絕對主觀VPN/匿名上網教學及測試

467 回覆
121 Like 0 Dislike
AirVPN 以前用過一排
有一段時間好鐘意
因為佢整個好geeky
好啱我呢d 有少少技術嘅毒撚

後來一來support 麻麻
二來開始越黎越貴
其他VPN 公司同樣甚至更好服務
都無佢咁貴
之後就停用轉Nord

安全性嚟講
唔會有好大出入
AES-256 同4096-bits key size
無IP leak
專用App kill switch
而家都係基本嘢嚟
順帶一提AirVPN 只係提供 OpenVPN 連接
Cloudflare 出咗個新VPN Service
有免費有收費版
$38一個月

https://9to5mac.com/2019/09/25/cloudflare-free-warp-vpn/
Warp (free) with 1.1.1.1

測試平台/裝置:iOS/iPhone XS MAX
流動網絡供應商:CSL
測試方法:用流動網絡連接,用Speed test from Ookla iOS app/fast.com進行測試

既然巴打問到
我都好樂意解答你嘅問題

Warp 同1.1.1.1 一直有好多人搞亂
總括而然Warp 係VPN service
1.1.1.1係DNS service
唔好再搞錯喇
不過依家入個app 都講得好清楚
記住要用就要:
更新個app
更新app
更新

我暫時搵唔到privacy policy
不過係個blog 度
就有寫到關於logging/privacy 問題
https://blog.cloudflare.com/announcing-warp-plus/

1. We don't write user-identifiable log data to disk;
2. We will never sell your browsing data or use it in any way to target you with advertising data;
3. Don’t need to provide any personal information — not your name, phone number, or email address — in order to use WARP or WARP Plus; and
4. We will regularly work with outside auditors to ensure we're living up to these promises.

不過 jurisdiction 嚟講
應該仲係美國喇

Technical detail 未算好詳細
係in app FAQ 講protocol 係用Wireguard
至於Warp+ 似乎用自家嘅Argo
https://www.cloudflare.com/products/argo-smart-routing/
Technical 上係點樣我搵唔到

Plan 有分三種
基本就當然免費
但仲有Warp+ 同Warp+ Unlimited
Warp+ 就係你share link
有人用你條link sign up 就有1GB Data
Warp+ Unlimited 就直接貨金喇

今次剩係測試免費版
不過聽講Warp+ unlimited 未算好穩定
我用free 都覺得有少少飄忽

價錢:
Warp 免費
Warp+ 一個月方案 HKD 38.00

IP Leak 無問題

Test server: 唔記得Capture
Baseline

App 嚟講好易上手
不過就無得揀server
連接咗一樣係香港IP
似乎會根據你location 而揀server

測試結果:

Speed test from Ookla: 39.9 36.6 7.45 mbps
Fast.com: 10 - 11 mbps

速度嚟講其實幾唔穩定
測試時有時突然好快
然後又突然好慢
以免費嚟講都可以接受
學生哥真係唔想洗錢嘅試下無壞
唔得仲有Proton free 揀

至於課金Warp+ unlimited
我暫時聽過嘅feedback 都唔算好
暫時無打算試
或者等cloudflare 搞好d 之後再試

個人推介度: 5/10
啱啱測試咗
打篇嘢打咗勁耐
幫推技術文
Adore
唔知點解我開咗之後睇 myip.com 自己 ip 都係一樣無變到
好可愛
我就咁試咗一陣
發現似乎warp 唔係route 晒所有port?
連google detect 到嘅IP 都轉咗
但似乎myip.com 用咗其他port 所以唔得?
舊嘢好多Bug
試多咗少少
連完warp 再連NordVPN
係連IP 都轉唔到
要成部iPhone restart 先無事
好恐怖
Nord VPN IOS更新左5.0

好似有新功能,支援UPT同TCP
一分錢一分貨
雖然係香港IP,但我用NowTV個app只係睇到免費台
我俾錢subscript果d台唔知點解睇唔到
少server 有無所謂
其實係睇你用嚟做咩
如果單純隱藏你IP就唔算好大關係
想unblock Netflix 嗰啲就好大影響喇
如果你想好多server 嘅
咁NordVPN 的確係我介紹過入面最多

買VPN 要開VPN嚟講
好似有少少雞先定蛋先

前提你真係好驚嘅話
有嘅就開住啦
開埋Browser incognito mode
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国
佢detect到你個ip係屬於vpn services 唔係你真ip
所以部份網站會上唔到
吾你老母
同埋驚的話要諗下點樣課金
個方法唔可以透露到你任何野
咁都detect到,即係翻牆都會俾GFW認到啦
GFW 用咗幾多人力物力
BTW warp 自己都話唔可以用嚟翻牆
要翻牆真係自己set 穩陣
或者係睇ip 個isp 唔係正常家用就當vpn
例如nord hk ser係leaseweb 一睇就知非家用拉
所以好多大陸網都係上唔到 不過耳根清靜都係好事泥
翻牆認唔認到好難講(不過應該得
無人知佢內部點運作
但掉返轉諗 有咁多人翻(聽講廣東好多) 幾時先會叫你去飲茶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞