絕對主觀VPN/匿名上網教學及測試

467 回覆
121 Like 0 Dislike
簡單啲講
最快最穩定:Mullvad
最抵用:Nordvpn
?
其實最抵用係Surfshark 呀
最平兩年plan 除返開usd 1.99一個月
surfshark好似仲係unlimited device
咁多間 如果講性價比樓主揀邊間速度要起碼做到netflix/串流
Netflix 佢好有心機block vpn 㗎
暫時聽講windscribe 同Surfshark 都可以
但隨時會死晒
係咪話nord有Netflix server
有呀
但我今日連線慢到call support
留名學野
Nord可以做到咩速度?
NordVPN 做唔做到chrome 既Proxy SwitchyOmega咁玩法,指定邊個網用邊個節點入
平時嘅話普通上網 streaming 都可以
我未聽過VPN 做到咁樣
Proxy 可以做到咁係因為普通proxy 無特別加密
好多vpn client 無得set dns server,除非你係用ss v2ray之類, 你一用商用既vpn, 你個dns就會跟vpn個dns, 未必會係8.8.8.8 或 1.1.1.1
無特別原因嘅話
唔需要再搞DNS setting
上幾個post 我都test 過1.1.1.1
再自行設定可能暴露你所在地區
ss v2ray有得咁玩, download個china iptable, 用iptable 去分whitelist 就用vpn, 支那網就用local, 同可以自己再加減ip, 最好有多個舊router或nas, 起個softroute自動係屋企做分流, 自動分目的地係邊d要用vpn邊d唔洗. 屋企個router裝vpn client, 就成家都可以用, 1個acc有3個 device, 一個裝router, 一個裝電話同notebook可出街用, 點都夠晒

vpn client有d有得set whitelist, 但要自己一個一個咁入ip好唔方便
因為你vpn已經handle晒你原機network, 你本身set個dns已經無用, 一定係跟vpn個dns, 所以你連local network既share driver都用唔到
因為原則上SS v2ray 都係proxy

VPN 以我所知
可以server side 裝ocserv , client 用Cisco AnyConnect
由server side push 唔同嘅route 去client
簡單d 將VPN client setup 係router?
但ss同v2ray只係做port forward, 同vpn client將你成個network改左好唔同, 當你local係192.168.1.1, 你一用左vpn已經改左你network變左vpn ip.

v2ray最大好處係掩護server, 無咁易俾人ban ip, 一ban ip你用咩client 都用唔到
係, 全家一齊用, 24小時長開, 好多都有教點係router裝, 但只限openvpn, 香港無牆無問題, 係支那就一定死
我唔係network 人
唔之我理解會唔會有錯

通常os 會以interface 作為區別
例如普通網絡會用eth1 連接 ip 192.168.1.2
當你連接VPN 時
佢唔會overwrite
而家以另一個interface tun1 取得vpn server 派嚟嘅 ip 10.8.0.2
所以你唔應該無咗舊ip
而係多咗VPN 派嚟嘅private ip

至於點解用唔到舊DNS
就純粹VPN client 跟據VPN server 指示
改變OS 指住嘅DNS server

v2ray SS 個類係以混淆,加密等方法
隱藏你真實嘅網絡活動
所以相對VPN, v2ray 等自然就無咁明顯
從而無咁易畀人ban ip
對上GFW自然所有野都唔同
一直都係拉据戰
當你電腦轉左去10.8.0.2, 你已經脫離左local network, 除非你仲有bridge connet返local network, 唔係你咩都睇唔到.

ss所謂混淆, 只係俾人check無咁似vpn通信, 同無咁易俾人解密, 佢只係做port forward, 而唔會改你network, 你用左個ip都唔會改.

有人跟你ip, 去睇下係咩黎, 而且仲係d奇怪port, 就認定你用vpn, 即時ban你server ip你點都連唔到, SS v2ray仲可以用80, 443呢d common port去做野, 而且最勁係, 跟你ip去睇, 只會係一個普通網頁, 但其實你就用緊vpn
家下gfw就係好多check唔到, 就直接閂水喉等流量細到你咩都睇唔到, 係支那好多vpn雖然通, 但睇連登純文字都會有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞