南亞手足有嘢講!

934 回覆
5075 Like 43 Dislike
意見不同等於分化,中國香港人不配有民主

大把融入到?,深水埗區依邊有大把融入唔到,自己埋堆,衣著同香港人格格不入,連廣東話都唔識講(講緊嘅係細路仔唔止大人)。仲有求其揾條友中文有A做乜撚,唔差在connect埋警犬啦有白警喎

花更多時間追上中文水平關我撚事,喺香港學好廣東話係咪應份。「指定學校」係非強制額外支援,係佢哋決定送自己啲仔女入去。取消係德政,唔明點解因為佢哋嘅種族反而要俾額外資源佢哋

之後個段我上面講咗,我都認同用特製教材係有問題,應該全部跟返DSE中文。因為自己唔係香港人反而有特權?

香港人本身未夠多困境?做乜仲要額外分資源出嚟增加自己嘅困境

前代三代落地生根

睇到依句我真係笑咗

你嚟咗香港三代都係咁撚樣真係死撚咗去算

邊個話香港人係不分種族不問出身,你講定邊個連登仔講

仲有如果移民我一定會去包容大愛國家,放心你越包容就越吸引得多移民
大大力推!! 絲打你寫得超級好,印象中有個叫Be Water 嘅group,裡面有英文嘅文宣,頂到就頂住先。我會同文宣手足講講,睇睇可以點!

多謝你支持!!
你呢d唔叫意見不同 你係種族歧視緊香港既南亞巴絲呀屌你老母臭閪

收聲啦on9仔 睇你打篇文打撚到1999咁都知你字都唔識多隻 dse中文應該lv 3都冇 自己係loser就衝出嚟吠

乜撚野叫「指定學校係非強制額外支援」
指定學校政策係強制性比得幾間少數族裔學校你揀 冇得比你say no揀主流學校呀
仲有指定學校係冇比額外資源佢地呀 仲要比小學程度中文堂佢地上呀 係咪咁撚樣都睇唔明呀on9仔 死返去讀多幾年中文先出嚟鳩up啦

「之後個段我上面講咗,我都認同用特製教材係有問題,應該全部跟返DSE中文。因為自己唔係香港人反而有特權?」

呢段我上面都講左 2014年先取消指定學校政策 所以佢地冇得揀入主流學校 讀唔到傳統dse 中文 唔係因為特權 係政府冇比選擇佢地 所以你要怪既係14年後唔揀主流學校既南亞學生 14年前個d冇得揀你都唔應該屌 講撚左咁耐你明未呀

你嚟左香港三代都係咁撚樣真係死撚返去大陸算 上面大把愛國撚同你圍爐打飛機熱愛民族主義最鐘意非我族類者死呢d言論架 仲講移民 咪影衰香港人啦自大撚
隨便鬧人Racist就想人收聲,我上面個論點都只係針對文化。如果我要種族歧視我唔會淨係講咁少

由2005年起,非華語學生除可與本地學生一樣,選擇他們住址所屬校網的公營小學外,還可選擇分布在其他各個校網的7所傳統取錄較多非華語學生的小學,以便部分少數族裔幼童更能適應小學的生活。

指定學校有額外津貼及支援

香港就係同中國文化差異過大,先會有本土民族主義。咁撚憎民族主義你就出去屌鳩班本土撚。仲話我鐘意非我族類者死,香港外面嘅人關我咩事?其他種族喺出面係生係死與我無尤。

最後如果你係真心相信多元種族包融,咁你準備定香港人喺香港俾人滅種
補充少少
雖然話南亞學生終於讀主流,但配套不足令大部份都係讀唔到中文
而好多老師無教非母語(中文)嘅經驗同知識
結果令南亞學生處境更尷尬
Agger
希望班人唔好咁自私
以中文為第一語言嚟學當然易好多
做人諗野要切身處地 易地而處
否則就真係好無知 自負
「最後如果你係真心相信多元種族包融,咁你準備定香港人喺香港俾人滅種」
呢句你講到咁 仲好意思大大聲話自己唔係種族歧視 你都幾犀利 呃人呃到連自己都呃埋 大義凜然咁話自己係本土民族主義 睇下你教主講咩先啦
在「時代革命」或「世代革命」的用詞選擇上,梁天琦最後決定以「時代革命」作為選舉口號,以強調革新與改變是不同年齡者都可以參與的行動,其只需要人們相信且擁抱自由,所以不會是「世代之爭」。他還指出,只要相信自由便能夠擁抱新的時代,並且應該去爭取、掌握命運
時代革命講既咪就係唔理出身同年齡等限制,只要係相信同樣既信念就係手足,呢個先係本土派精神囉
你咁勁一係自己組個反新移民政黨出嚟啦 學侵侵起座長城唔比大陸人入嚟囉不過唔記得講你個教主梁天琦都係湖北武漢出世既新移民嚟添
唔相信多元種族共融=種族歧視定係你以為種族同文化係冇關係?我專登第一句就講我上面一開始所講嘅都只係針對文化,就係唔想你一句種族歧視就敷衍我論點。不過你鍾意話我種族歧視冇所謂,我寧願被人話racist都唔想香港步西方國家後塵,淪落到俾外來人口取代,淪落到要喺自己家園被人歧視。Safe space for every race

仲有取向本土等於跟梁天琦嘅所有想法?政治光譜比你想像中闊得多。仲有你嗰句組個反新移民政黨可以留翻同反送中市民講
同你講得多真係哂鳩氣
同popo講道理差唔多
幫手諗吓易上口既英文口號
香港人英文水平唔算好
開翻個南亞文宣組?
Thx
幫推ar 利申唔係文宣部
樓主可以再開po 推呢段嗎?
we connected

文宣新路線
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞