我正式宣佈 0.999999........=1 不服來辯

293 回覆
8 Like 87 Dislike
咁都推到10頁
定義有乜好拗
1/(1-0.999...) -> infinity

1/(1-1) = undefined

0.9999...係converge to 1,唔係等於1,

戇鳩鳩

第一個係鬼infinity

lim 1/[1-(1-x)] = lim 1/(x) =infinity
Where x tends to zero

呢個岩
但同0.999...無關

你話就係呀
不服來辯

呢個topic 既argument 應該係問
你是咪智障
而呢件叫1234既好明顯答左好幾次是
上面成班係咁拋書包高人一等
有幾多人唔識微積分就低人一等?
你要講我夠識講計算係前人定義
如果佢地錯就你講咩都無用
本人覺得現實上一定唔同
差個d就差個d

上面有人用小學程度講
減左0.999...同減1
一個係零一個係唔知剩幾多
已經簡單帶出答案

1/3 =0.333..
3/3=0.999..

1/3 =0.333..已經錯啦

錯你老母西咩 錯咩呀

錯在你智商唔夠低
理解唔倒人地咁蠢既思維
上面成班係咁拋書包高人一等
有幾多人唔識微積分就低人一等?
你要講我夠識講計算係前人定義
如果佢地錯就你講咩都無用
本人覺得現實上一定唔同
差個d就差個d

上面有人用小學程度講
減左0.999...同減1
一個係零一個係唔知剩幾多
已經簡單帶出答案

井底之蛙

上面有人用左個最易明既解法

1/3=0.333...
1/3 x 3 = 0.999...
1=0.999...

神奇既地方係因為佢有無限個9,所以個1就永遠唔存在

現實就係一個pizza切3份,合埋就係一個pizza

見到「本人覺得」就知道同佢地講都嘥氣
算啦 由得佢哋繼續做井底之蛙
其實計數果陣為左方便計係會將 0.99999... take 做 1,例如好多計limit嘅數都係咁

但係數學邏輯上0.99999... 同 1 始終都係兩個數字泥 劃唔上等號
其實計數果陣為左方便計係會將 0.99999... take 做 1,例如好多計limit嘅數都係咁

但係數學邏輯上0.99999... 同 1 始終都係兩個數字泥 劃唔上等號

數學邏輯上就係0.999...=1
上面出咗幾個proof
你都係要話0.999...唔等於1

Between 泥你老母
0.99999999999999係float
1係bool
datatype唔同 size都唔同
0.99999999999999係float
1係bool
datatype唔同 size都唔同

喂屌我鍾意呢個回覆

數學邏輯上就係0.999...=1
上面出咗幾個proof
你都係要話0.999...唔等於1

Between 泥你老母

Sor 懶左
其實唔使prove根本一樣
其實只需要答呢個問題:what is a real number, assume you know what is rational numbers

無人理
其實只需要答呢個問題:what is a real number, assume you know what is rational numbers

無人理

識嗰啲唔會理你,唔識嗰啲更加唔會理你

無人理

其實同個topic冇乜關係

Real= rational+irrational +transcendental=algebraic + transcendental

無人理

Real= rational+irrational +transcendental=algebraic + transcendental

Real = points can be found on number line

簡單直接
連登冇人知道無限係咩,不服來辯
用數學方法證明
點解我唔可以用哲學證明
講過差果d就差果d
用數學方法證明
點解我唔可以用哲學證明
講過差果d就差果d

咁你首先要搞清楚循環小數嘅定義
同埋數字相等嘅定義先

無人理

我只係想講real number係rational number既cauchy sequences既equivalent class

無人理

Real = points can be found on number line

簡單直接

number line既定義咪又係要dedekind cut(好似係?)
咁1.9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞