『薪火post』BNO續期資訊(60) 先睇頭POST同DOC後先問問題

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

Last edited at 7 September 2019 by HeiMore

開post template:
https://docs.google.com/document/d/1_oDTFhQab7HHThC8DZvzKwGi6vR8ag-ouiqCnWvhaHc/edit

唔係我攪
OTHER最終都可以係nationality選British National Overseas (usually resident in Hong Kong)
聽日wechat問下2~4號個批乜事先得
你唔好睇實就得
NO NEWS IS GOOD NEWS
我填左Lost or stolen
收到兩個email口我打過去
我24/8收email 28/8打去
打左之後職員都同我刻實左資料
但到依加 我都仲未收到email confirm我cancel左舊BNO 同埋比ref no我

因為申請BNO果part我已經填哂 比埋錢 副署都簽埋
係差文件未寄去
我洗唔洗照填左LS01先?
我應唔應該等埋個confirm cancel既email&ref no?
定唔好理啦 寄哂d野比佢先?

麻煩各位
你開頭要揀香港
8月30日有舊BNO 有副簽
join完Q就冇反應 等到幾耐先webchat好
一個月以上
求答
你肯定有舊BNO
上次打去嗰陣, 個阿姐叫我唔使等Ref Number
可以寄文件過去先
想請問live chat係邊到搵到?

副簽文件可以黑白印影,用黑筆填寫同唔好出界?

另外,
我個case因父母離婚而填左佢地無結婚,
諗住寄離婚令副本過去,
想寫解釋信但google唔到sample

跪求各位
Authority如係UKPA, UKPS, IPS or HMPO會有詳細記錄問nationality黎分隊 (有BNO TEAM)

OTHER 唔洗問nationality 因為可能有人續手寫護照 要特別隊
怕要寫副好正式姐

副簽果到係咪可以黑白print out?
Authority如係UKPA, UKPS, IPS or HMPO先有問nationality
系統會自動分做renewal

Authority如係UKPA, UKPS, IPS or HMPO要揀OTHER 冇問nationality
系統會自動分做First British Passport
系統會自動分辨你個申請
你再打過去 report lost 個個電話 同人講話仲未收 report lost ref no. 跟住佢會同你對返基本資料 跟住佢會問你 要email 收返個ref no. 定 口up 比你聽 , 我話收email 跟住佢會send 返email 比你 30mins 內

之後我print 個email 連理d doc 一齊send 過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞