絕對主觀VPN/匿名上網教學及測試

467 回覆
121 Like 0 Dislike
NordVPN同ProtonVPN都有d 隱憂
真係未必ok 㗎
佢係volunteer-run VPN
如果你連嘅server 係會保留log
你就俾人睇晒d 嘢

如果免費真係好重要
將就住用Proton總好過撞彩
NordVPN 有份獨立調查報告,你有冇睇過?
Read auditors’ report on the NordVPN no-logs policy
https://ucp.nordvpn.com/audit-report/
我知道有呢份報告
我個人都無任何顧慮
我自己都一直用緊用咗三年度

我只想帶出有人有咁嘅疑慮
各位巴絲選擇嗰陣真係要自己衡量
就好似有人覺得用免費VPN 都無問題一樣
有log呢個我知,一般keep 14 days
但你介紹嗰啲冇log咩?

香港自由之書—賣卡投資國難五金發國難財Ver 2.0
https://lihkg.com/thread/1486618/page/1
呢度喺兩個問題

1. VPN Gate 因為係volunteer-run VPN
Log policy 係recommendation 而唔係must-be
VPN Gate 無guarantee 每部server 都跟足log policy

2. 好難話所有VPN 都一個log 都無
但佢地有strict log policy 去跟
而每一部佢地提供嘅server 都會照足policy做
例如有1 d VPN provider 甚至搵第三方auditor 做証明

其實講到最後都係信任問題
你相信你揀到嘅VPN gate server 係無問題?
定係你信嗰間靠住no log policy 搵食嘅VPN 公司?
如果第一個問題都已經唔覺係問題
你自然可以用VPN Gate
又好似幾有道理
BTW,namecheap VPN點睇?
有能力自己搞係好
但有唔少真係同電腦有仇
Surfshark VPN (1 yr plan HK$378) @ HKT 1000M

Hong Kong

Japan

Taiwan

India

Singapore
NordVPN (1 mo plan HK$93) @ HKT 1000M

Hong Kong

Japan

Taiwan

India

Singapore
香港同新加坡server 好快
兩年plan 嘅話每個月1.99 好抵
iOS plan 無兩年plan...
你in-app 買?
伏已中
Baseline: (屋企Wi-Fi)

Hong Kong

Japan

Singapore

比你試到嘅更慢
不過唔同target server 嘅
有得自己揀 test server
退咗佢再買
或者contact support 問下有無得on top 加
無得 upgrade
只可以等10日退錢再買過

佢回應話因為 apple 政策問題
所以 iOS 價錢同官網會有唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞