我正式宣佈 0.999999........=1 不服來辯

293 回覆
8 Like 87 Dislike
lim 1 - x = 1
x→0

上面個 = 1 係指無限接近 1 而唔係等於 1 OK?

利申:未學過微分。

0.99999.....≈1
on9當有趣
lim 1 - x = 1
x→0

上面個 = 1 係指無限接近 1 而唔係等於 1 OK?

利申:未學過微分。

係等於
你要take limit先可以相等架天才
有d失望 lihk d 水平好似唔高

1.
首先一個number 既infinite decimal representation 係用limit 定義既 eg. 0.3...= summation n->inf (3/10^n)

所以話咩野Sum converge to 1 但唔代表個sum=1果d人 你諗清楚先 根本唔關sum=1事
Sum converge to 1 已經代表個小數係=1

2.
0.9...同1個difference 係real number 啦
個least upper bound 係0
所以個數係0

1.
首先一個number 既infinite decimal representation 係用limit 定義既 eg. 0.3...= summation n->inf (3/10^n)

所以話咩野Sum converge to 1 但唔代表個sum=1果d人 你諗清楚先 根本唔關sum=1事

2.
0.9...同1個difference 係real number 啦
所以個數係0

師兄好波
垃圾,等我用兩個英文收你皮
Round down
0.999999999999=/=1
但係0.999999999999.........=1
話1-0.99999...=0.000....1個啲不如去讀多次小學
曬氣啦,definition都唔清唔楚,拗黎無用
一個on9po引到咁多唔識數學既人出黎
樓主好波
No doubt 嘅野d人都可以討論咁耐

1.

2.
所以個數係0

least upper bound of what?

least upper bound 係real number 既property.
例如root2 = sup{x∈Q | x^2<2}

至於正題係點做就用nested interval thm啦
唔想見負數你可以做
0.9...個least upper bound=1
會更方便

基本上我講既野同其他人講0.0000000...1>0係錯既係冇分別
不過用least upper bound比較straight forward,直接抄definition就prove到
Z_p呢
0.999999999999=/=1
但係0.999999999999.........=1
話1-0.99999...=0.000....1個啲不如去讀多次小學

我好記得當年小五奧數條撚樣就係咁同阿sir拗
而家又睇多次

小五就計呢啲
Let 0.999999.....=x
Then 9.999999......=10x
9.9999990....-0.9999999=10x-x
9=9x
1=x

我反對

0.9999999...x10 咁少左一個小數位囉 點減到齊頭

你咁即係話0.999 x10 =9.999 邊忽合理

...係無限個小數位

無限同無限減一個冇分別?

首先你要搞清楚咩叫無限

所以我講黎係想提你 你o既講法係有assumption

有討論空間 唔好以為一定係真理

懶係數學系
有時講呢D問題真係講到口臭
一般人雖然日日對住數字,但真係知係乜野黎既唔多
Let 0.999999.....=x
Then 9.999999......=10x
9.9999990....-0.9999999=10x-x
9=9x
1=x

我反對

0.9999999...x10 咁少左一個小數位囉 點減到齊頭

...係無限個小數位

其實冇

我反對

...係無限個小數位

首先你要搞清楚咩叫無限

所以我講黎係想提你 你o既講法係有assumption

有討論空間 唔好以為一定係真理

無限唔係一個數值 你改變唔到無限㗎喎

你肯定你對無限的定義絕對正確?

淨係嘈無限的定義已經可以嘈幾個世紀

我甚至可以質疑人作為有限的生物係唔會理解到咩叫無限

巴打涉獵少少哲學會明我講咩

你睇完幾次數學危機,明白左呢堆真理先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞