??見到jobsxx請人,傻閪公司,睇你幾時折埋

同事:
呢間公司養著好多垃圾,識做嘢無用,最緊要識刷👞,fg千其唔好入嚟,人工低就算,出名全港最大藥廠,亦係同行中待遇最差,唔使指意升職,就算俾你升到,你都頂唔順,人工同做嘅嘢根本唔成正比,主管位人工低都喊,日日OT到暈。HR都頂唔順 換咗n手, 去大陸 印度 菲律賓 孟加拉搵人,成間公司好似聯合國咁,獵頭公司一直都恥笑緊佢,生存到今日簡直係神蹟!!

同事:
呢間垃圾其實係移民公司嚟!製藥只係副業!!成功移民case仲多過關景鴻間公司!between funny幾好j 😈我重口味得唔得先!

同事:
有無人貼澳x小鮮肉😍😍😍
小編:

同事:
南妹妹幾好j,唔好意思無圖
小編: 拉
同事:
有d未夠7年嘅大陸佬都唔屌走人就知咩事啦,夠7年就可以炒得,正一垃圾公司

同事:
個大陸qa經理聽講做咗好耐(十幾年? 待fc),但得罪唔知邊位管理層,話炒就炒,講真,無功勞都有苦勞。聽聞之前做一線qa的,真係唔明!

同事:
qa h字頭縱容下面個k字頭,煩q到爆,全部要按佢意思做,大q曬,大陸婆死返大陸啦!

同事:
我想講,真心為公司無得留低,d垃圾就一大班,日日厄OT,開會就得個吹字,妖氣沖天,逗住咁大份糧蠶食公司。呢間野無希望啦,遲早執,不如早走早著!!

同事:
其實好多人都想做好佢份工,
但個19管理層唔係cut cost 就係逼你搞埋哂啲on9項目
Trainee參加都係為加分加人工咋 一出左結果,睬你都on9啦
剩返你地班被點名做項目既人自己做到成隻狗咁啦
仲要搞鳩埋其他人去幫你完全你個項目 咪玩啦

另外, 好多謝為我打氣既同事
推!
暫時未有呢方面資訊
屌你 funny都好j
你j啊嬸
同事:
成個部門風氣就係懲罰做野既人。
有人日日唔做野,玩電話玩到冇一個主管想要佢,每日跟住上司開下會,㩒下電話,再做下假數,加人工加最多。
反觀同一職位,有人個個月加班幾十個鐘(等於1.5倍工時),日日執屎,人工幾乎冇得加。
再睇埋同一部門另一職位,日日工時十幾個鐘,冇得補假補錢,一個人當兩個人用。
最後,上司仲要同班做野既人講,你地咁既效率唔得,要善用時間呀。
開口埋口KPI,你捽班做野既人有咩用?

同事:
我記得Grace本身都係trainee嚟,估唔到會咁樣玩鳩自己啲師弟妹,定因為佢之前俾人玩得多所以宜家要玩返夠本?
有冇人知其實佢無拿拿點解會埋左HR堆?
BTW,相呢?

同事:
班Trainee真係比Anson同Grace恰到上哂心口
成日都要班Trainee去做義工 幫手搞埋哂d濕9 event
原本就話Trainee因為有得加人工所以冇Bonus 但係而家比人踢左出計劃嘅Trainee就人工冇得加Bonus都冇埋

同事:
澳x手足,timothy炒唔到group d人,老鼠飛暫時無人郁到,除非閪總廢咗佢!anson roxatte應該都係!baxter廢到爆,但搵唔到人頂佢呀!澳x個朵行內臭曬!無咗qc manager,qc lab係唔可以運作,法例應該係咁,待fc,壽司睇住仲死得快!仲有rotation plant head你要佢大改根本唔可能,隨時炒L埋佢,或者調9走佢,條醒目仔識做人…至於臭西nana,幾乎全部qc人都想佢死,正一垃圾,刷鞋就叻

同事:
Admin好嘈既個位同事,聽講佢個仔會係英國番黎,點解佢仲可以番工唔洗隔離<— 條八婆叫Annx 公司見d同事去完旅行返來就迫人放14日假 呢d有強權撐腰嘅仆街鄉下婆就唔洗隔
(公司出咗notice話家人外國返來都要隔)

同事:
鋼之江湖術師師兄爆多d嘢啦,橫掂你已經走咗,想知道多d狗公嘅嘢!
小編: 師兄 請報料
冇相係原罪
有同事叫你爆多D啊
填表啦你
公司最鐘意人填表
唔洗加密啦
間野真係好鐘意講完就算數
同事:
之前試過有女同事block B廁所化妝俾人見到 過幾日比人炒左
小編: 寫字樓坐都唔比化妝
但可以係門口食煙

有同事想問野:
想問下QA manager 真係俾人炒左?講緊deputy AP(老女人)定邊個?
仲有QC 嗰邊前樓主係邊個?(我淨係知ken/發/其他人)
Btw 小心啲

同事:
PU 成日有2個黑工拎Visa過來 一個叫Ranxxx 一個叫Toxy 前者已經俾入境Block咗 後者係未爆支那肺炎前仲見過佢來香港做野
入境處手足 想紮職就快d定期查下澳X

入境處朋友表示: 入境都係垃圾 不要有期望
好正啊 好多花生
放住咁多出黎先
之前wh officer同hr 個kitty我初頭以為係兩公婆
日日番工放工一齊揸車番黎
左下係咪grace?
好似識佢
我記得Grace本身都係trainee嚟,估唔到會咁樣玩鳩自己啲師弟妹,定因為佢之前俾人玩得多所以宜家要玩返夠本?

佢本身係RnD Trainee 唔夠一個月就調咗去SCM做 trainee (但當時講話要trainee 一齊rotation, 唔知點解佢可以自己行先) ,後尾又好似得罪人而A神條狗公又覺得佢掂先收留咗佢。成個trainee programme 都係垃圾 係到鬥參加得多活動 反而真心做野就無分加 成間公司無制度可言
我唔直接答你
師姐黎,屌
邊個姣,m定g?
MSL MA都好呀 MSL要出街見醫生 講好多書 又要同醫生食飯幫手搞event 不過正路就唔使跑數 field base多d MA就support MSL office base多d
Clinical喺香港好似都唔多間有位 唔清楚
RA可能唔需要去到MPhil? 見通常都係pharm 甚至Science grad都有
成個Trainee Programme根本就係呃班fg番黎做廉價勞工兼恰9班Trainee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞