絕對主觀VPN/匿名上網教學及測試

467 回覆
121 Like 0 Dislike
通常我唔測試呢類唔算專門整VPN 嘅公司
不過我見佢open source 又audit 過咁
其實只睇速度好好
只係功能簡單(唔exactly 壞事)
同埋crossplatform 會比較貴

btw 我都算係fanboy 嘅
mbp+iPhone
其實我都唔會做啲乜 不過一不做二不休 都係連遠啲算
Windows 版好伏.. 伏到痴線
行行下 speedtest 斷撚咗
reconnect 成分零鐘至連得返
跟住睇睇下 facebook 片又斷

iOS 版就反而好穩

速度上不過不失
唔快唔慢
我上面都試左
以佢呢個價錢同背景
我覺得唔抵用
[化學]如何清洗顏色水劑(含acrylics/PMMA)
https://lih.kg/1406604

1. hot sodium carbonate solution

-蘇打水,溫度50度或更高,建議自己開,落多小小都唔怕
(同小蘇打sodium bicarbonate有啲分別,唔知bicarbonate效果係點)

2.消毒火酒(酒精)/含消毒火酒成份濕紙巾

3.化妝水/卸妝水/洗甲水

可以洗到有acrylics/PMMA嘅顏料

紅字係考慮完availability, effectiveness, usefulness, side-effects嘅建議

另外衫褲鞋襪可以先噴防水噴霧
中招就唔好留直接dum咗佢

消毒火酒:
易買 平 可用作消毒 但係多用傷皮膚
化/卸妝水:
女仔會有 比較唔傷皮膚 但貴 同埋唔同牌子效果可能會有差異

其他建議:
#67 威猛先生玻璃劑
#91 含酒精成分濕紙巾
#117 大塊顏料可以待乾再成塊搣

可以搽定凡士林/hand cream
保持皮膚濕潤方便移除顏料

唔敢去五金可以去模型舖買Mr Color paint remover/Mr Color tool cleaner,冇就買住水性油天拿水頂住先

補充使用順序:
先用水性油天拿水或者75%酒精捽
好頑固捽唔到嗰啲先用paint remover/tool cleaner
因為用完呢兩隻,啲顏料會變硝基,用唔返酒精
最後都唔得先好用洗甲水

凡士林coating,logon $50 gel removal
keyword: temp email
所有free 嘅我都唔建議
除非你真係山窮水盡啦
買個server set 會好d
surfshark揀fastest server/nearest country係咁連我去美加既
我次次連去香港喎
有無著左其他VPN 呀?
如果都唔得搵support 問問
唔係應該連去其他司法獨立嘅國家安全啲?
係,但佢個app 幫我揀係揀香港
好concern 嘅自己揀地區
關於14 eyes 就算register 需要好少資料 但一樣有risk 係會出賣啲資料比14eyes 國家? 定係因為佢無keep log 所以無呢個問題?
同埋係咪single device per account?
Test 咗幾日 nordvpn ios 版都幾肯定係有killswitch
我近排放棄咗NordVPN
公司network block 咗VPN

咁你直頭放棄咗vpn?
我試過ipad,2 MacBook,tvbox,1電話都ok
Ok 喎 咁可能unlimited
有一種觀點係因為佢無keep log 所以無問題
但其實就睇你有幾信間公司咁囉

最無問題嘅話
其實應該係你呢個account 都唔會同你真實身份有任何關係
所以credit card PayPal 個類就唔用得喇
Mullvad 有得用bitcoin 我諗係除現金外最難trace
我嘗試緊自己起嘅VPN
博炒中
FAQ 寫同時最多5個device
不過就算佢俾你超過5 個
都唔好去咁盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞