『薪火post』BNO續期資訊(60) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
入fra no stamp 出fra查20分鐘問我香港革命進展 叫我下次要叫人stamp you are not EU
首先你做下Research BNO係乜嚟先
用一句總結:BNO唔係BC,無得by descent

你親戚係咪有BNSS申請BC乍(BC有得by descent一次)
想請問:填好報失表并寄左去英國領事館有10天了,還末收到回復,要幾奈才有回復?吾該!
你填咗咩報失表
點解寄英國領事館

BTW
吾你老母
香港報失已經OK,填左 寄左去香港英國領事館

過左咁耐,要唔要SEND個EMAIL問下?
本身係LOSE CASE加COUNTERSIGN
同埋仲末揾到人幫手簽副簽,吾知幫吾幫到手,我同二個仔共3人
@milanlo03
WEBCHAT
吾該
呢度冇人識你兩年以上
搵唔到就寫信解釋
吾該,聽講有人幫手搞,不過我又吾識人網上聽過黃國烔,鄭經翰都幫過人搞,可惜無佢地電話.總然之,吾該!
呢度都好多人冇比副署都得
我都係reported lost等緊approval
師兄你寄咗咩文件過去
你兩個仔應該廿幾歲
不如你叫佢哋幫你搞
我交咗車牌同特區護照正本

其實我諗文件愈齊就愈快,雖然句說話好廢
First application, 舊bno, countersign, 老豆老母,我出世紙和老豆老母結婚證書coloured printed copy,
希望平安黎到無錯
仲係on hold係咪痴線
除咗舊bno之外我乜都齊,連兩老出世紙都有
但我由3號等到而家
我估就係有無舊bno ,即係咪lost case, 佢地已經程序上有唔同所以時間有咁既差別
會唔會冇舊BNO會慢啲
你轉左未我都好驚唔見左
vic巴我寫曬兩老嘅bno number,我係阿媽嘅included child
我估咋,樣子分別太大問題,我廿年前同而家樣子只係肥咗 可能係咁

應該冇問題嘅,足夠資料嘅話,就算家陣printed & sent都冇用,我本都hold住咗,一樣係等
或者無舊bno,佢地點有多啲既程序核實,所以我諗所以有差別,多謝我老母好好保存啲舊文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞