[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區(38)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
同意,1真係長咗小小,但係差唔多價真係有啲難過心理關口
減左價既1姐係5699左近?
其實我初初都有啲猶疑 不過睇YouTube Xperia 5起晒角嘅線條真係好靚 有返Z5嘅味道 即使一樣價都買Xperia 5
xperia5由頭閹到落腳點解唔買xperia1
我反而 concern Xperia 5個背,太似大陸機
z5靚啲
Xperia1睇netflix畫面好黑...有冇方法整返光D?
似5399/5499
本身缺陷
係netflix缺憾定係Xperia1缺憾
Xperia 1 部機唔夠光
次次睇netflix都要較到最光先勉強接受到
但一出番去就覺得光得滯,咁樣唔係個apps問題咩
試下對比返 S10
屌你個mon 會反光
睇mindhunter勁暗,如果劇情係夜晚根本乜都睇唔到 喺電視睇返唔會咁暗
屌係wo追mindhunter同stranger things都勁暗,劇情本身又多場景係夜晚
我以為係netflix問題係因為係ipad pro睇都只係比xperia1再光少少
屌部10 plus update左之後Chrome成日死

之後買左x1
10 plus 表示無事
你要色準係會暗左
尤其xperia1手動光度最多得400nit
個芒最高600nit
sony 鎖左手動最高400nit
你平時用標準模式色溫係高d
netflix會開創作者模式,色溫會去返6500k
當年部xperia z3話就話個芒600定800nit,但係因為用緊11000k色溫先做到
如果跟網上入返正確既色準個芒會暗好多得返400左右
長智識了
最大nit咁低咁其實個對比咪比iphone差好多
xs max 手動最高6xxnit
pro max 手動最高800nit

其實sony都on9,為左唔好用咁多電lock死最高400
,你由得人用600nit有咩所謂姐
唉屌對xperia1其實幾失望
有第二樣野令我好撚炆既係明明有4k mon
但係係netflix最多都係睇到hdr既片
唔知係未更新定咩啦,連官網都唔見有寫支援hdr10
講到個4k mon幾勁但係買番黎又唔多覺點樣用得盡
下代再係咁可能真係換iphone算
xperia 5 台灣開價25990台幣

都話左sony on99架啦,
旗艦打compact機

香港5699可能都太樂觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞