『薪火post』BNO續期資訊(60) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
根本申請時有講明可能最長要4至9星期,視乎邊類申請情況,早完成批核其實bonus嚟,唔好成日比較,有幾試過幾個月添,成日追人哋其實對以後bno持有人都唔係好事嚟!
痴線,你追下幾個posts就知道收咗文件,都未試過收舊護照!
唔係掛 我都係9號delivered, 11 號update 話docs received
12- joined queue
郵局寫到左但係office send sms話未收到
人手UPDATE
前日寄空掛 而家去到呢度
有冇人知幾多到到
前日寄空掛 而家去到呢度
有冇人知幾耐到到
呢排咁多申請,份嘢到咗hmpo都要等最少一日以上先會有職員人手update申請人個情況
大佬呀,剩係做你一個申請咩,排隊都要時間架啦
邊有可能同步做到簽收+update status
投訴之都
等咗成三個星期終於都批咗,仲成日驚係咪有咩問題。
我只係做renew, 佢要我勁少資料:
舊bno, 身份證copy,特區copy, 地址證明。
希望快d寄嚟同無印錯野啦。

DHL派遞嗰個人同我呻
依家自己日日起碼要送30份BNO上樓
佢自己都想續埋一份
有冇巴打試過passport 正本寄過去,唔想彩print 50 頁
你唔洗用住就得
預一星期 寄到,我22/8 寄 29/8 delivered 31/8 hmpo 轉received
我聖誕先去旅行,聽日speedpost 寄過去,夠做啦應該
你就好 岩岩send email要我Countersignature needed on hold
屌邊到又搵人簽呀 毒撚一個係英國
想問多樣,點解我淨係得副署張form 但係又無聲明書俾我既
住UK用online form
非UK用paper form
無你嗰個要求

利申:上星期申請
睇完word 話把副簽部份留空都得,即係成份副簽form 留空寄去
冇聲明書
得副署聲明書
冇副署就寫信解釋
廁板?你要小心,因為我續領BNO時寄埋本廁板過去,收返黎變成被剪角,好彩已經過期,亦冇打算續領,可能HMPO鬼佬心諗:你有BNO就唔使廁板啦!... 所以幫我剪角..
見前面埋人都咁耐 我諗月尾先搞掂
我D文件淨係收左副簽張FORM,其他一律比返唒我,
連副簽人BNO個人資料頁個張彩印都冇收到
我個received同join q時間同你完全一樣,但我仲未approve
香港無朋友有BNO?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞