香城Online 元朗副本逃生(離開)攻略

1519 回覆
822 Like 6 Dislike

右上角係可以通往南生圍,park yoho 一帶,村路但偏僻,入黑不建議

左上角可以繞一圈到東頭工業村,出返大路。會先見到采葉庭沿學校同尚豪庭至東頭工業村球場,會見得返西鐵。但會行到去山貝村門口,小心黑,建議結大隊
齊上齊落 唔好落單

完全唔熟依邊!

康文署集團旗下元朗設施
https://lihkg.com/thread/1366162/page/1
Push
小弟住元朗站對面四幢單幢樓之一,作為東行路線出市區及錦繡花園一帶常客,本人極不建議上高速公路,往九龍方向(靠左)道路淺窄,而且需要步行長距離先可以到達大欖轉車站,往上水方向需要橫跨多條行車線,而且最近出路位於錦繡花園,極之危險
周未停車熱點
1.元朗北 朗屏村

好處: 容易搵,一條路往天水圍
壞處:離中心較遠

2.元朗東 yoho mall

要揀啱停車場
好處:泊紅色個個可直出公速,易搵,車位夠多
壞處:貴
可考慮上落客區或路邊

注意:泊藍色或新元中要兜圈先出到博愛上高速,
如要泊,可於青山公路上橋沿西鐵天橋向天水圍方向離去

3.元朗西南
公園一帶一路都係中產,環境優靜,大家大細泊係路邊去元朗公園玩

好處:可經山下路上高速或十八鄉路直去上高速
壞處:偏遠

4.雞地

好處:方便
壞處:近上次衝突位,黑地頭,容易塞死

不建議泊雞地,雞地易塞亦係黑既地頭
齊上齊落 唔好落單

光復香港 時代革命
齊上齊落 唔好落單
齊上齊落 唔好落單
好多人都擔心離開元朗市區會經過好多鄉村,會有危險,我就用咗地政總署MyMapHK嘅地圖再同大家畫一次路線出黎,大家可以睇到附近會有幾多鄉村同樓綠圈圈住嘅就係鄉村。
同埋俾埋Google Maps嘅步行時間大家做參考(西行起點元朗廣場,東行起點西鐵元朗站)。

1. 西行往天水圍

由朗屏出會經過1條村,由水邊圍出嘅話就唔會經過任何鄉村,得一啲寮屋。之前都有巴打話經屏廈路,嗰度會直接穿過屏山鄧氏幾條村,除非保證安全(好似上水侯氏咁派野飲 ),否則唔建議經嗰度。
步行時間30分鐘(去到天水圍西鐵站),經朗屏邨(2號路)嘅話就要多5-10分鐘。

2. 西行往洪水橋

青山公路沿途會有2條細嘅村,一左一右,經過咗就到洪水橋啲低密度住宅區,安全。
步行時間40分鐘(到洪水橋輕鐵站)

3. 東行

去Park YOHO路上係唔會有鄉村,步行時間28分鐘(到峻巒入口)。
去錦上路西鐵站會穿過高埔村(好似攻略入面寫咁),之後會係錦田外圍繞過,唔會入區,步行時間40分鐘。
另外我想問下咁多位,橫洲山路係咪真係可以通去天水圍㗎?
我睇衛星圖係有路,唔知最近情況點。
我唔想呃咗成班兄弟爬山然後無路走呀
齊上齊落 唔好落單
齊上齊落 唔好落單
極不建議
小弟愚見

條條路都唔安全 唔好入就最好
齊上齊落 唔好落單
兄弟爬山, 做乜都好, 搵咗攻略睇先!

唔好再on 99 講有事退去寫字樓!
元朗有L寫字樓/商場你退!!!

if 天水圍咗, 無交通工具, 跑online 離開元朗去洪水橋/屯門要行 1.5 至 2 小時!
即係2倍老銅出支聯辦既距離!

做乜都好, 睇路呀!!! 唔好去送頭呀!!!

地圖傳送門:
https://lihkg.com/thread/1361703/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞