香城Online 元朗副本逃生(離開)攻略

1519 回覆
822 Like 6 Dislike
唔好意思,樓主終於瞓醒,會繼續更新攻略
緊急,星期六悼念]李鵬未死
https://lih.kg/1364610
幫手推 太少人識鄧炳強
半個元朗L表示,到時玩家好有可能會佔咗大馬路,所有沿途交通都會停晒,會變咗「跑online」,西鐵會係最後逃生路線(假設佢唔飛站&冇狗),東邊有元朗站,西邊有朗屏站,如果西鐵唔可行就落返馬路,照樓主嗰四個方向離開
承接東行攻略,如果你選擇繼續沿青山公路向前行,就會好快見到一條橋,係呢度就要揀定行邊一條路。以向東而言,揀行左邊(唔過橋)就會進入上水路線,揀行右邊(過橋)就會進入錦田路線。真正嘅交叉點係再後啲嘅迴旋處,但我唔肯定嗰度有無行人過路處。

往上水
係青山公路同選擇向北行,就會進入上水路線。各玩家沿青山公路潭尾段行大約15-20分鐘,就會去到峻巒(Park YOHO),路上唔會經過任何鄉村。入到峻巒之後,請盡快更換裝備,因為鄰近地區有幾條鄉村(沙埔村、長春新村、水尾村),有機會有黑狗出沒。
更換裝備後,你有以下方法繼續逃生:
1. 巴士:峻巒有兩條巴士線離開元朗區:268M(往荃灣西站,經錦田高埔村及大欖轉車站),76K(經青山公路往上水,須往沙埔村站上車)。兩條巴士線的班次最少20分鐘一班,請把握機會上車。
2. 小巴:峻巒附近有沙埔村小巴站,可乘坐78號小巴前往落馬洲皇巴站或大欖隧道轉車站。班次約15-20分鐘一班。
我唔建議玩家繼續經青山公路前往錦繡花園及加州花園一帶,因為青山公路穿過幾條鄉村,而且路途遙遠(至少40分鐘),玩家極有可能係路上被黑狗襲擊。
元朗廣場後面有巴士總站,
可以搭巴士出返市區
往錦田
玩家若選擇此路線,須先步行約20-25分鐘。在遇到下一個迴旋處時轉入錦河路,再步行約5-10分鐘,就會到達西鐵錦上路站。路線會直接穿過高埔村,並靠近錦田市區,如果呢兩個區域出現大量黑狗,切勿選行此路線。
由於錦上路站附近無大型建築,玩家或會好難找到合適地方更換裝備,男性玩家可以考慮係沿路荒野尋找隱蔽地方更換裝備,錦上路站亦有公廁可以使用。
更換裝備後,你有以下方法繼續逃生:
1. 巴士 / 小巴:玩家可以係錦上路站公共運輸交匯處,選乘多條去大埔、上水或大欖隧道轉車站嘅巴士或小巴路線離開。我唔建議大家係呢度搭78號小巴去落馬洲皇巴站,以留位俾身處上水路線玩家離開。
2. 西鐵:如果本站仍有西鐵服務,可以乘坐。如果西鐵服務暫停,港鐵有可能係錦上路站提供提駁巴士服務,玩家亦都可以乘坐。
呢個位開啲巴士大部份都會經大馬路(K73除外),出事嗰時未必有得搭。
大家覺得停元朗站機會大唔大
最終手段
如果元朗對外交通完全俾黑狗或白狗截斷,元朗大馬路/朗天路完全無法通行,玩家仍然有方法離開元朗市區。但係呢類方法有一定風險,有啲需要充足體力,有啲則有安全問題,請各位自行斟酌。
我希望大家唔需要用到最終手段

爬山
由朗屏邨一帶開始,經橫州山路可以進入天水圍東部,如圖所示:

進入天水圍後,請盡快按照天水圍路線一節之攻略,盡快離開天水圍區。按照白狗過往攻擊模式而言,佢地應該唔會出動直升機搜捕山上玩家,但我唔敢完全排除呢個可能。黑狗爬山亦需要消耗大量體力,對玩家攻擊力會大大降低。
選用呢條路線嘅玩家需要注意以下幾點:
1. 爬山需要消耗大量體力,請玩家時刻留意自己能力,多補充水份。
2. 山路崎嶇難行,如果玩家入夜後先採用呢條路線,或者會有危險。我建議玩家帶備照明設備以備不時之需(電筒/頭燈,手機閃光燈未必足以應付)。
習得越野單車技能嘅玩家經常係呢個地方練習技能,如果玩家認識越野單車好手,可以邀請佢地為你帶路,以免迷路。
有名你叫黨鐵,好大機會話元朗站有衝突所以唔停站啦
嗰日要搭西鐵,我諗最少要到天水圍站先得
上高速公路
元朗市區鄰近九號幹線(新界環迴公路),玩家如果無法經元朗大馬路等普通道路離開,可以嘗試走上高速公路離開。請注意,高速公路本身唔容許行人使用,走上高速公路或會俾白狗攻擊。
元朗有兩個高速公路入口:
1. 經東行路線前往博愛交匯處,然後轉入高速公路。(建議路線)
2. 係西行路線起點左轉進入朗天路,然後走上元朗公路入口。(呢個方法要跨越兩條行車線,並且會堵塞朗天路,令身處天水圍區嘅玩家較難離開)
公路有大量高速行駛嘅車,不宜久留,各位玩家走上高速公路後,請盡速往上水方向(東行路線)或屯門方向(西行路線)尋找最近,無狗隻阻攔嘅出口離去。如果有車嘅玩家願意義載其他玩家,亦可在兩個高速公路附近接載玩家離開。
268M 同 76K 當日基本上 30 分鐘一班
好處係多數唔會收車 夾啱時間就上到車
但 76K 因為經大馬路嘅關係 改路嘅話班次唔知點
Prefer 268M 直達荃灣西

如果朗天路冇 roadblock 而 K73 改朗屏做總站 or 唔經元朗西/盲人安老院直接去安寧路做循環點嘅話
最好就搭 K73 入天水圍
然後天慈落轉其他巴士出市區
269D 276 276P 經元朗 切記避免
去盡啲可以搭西鐵去屯門站落 行去屯門公路嗰幾個站搭車
260X 尖咀/紅磡站
960 過海
58M 荃灣/葵涌
58X 美孚/長沙灣/深水埗/旺角
63X 美孚/旺角/油麻地

預祝各位遊戲愉快
總結
呢份攻略本身係為最壞打算而設,係比較理想嘅情況下,YOHO Mall嘅巴士服務應該唔受影響,一眾玩家亦可以搭改路後嘅巴士線離開元朗,但係西鐵仍然有幾高機會唔停元朗站同朗屏站。
但我仍然希望各位玩家多多幫手推post,除咗可以幫各玩家集思廣益之外,亦可以係情勢更加惡劣嘅時候,令更多元朗副本玩家記得同睇到呢份攻略。
另外我個人比較建議向西撤離,呢個方向嘅交通選擇比較多。係向東撤離嘅路線上面,巴士線比較少,又會接近鄉村,有高機會俾黑狗施襲。白狗嘅話就兩邊都差唔多㗎啦,東行一開始得一條路(青山公路),都會危險啲,但副本BOSS位係東邊,急起上黎都未必有得揀,大家小心。
多謝咁多位抽時間睇呢個post

TL;DR
真正上到副本,大家一定唔會記得攻略所有內容,總之記住下面幾點:
1. 去天水圍係水邊圍附近轉右,大馬路唔通嘅話就入朗屏邨行朗屏路。
2. 去屯門就經輕鐵軌,行到洪水橋就搵車走。
3. 去上水行到峻巒(Park YOHO)就好停,再上會有危險。
4. 去錦田就小心高埔村有黑狗。
5. 搭巴士要留意交通情況,小心路面狗隻同白狗路障。
6. 去到中轉點,記得搵個無CCTV地方換裝備。
7. 盡快離開中轉點,唔好停留。

祝大家遊戲順利,兄弟齊上齊落,不受傷,不被捕,下個副本再見
比我想像中少人睇,係咪因為我拖稿搞到無人理
寫完啦送個通知俾你,等你追埋下半部

集中五大訴求
1.全面撤回逃犯條例
2.撤銷暴動定性
3.釋放被捕義士並承諾永不追究
4.全面實行雙普選
5.成立獨立調查委員會追究黑警責任(包括警黑勾結元朗恐襲)

7.27 支持元朗居民,反黑鄉

兄弟爬山 各自努力 齊上齊落
不分化 不篤灰 不割蓆 不譴責 不撤不散
提防 三毛 五毛

幫你再推 多謝巴打
光復香港 時代革命 727見
屌,唔記得咗276同276P都係天水圍開
10個人有9個都當咗佢係元朗巴士線
我個人唔建議對西鐵抱有期望
港鐵721奶完野,今次一定拿拿聲閂站
其實好多巴士都經大馬路
自推
727元朗副本見
齊上齊落 唔好落單
單刷風險高
大家記得組隊,無就係場度搵兄弟組隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞