南亞手足有嘢講!

934 回覆
5075 Like 43 Dislike
有冇諗過係政策問題
呢幾年先取消左指定學校政策
個政策係逼少數族裔入指定學校
變相種族隔離
加上垃圾教育局冇統一中文教材比非華語學生
學校自己搞d小學程度教材又冇華人同學咁緊係練唔到中文
巴打唔好咁racist 同 blame the victim
顯得你同鬧示威者先係搞亂香港咁blame the victim 既藍絲冇分別
南亞真勇武
樓主有解釋點解南亞人學中文果陣會有阻礙
我覺得身為香港人學廣東話係好重要
但香港嘅優勢係國際中心 自細學兩文三語 而且英文都唔係南亞人嘅母語 如果每人行多一步 可以connect 到多啲戰友 又何樂而不為呢
我哋組個華裔 + 南亞裔香港人group吖,除咗文宣,長遠嘅社區工作,我哋可以教日常中文/ 文書工作常用中文,仲可以比南亞裔香港學生問中文功課。We Connect
有冇諗過係政策問題
個政策係逼少數族裔入指定學校
變相種族隔離
巴打唔好咁racist 同 blame the victim
顯得你同鬧示威者先係搞亂香港咁blame the victim 既藍絲冇分別
推爆佢
你明唔明我意思

佢香港出生 可以同一般小朋友一樣都係讀主流幼稚園咁讀上去

但班人就通常去埋啲地利亞嗰啲用非中文教的學校
講真 咁點會學得識呀

我都識個鬼仔 佢係香港出生 係主流學校讀書 廣東話 中文咁鬼叻

我屋企附近有個南亞細路去主流小學讀書 同香港小朋友一齊上堂返學 廣東話叻到啲粗口啦啦聲
有部分難民真係香港毒瘤

咁又唔好一竹篙打一船人
利小姐可否幫手😓
有冇諗過係政策問題
個政策係逼少數族裔入指定學校 姐係你話地利亞個d
變相種族隔離 而家先多返南巴人讀主流學校咋

自己上網check 下先好講
指定學校二零一四年先由扶貧委員會主席林奠宣布取消咋

https://www.povertyrelief.gov.hk/chi/blog160314.html
南亞人*
推到巴打睇到
推!
Don’t be so racist😇 Just let us in and replace you and your culture,配埋香港人低生育率簡直一流

做乜咁撚辛苦要專登過嚟香港做victim?,同班支那人都落嚟話福利唔夠一模一樣班支那人嚟到香港都俾人歧視㗎啦,仲要全部都被集中分配新界公屋,唔好怪佢地唔識廣東話OP仲要講明喺土生土長都唔識講廣東話,自己嗰代學唔到仲要將自己下一代困喺小圈子根本就由頭到尾冇心融入

本身要分配額外資源比少數族裔已經有問題,呢樣又點解唔係racist香港依家教育資源好充裕?留番啲資源比本土香港人唔好

最後重申一次,總之你嚟到香港而唔接受香港文化我理得你中國人白人黑人南亞人我屌哂你地老母
試吓將中國人代入南亞人再自己讀一次
巴打你住邊區?
食屎啦你分化狗
而家話要connect 埋南亞巴絲你係都要咁撚歧視人
大把土生土長既係好似樓主同利君雅咁融入到主流文化既 中文好過你既又唔見你講 A level 中文中化有冇A呀你 人地利姐姐有喎
只不過人地要比華人花多好多時間追上中文水平囉
二零一四年政府先取消指定學校政策唔洗南亞巴絲局住入少數族裔學校咋 政府之前有冇比機會佢地入主流學校接受正常既中文課程呀?
仲要一直都叫學校自己嘔本教材出嚟 又唔見教育局有做過野 d學校自己寫教材寫到成pat 屎咁讀乜撚野呀 band 3學校冇心教寫d小學程度教材出嚟你教局又逼南亞人只可以揀個幾間指定學校你估人地好想讀個幾間架?
唔知頭唔知路就收皮啦 淨係識話人乜乜乜有冇用腦諗過人地咩困境呀我屌你老母
乜撚野落嚟做victim 呀 你估難民呀? 人地前三代落地生根個時可能你祖先仲係大陸食緊樹皮咋 把口唔識收既 都話香港人係不分種族不問出身 只需要擁抱同一價值囉 因為人地種族排人你係咪傻鳩左呀
希望你永世唔會移民啦 比人排鳩你個時唔好喊呀on9
add me tg
RabbitrabbitHK
thx
你老母比我屌大架
係呀係呀,好撚威
其實我好支持你地企出黎
試下幫手派文宣 做手勢傳物資 盡量唔洗講廣東話既
可能好多時你地唔知想點樣幫
但其實我地係好需要有中間人幫手
同班南亞人傳達意見 想法
真心問啦 下下要外國支援 制裁
點解唔多d搵本身係香港既其他族裔
大家都係香港人 種族 膚色 信仰 唔一樣
都影響唔到我地係香港人既事實
真心要介紹佢哋睇hkfp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞