[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區(37)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
今次特別廢,
因為只係部xperia 1 細版,
功能近乎9成9一樣,
佢都只係係咁講xperia 1有果d野, xperia 5都有
係咪下年先有機會加返Qi?
睇完發佈會嘅結論就係夠鐘買Xperia 1了
咁 Compact 機係咁,以前 Compact 機邊有咁勁
與 Xperia 1 同樣等級的旗艦級三相機鏡頭
同時 Xperia 5 也完全移植了來自 Xperia 1 的三主鏡頭設計,從廣角 16mm 到望遠 52mm,各種視角的畫面都能夠一網打盡,三顆鏡頭都是 1200 萬像素,同時鏡頭在標準以及望遠端的視角上,依舊保有了 OIS 光學防手震的功能,針對過去一直使用 Sony 手機的使用者,聽到防手震功能應該還是相當興奮吧!

而先前在 Xperia 1 上主推的 10fps AF/AE 連拍與 Eye AF 眼控對焦的功能,亦都會在 Xperia 5 上出現,而值得一提的是,當中的 10fps AF/AE 連拍與 Eye AF 眼控對焦,Sony 強調以往在擷取更新率的方面採用 1 秒更新 15 次的更新速率,這次在 Xperia 5 上則是提升到了 1 秒 30 次的更新率,讓使用者在拍攝移動速度更快的人物時能夠更精準的測光與對焦,原本在 Sony α 系列單反 α9 才能做到的更新速率,這次幾乎完全下放到了 Xperia 5 上。

更加人性化的「Cinema Pro」大師級錄影
今次 Xperia 5 上的 Cinema Pro 功能亦有所升級:原本在 Xperia 1 上的 Cinema Pro 功能,在拍攝過程中一個專案只能儲存一段影片,而透過更新的軟體版本,Xperia 5 能夠讓使用者在一個專案上儲存多個影片檔,不用每次尋找影片時都得重新尋找專案,同時在操作介面上也會加入更多人性化的功能,讓錄影功能更加強大。
xperia 1已經5698
i記 price.com 5400
屌佢老母, 我就唔撚信sony會開4999,
一陣xperia 5 賣5499/5999就真係好笑
xperia 5 有3140 mAh
加上1080P+ MON又一核電機
我估xperia開5398-5698
但都係on9
諗唔到點解要買部xperia5而唔買xperia1
2k黎
上面嗰篇介紹一樣,
同xperia1完全一樣
除左長得制,
但起碼4k mon, 而且有紫揀
屌4.5k比多佢
細機買s10e仲好
應該5298
我update完之後直情打唔出電話,重新開機完之後就冇事!
參考XZP同XZ1咁
一開頭XZ1貴啲, 然後發現唔對路, 調高返XZP
xzp幾時有高過
我只知xz1跌得勁快
xzp個價勁硬
多400上4k差好遠

隻藍色幾正
我幾鐘意隻紅
我想換機,想問x1定x5好?
前一日曝光左佢個名叫xperia 5, 仲有果4隻色,

然後等到正日, 發覺佢個特點就係個名叫xperia 5, 仲有果4隻色
所以其實綵排果一張圖已經代表哂成個發佈會
不嬲都正
我依家用緊部xz都係呢隻藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞