我正式宣佈 0.999999........=1 不服來辯

293 回覆
8 Like 87 Dislike
1-0.999999...=/=0
1=/=0.999999...
利申:9up

有請下一位
認真mode
其實0.999.....係有歧義
0.999.....=1
係基於3*(1/3)=1
而好多人認為(1/3)=0.33333...... 其實咁樣表達係唔精確
1/3=0.3333...... 只不過仲係計算入面嘅過程
就算寫幾多個3 都無可能去到1/3
小數係表達唔到1/3
咁所以唔夠1/3嘅數乘3 就梗係去唔到1

但係硬係要用小數表達1/3個概念 就幻想"0.33333...."後面有"無限"個3
咁"0.3333....."乘3就等於1
Koopa?
認真mode
其實0.999.....係有歧義
0.999.....=1
係基於3*(1/3)=1
而好多人認為(1/3)=0.33333...... 其實咁樣表達係唔精確
1/3=0.3333...... 只不過仲係計算入面嘅過程
就算寫幾多個3 都無可能去到1/3
小數係表達唔到1/3
咁所以唔夠1/3嘅數乘3 就梗係去唔到1

但係硬係要用小數表達1/3個概念 就幻想"0.33333...."後面有"無限"個3
咁"0.3333....."乘3就等於1

a = b
a^2 = ab
a^2 - b^2 = ab-b^2
(a-b)(a+b) = b(a-b)
a+b = b
b+b = b
2b = b
2 = 1
a = b
a^2 = ab
a+b = b
b+b = b
2b = b
2 = 1

a = b
a^2 = ab
a+b = b
b+b = b
2b = b
2 = 1

天才
a = b
a^2 = ab
a+b = b
b+b = b
2b = b
2 = 1

天才

好多人唔知錯係邊

好多人唔識分直必蝦腸
0.9999999999.....只係無限接近1姐
但佢始終唔係1喎
但佢始終唔係1喎

Sor小弟數學係真係差到極點
定係我真心左
但佢始終唔係1喎

定係我真心左

個concept 有d難解釋
首先你要知咩係無限

留名學野
但佢始終唔係1喎

定係我真心左

其實真係1
但佢始終唔係1喎

定係我真心左

首先你要知咩係無限

留名學野

0.99...= 9/10+9/100+9/1000+....
= (9/10)/(1-1/10)
= (9/10)/(9/10)
= 1

的確如果係無限咁用式黎計會變1
但如果就咁睇0.99999...呢個數既話呢?
可能呢個就係有讀數同冇讀數既人睇既觀點唔同?

定係我真心左

首先你要知咩係無限

留名學野

0.99...= 9/10+9/100+9/1000+....
= (9/10)/(1-1/10)
= (9/10)/(9/10)
= 1

的確如果係無限咁用式黎計會變1
但如果就咁睇0.99999...呢個數既話呢?
可能呢個就係有讀數同冇讀數既人睇既觀點唔同?

你應該係覺得差距0.00...1
但呢樣嘢唔存在
無限個0唔會之後有個1
唔係就唔叫無限
所以呢舊野其實係0

原來係咁
小弟覺得呢個topic直頭有潛力打入中文卷2
1. 0.9999⋯⋯有無限個小數位,而其中一種對「無限個小數位」嘅理解就係「沒有最後嘅小數位」,即係會一直延伸下去。如果咁理解嘅話,1-0.999⋯⋯=\=0.00⋯⋯1,因為冇最後個位,你係唔會有個位比你凈1

2. 前面有位ching話人作為有限嘅生物係唔會理解到無限。咁請問人能否理解咩係圓形?然而,係現實世界中,完美嘅圓形係唔存在,因為完美嘅圓形係屬於理形世界(借柏拉圖一用)。而人作為有限嘅生物,自然唔屬於理形世界,但係我地有理解理形嘅能力如理解咩嘢係圓形,同樣我地一樣有能力去理解乜嘢係無限。
唔識個d唔好突顯自己智力下限,去睇下資料好過啦
係咁係度比d尻prove
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞