[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區(37)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
sony mobile on9左咁多年仲要問?
3個月,終於跌到去員工價
岩,我初初唔知
諗住買x1睇4k Netflix
後尾原來係唔支援
唔支援但高像素依舊有明顯優勢
U11+有啲興趣轉會 頂唔撚順HTC
拍到4K60未
sony mobile同相機都做唔到4k60
對xperia 5失望,
入左xperia 1
i記 5350,送400蚊百佳coupon,垃圾蜘蛛裝
imobile
開始抵玩 又有分儲
5咁樣真係擺明叫人買1仔
順手托住1仔個價
冇,但sony 拍出黎既4k特別高細節
垃圾Sony
等睇xperia 1 出就插水價
為什麼這次會稱為 Xperia 5 呢?

首先關於名稱的部分,不少消費者應該有不少疑惑,為何這次 Xperia 的新機種會稱
為 Xperia 5,而非過去的可以猜到的 Xperia 2 或是 Xperia 1s 呢?

這部份由染谷洋祐先生的官方說明則表示,這次從 Xperia 1 開始就是打造一個全新的
系列,而從 Xperai 1 當中就可以看得出端倪,例如過去 4K 等級的旗艦機種,都會掛
上 Premium 的產品字樣,不過這次 Xperia 1 則是訂定為一個全新的系列,而且是最
Top 的一個系列,所以根據先前 Sony 也已經推出了 Xperia 1 以及中階的 Xperia
10 之後,這次 Sony 就打算在 1 與 10 當中選定一個系列代號做為產品名稱,很自然
的就採用了 5 這個數字,算是為了從年初開始的全新的產品線,做一個全系列的補足

至於未來的產品名稱會怎麼制定呢?小編也提出疑問是不是未來會有 Xperia 1
MarkII 又或是 Xperia 5 II 呢?像是採用目前在相機或是耳機類產品那樣的命名方式
,而染谷洋祐也表示他們目前不會為未來的產品名稱下定論,不過大家可以稍微期待看
看就是了。
Xperia 5 這次似乎少了 960 fps 的超級慢動作錄影功能,原因是?

關於這次 Xperia 5 在推出之前,在網路上的傳言就有傳出將會少了 960fps 超級慢動
作錄影功能,這部份我們現場與染谷洋祐先生證實了此事,而原因則是因為 Xperia 5
的主鏡頭感光元件並沒有內建 RAM 記憶體的關係,所以自然沒有辦法錄製超級慢動作
錄影了。
冇超級慢動作
係咪連普通慢動作都冇?
cut cost做得咁核突
得120fps
我上面一早講左喇
話到明係xperia1弱化版
咁冇所謂啦還掂gimmick嘢
cut cost冇dram ,影響應該係仲慢
又嚟影相轉轉轉?
Sony XZ Premium 個鏡頭刮花,拎去維修抵唔抵屌?(用咗兩年)
no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞