香城Online 元朗副本逃生(離開)攻略

1519 回覆
822 Like 6 Dislike
慎防黑惡勢力蔓延禍港,提防本地非法操縱妓女賣淫集團

鑒於近日有無辜香港市民慘遭黑勢力人仕襲擊,現懇切呼籲各香港市民不論男女,請慎防本地非法操縱妓女賣淫集團,保障自身安全,萬事小心,切忌助長黑惡勢力氣焰
今次727元朗點離開真係好關鍵
有鄉黑、警犬兩個陣營 唔好諗住可以主動勇武 一定係撤退戰
話就話盡量唔好拖入夜 但唔覺得情況可以完全受控
依啲post一定要推 留名等樓主寫完
西行
西行逃生路徑始於朗庭園對出大馬路(近輕鐵水邊圍站),係嗰度會有個十字型路口,如下圖:

依輕鐵路軌直行則進入屯門路線,轉右則進入天水圍路線。

往天水圍
經大馬路前往天水圍嘅玩家會途徑朗天路及天福路進入天水圍市區。如果大馬路因任何原因而無法通行,玩家可以進入朗屏邨,係朗屏商場對出經朗屏路進入朗天路,繼續行走天水圍路線。
呢段路以普通步速行大約要20-25分鐘,途中雖然會經過幾條圍村,但係呢啲圍村規模細,亦都無大路連出朗天路,黑狗係依度出現嘅機率比較低。但係朗天路有機會出現白狗路障封路,唔排除玩家會有危險。
天水圍內部有大量公園、屋邨及商場,小路多,玩家可以搵一個無CCTV嘅地方更換裝備。但係如果玩家小屋唔係位於天水圍,我就建議盡快離開天水圍,因為:
1. 天水圍本身有機會出現黑狗,對玩家以致社區而言唔算安全。
2. 只有兩條路離開天水圍:朗天路及洪天路,前者途徑元朗,後者途徑屯門,地理上天水圍即係堀頭路,一但呢兩條路出現意外或狗隻,天水圍會即時變圍城,所有留於天水圍嘅非本區玩家將有非常高機會受到狗隻攻擊(特別係白狗)。

離開天水圍嘅方法有幾種,其中部份方法有特殊注意事項:
1. 巴士:
所有天水圍巴士線均會途徑朗天路,如朗天路因任何原因而無法通行(例如玩家人數太多或白狗封路),巴士將無法離開。因此,朗天路封閉時,除非有巴士改用洪天路,否則切勿乘搭巴士。
而且,如果天水圍南部(近西鐵天水圍站)出現狗隻,各位可考慮前往北部乘搭兩條不經南部嘅巴士線,分別係265M(往荃灣)及967(往金鐘),265M線會較為安全。
切勿乘坐269D線,因為此線會途徑元朗市中心,等於自投羅網。

2. 西鐵:如果服務仍然維持正常,可以乘搭。

3. 輕鐵:選乘輕鐵者請留意屯門段有無黑狗出沒。部份路線或會有特殊安排(例如輕鐵610/614/615線或會以洪天路緊急月台為總站)。

4. 步行至屯門方向:玩家可以選擇經洪天路單車徑步行至洪水橋,然後參考屯門路線攻略繼續逃生。切勿經天水圍明渠前往洪水橋,因為會經過石埗村,而石埗村曾派員參加7月21日元朗恐襲,玩家有極高機會受到黑狗襲擊。
往屯門
我個人唔建議玩家由元朗直接行去屯門市區,因為路途遙遠,以普通步速計最少要行90分鐘,途中亦會經過無數鄉村,無法保證玩家安全。因此,係本攻略入面,屯門路線將以洪水橋為中轉站,然後如天水圍路線般提供逃生方法。

經大馬路前往屯門嘅玩家會沿輕鐵路軌(青山公路)前往洪水橋,以普通步速計,走完全程約須30分鐘。我建議玩家係青山公路有輕鐵路軌一側行走,因為嗰邊會有比較少村落。路程會經過幾個低密度住宅區,例如家安花園、帝庭居等,亦會經過屬鄉村範圍嘅貨倉、沙江圍村屋區等,沿路人口較少,受黑狗襲擊機會比較低,但仍要小心出自石埗村等附近黑狗出現在本路線。

抵達洪水橋市區(近輕鐵洪水橋站)後,各玩家可以用下列方式繼續前往屯門市區或直接離開新界西北區域:

1. 輕鐵:選乘輕鐵者請留意洪水橋至兆康沿途各站有無黑狗出沒,部份路線或會有特殊安排(例如輕鐵610/614/615線或會以洪天路緊急月台為總站)。
2. 巴士:鄰近之洪福村有63X線經屯門往九龍市區,洪元路巴士總站有A37線經天水圍往機場,其他巴士線均經元朗市區及大馬路,切勿乘搭。上車前記得留意路面狀況,以免被狗隻或大量玩家卡在路上,以致受襲機會上升。
3. 單車:如果洪水橋往屯門市區之路段無狗隻出沒,玩家可選擇沿單車徑踩單車往屯門市區,避開人潮,約20分鐘即可抵達兆康苑一帶。

抵達屯門市區後,各位可乘坐屯門區巴士線離開新界西北區域,記得離開前尋找無CCTV區域更換裝備,以避過白狗監控。
呢個革命唔可以輸
一輸就會變大陸 冇人再出聲
更正版文宣
盡貼大家共識 呢張最主要係想叫到多啲人參加
東行
東行逃生路徑始於元朗西鐵站或YOHO一帶。依照市區路面設計,如果玩家要經東行方向離開元朗,就必須先抵達博愛交匯處一帶。東行逃生點有兩條路可以去到交匯處:
1. 由西鐵元朗站往形點I天橋開始一直靠左行,行到左邊出現扶手電梯時(以我所知附近有櫈),沿扶手電梯落樓。地下嗰層會見到有一塊大水牌顯示所有途徑形點I嘅巴士路線。然後行出門口,沿牆上去博愛醫院嘅指示行,就會到達交匯處。如果西鐵站內情況緊急,去唔到形點I出口附近,各位可以先經E出口去形點II,然後經室內停車場通道去形點I,再繼續行程。雖然本路線途徑新鴻基物業範圍,但會有較少機會在路面上遇到黑狗。
2. 係K出口落樓梯離開西鐵站,直行過紅綠燈,繼續直行到望見青山公路,呢個時候轉左繼續行一小段路,就會見到交匯處。

到達交匯處後,穿過交匯處底下嘅隧道就到達博愛醫院,假如隧道內有黑狗埋伏,玩家可以係安全情況下跑上交匯處路面繼續行程。
係呢個位置你有兩個選擇:
1. 直接係巴士站坐巴士逃生,呢度有兩條巴士線係唔行大馬路,分別係68(去峻巒)同77K(經粉錦公路去上水),如果好彩有其他巴士線仲有服務嘅話都可以搭,但係來回方向嘅巴士都會經過呢一個站,上車前請留意巴士目的地,唔好坐咗返元朗市區。
2. 繼續沿青山公路向前行,直至見到分叉點。然後你必須選擇向上水或錦田其中一個方向繼續逃生。
樓主不停受到睡眠攻擊,聽日會繼續寫攻略。
大家可以先討論一下我提出嘅逃生路線,睇下有無咩地方需要改進
26年元朗挑戰副本經驗表示
要小心所有經大馬路既列車
無論巴士輕鐵西鐵

小弟愚見
輕鐵:無得改道,大家組完隊一定塞哂係大馬路準備入副本,令到大馬路塞死,車入唔到去
而輕鐵終點線係元朗yoho 果面,輕鐵唔係話掉頭道掉頭
所以當塞死左係大馬路大家可以放棄搭輕鐵走
巴士:有得改道,但係根據負弟記憶改道都係會經過南邊圍,所以要睇清楚最後巴士改道路線
西鐵:星期日當日打副本之時都見到成班白兵沖上月合,極之危險

小弟建議

怕事既走先,唔好入黎元朗

有錯指教,交流下打王心得

所以驚就唔好出街
咁有用,冇人推淨推垃圾成班

屌你老母
瘋狂向入境署投訴?
Push
光復香港,時代革命
天水圍人長期歡迎義士避難
詳細買餸交通圖

其實好多人平時黎元朗買餸嫁
https://lihkg.com/thread/1364551/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞