香城Online 元朗副本逃生(離開)攻略

1519 回覆
822 Like 6 Dislike
如果淨避,棄裝去天水圍搭車北上扮遊客,深圳灣入羅湖岀有冇so?
唔好上輕鐵 跑快少少已經追到
仲要好似西鐵咁慢慢閂門
最重要係輕鐵唔似地鐵 係真係司機駕駛架
多謝巴打,做得好詳細
我係元朗長大,今年先搬出去
想share多啲野俾大家

如果要預最壞最壞情況
即係大量義士被困元朗市中心(大馬路、教育路)
市面9成舖頭落閂
公共交通全部唔經元朗
咁點做呢?
巴打已經介紹左東向西向既路線
咁我可以提議下係區內有咩地方可以暫避、死守,或者係要提防既

1. 可暫避既較佳選擇:朗屏邨
好處:邨內四通八達,幢數多,易走位,自己友相對多啲,鄺神根據地,有個小小既補給點朗屏商場(領展唔知會唔會閂門),近朗屏西鐵站(有機會可快速離開元朗)
壞處:有傳黑社會同唔好既南亞人都多(不過元朗邊忽唔多老黑呢),行錯路會去左橫州方向,唔熟路之人好難搵車搭
準備事項:所有朗屏巴絲,請係有需要時打開樓下大門,盡地主之誼招呼行左成日街既遊客,甚至行出邨口迎賓

2. 其他可暫避既選擇:
2a. 消防局救護站
好處:消防救護叔叔話只要拍門求助就實幫,小市民可放心
壞處:地理位置高危,要深入雞地先去到(雞地係傳統多老黑既地方,白衫人打人前都係雞地聚集,不過消防局同白衫聚集個位都有啲距離)
準備事項:Pray for luck. 前往時要人多,行動要迅速,切勿單機。

2b. 元朗公園
好處:地方大,有高低地形,適合邊打邊退
壞處:要離開公園,就要突破公園北面出口先去到朗屏方向,期間會行近狗屋。向南行容易誤闖鄉村,唔建議。

2c. 學校、商場
學校:朗屏邨內既兩間小學,近大馬路既趙中、鄉中、商中、商小
商場:大馬路旁既元朗廣場,鄰近元朗西鐵站既YOHO MALL
好處:有得守,但只係死守,所以係冇得揀之下既選擇
壞處:以我所知個幾間中學會係星期六閂門,商場都有機會閂,如果要入哩啲地方就要強行闖入,即係擅闖,請小心
準備事項:要靠大量市民支援,掩護義士離開。請緊記哩個係冇辦下既辦法。

3. 要提防:狗屋,元朗大球場,元朗大會堂
狗屋就係元朗大球場同元朗大會堂對面
大球場有機會畀狗徵用左
元朗大會堂係區內親政府人士既地方(望下個委員會名單就知)
冇咩事唔好去避喇

總結
以上既都係冇辦法下既辦法
係真係用黎暫避
大家守望相助
同埋一定要有義載幫拖!

暫時諗到係咁多,大家再討論下
push!
推心機po
推!
其實可以
天盛上車之後就直接到深圳灣
睇緊,我係屯元天人,諗緊有咩補充
入天水圍個段路好黑,雖然唔係村路,但易比白衫伏擊
依家煩緊走係分散定集中呢?分散比白衫伏擊到,集中比狗聞到。呢個副本要多d人一齊傾先
係 過完洪水橋小路個d村,仲有亦園泥圍藍地,先到到兆康搵嶺大cover
今次要新物資,屯元天玩家擺定晒d單車喺度,唔鎖既,有無得諗
推左先
屯門同天水圍之間既輕鐵,(照正常)應該唔受影響
元朗真係唔好戀戰
你唔係住附近既話 一夜就好難逃生
玩game 鍾意有攻略 謝樓主~~
光復香港,時代革命
唔單止自己唔入村,重要拉住想走入村既巴打,如果唔係,救唔到佢呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞