南亞手足有嘢講!

934 回覆
5075 Like 43 Dislike
次次遊行集會成日到嗌”Fight for Freedom, Stand with Hong Kong”, 但係其實可唔可以真係俾個機會我哋Stand with Hong Kong?

我哋都有勁撚多土生土長嘅南亞,好想好想係呢場運動幫手貢獻,但係奈何佢哋唔係所有人都識講廣東話識睇中文,佢哋好難keep up到⋯(自己好彩,識得講同埋識得睇中文,先可以同香港人connect到)

啲連儂牆癡嘅文宣又係全部中文,睇都睇唔明,淨係可以睇圖、寫Memo撐吓香港人⋯ 想睇英文民宣,但係全部集中喺Twitter⋯(唔係所有南亞都用Twitter) 每次想同香港人一齊發夢,日期地點Dresscode咩L嘢都唔知,去到第二日睇新聞先知原來已經發撚完咗啦⋯

佢哋可以接收消息嘅channel真係唔多。好多本身淺黃嘅,都因為睇藍底SCMP或者TVB睇到慢慢變中立,然後再變淺藍⋯上次8/9,有啲南亞朋友睇完南華早報post係ig既放火燒中環地鐵出口嘅相之後,佢哋都諗住同手足割蓆,佢哋以為前缐無目的咁去破壞 (我想講有時候啲政府部門做嘢仲快過文宣組,變相佢哋只可以透過垃圾部門接收垃圾訊息)

Target外國嘅同時,可唔可以Target埋本土嘅南亞?

我哋都知道場運動嚟到呢段時候,好多人都好攰想休息,可唔可以都俾我哋接手, 一齊支持你地同齊上齊落,嚟個真正嘅”we connect”?

(利申:南亞絲,已同香港人一齊發夢、食TG無數次)

已經好耐無寫中文,有咩錯請輕屌

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

認真~想溝南亞妹~
人地外國, 唔知點幫你, 可以幫你推推post
利申: 華裔香港人 一直都認為香港人身份唔係由血緣去斷定 覺得主流社會成日都好racist. 痴9線
幫你推爆佢
除左連儂牆 有咩網/途徑可以share到比佢地?
識佢地既可唔可以幫幫手sd 啲英文文宣比佢地
南亞真香港人 much better than chinaziese
We connected
支持絲打

有冇subscribe tg channel:
https://t.me/guardiansofhongkong
我見佢地都有fb ig(standwithhkg)
佢有譯local news做英文 都有啲文宣圖
都update得快同密架

對唔住南亞手足我地做得唔夠
Tui
點解唔鼓勵佢地多D用twitter
始於twitter都係外國mainstream野
叫佢用we7就話靠害姐
唔用twitter fb都好多外國記者可以follow
eg richard scottfold
睇新聞方面既然都知SCMP紅底 點解仲要睇
其實本土有HK Freepress
外國又大把出名media
另外 多謝南亞巴絲
見到南亞巴走得好前/送物資
有為香港出力嘅就係自己人
希望你地可以教到同鄉唔好群埋何妖之流收錢斬人啦
推啊
樓豬我地有個超小型tg gp for南亞文宣
join唔join?
深夜推,希望文宣組睇到
想問南亞界點睇呢場運動?佢地覺得點?有冇藍絲黃絲之分 定事不關己嘅多?
始終twitter都係外國
Push
認真,我想媾你老母,可以介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞