老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
識個大學同學讀語文搵唔到相關行業
走咗去做HR

以前做過中資公司 HR係蝗
連香港勞工法例都唔熟

以上講咗咩自己參考

走頭無路咪做
閪面
根本HR就係垃圾
簡單講,HR係冇咩實質技能既。

但我諗,HR係有幾個function。

1. 幫老闆搵人返黎開工。細公司老闆可以自己做,但大公司日日幾十個vacancy老闆做唔哂。

2. Internal既customer service/ relation
HR就係一路睇住d人做得開唔開心,同埋諗計令d人做得開心。
呢樣野唔係話一味俾錢就做到,因為你自己諗下,公司俾好多錢你,但要你食屎,你儲夠錢你就會走,呢個亦都係點解公司硬係少少少少咁加人工,等你唔會比人撬走之餘,又唔會太有錢變得唔需要份工。(係hi hi既,但呢個係現實)

3. 幫老闆解決d人事問題。
公司人少果陣,大家溝通容易,人事關係都簡單d。有咩唔岩數,老闆開句聲就掂。
公司人多果陣,老闆唔識得哂咁多人,但又要講公平公正,咁就變左堆policy出黎,HR就係諗同埋執行既人。

After all, 老闆寧願比錢請班HR返黎都唔用黎出bonus/加人工,就即係話HR幫佢慳到錢。

利申:有名你叫伯樂
Hr做到嘅野其他部門一樣做到

hr 計出糧果d唔係咩技能,普通一個打工仔都唔會計錯自己每月人工應該收幾多啦!hr 只係一個centralized party 去幫公司每個員工去計人工;加上依家電腦技術,拍個制就自動搞掂,所以hr 基本上係一個operator; 相反, hr 既人可唔可以寫到一個計糧既system 比自己友用先?呢d 就係專業同非專業性既分別!

平心而論,hr 係有好多工作,例如員工福利,招聘,熟讀僱員僱主條例等等。但呢d 都係比較common sense 既野,唔係專業範疇既野囉。講得唔好聽,佢地似打雜多過專業人士

HR的而且確係common sense,不過有d專行既HR其實本身都好猛料,例如我新公司個HRM係讀Law出身。

其實持平講,HR發唔發揮到功能好取決於公司本身對於HR既定位(for example, 好多SME 只會當HR 作為employee service 如計糧、請人等等,但好多大公司既HR重要性其實不比line 低,可以影響到公司好多重要決策 )

其實每一份工都有佢難做既地方...

點解計糧只係數日子咁簡單 好多人既每年人工升幅 / 年尾花紅都係睇 performance review...

無錯個 system 係 IT 部門寫, 但係個 performance review 要點樣設計先可以令高層老闆掌握到真實情況去派錢? 一個人應該點樣評核? d人應該點填 (eg 寫文俾分數)? 一個專業知識好勁但係人際關係好差, 同一個好照顧下屬, d人肯為佢做牛做馬賣命, 應該點評分?

又例如要請人... 假如你做永隆銀行, 個老闆想引個HSBC Asia Head of Retail Bank 黎做自己個大中華 Retail Head, 第一步要搵到佢 contact phone # 已經唔易... 第二步你要諗下點樣 attack 佢, 引佢上黎見老闆... 俾你又會點做 (人工你又唔知老闆肯俾幾多... 但係又要引佢上黎同老闆傾計)

毎一季都要跑數叫人上黎見面 (唔計Interview)... 其實都唔易

HR 仲有好多野做... 想知再講
簡單講,HR係冇咩實質技能既。

但我諗,HR係有幾個function。

1. 幫老闆搵人返黎開工。細公司老闆可以自己做,但大公司日日幾十個vacancy老闆做唔哂。

2. Internal既customer service/ relation
HR就係一路睇住d人做得開唔開心,同埋諗計令d人做得開心。
呢樣野唔係話一味俾錢就做到,因為你自己諗下,公司俾好多錢你,但要你食屎,你儲夠錢你就會走,呢個亦都係點解公司硬係少少少少咁加人工,等你唔會比人撬走之餘,又唔會太有錢變得唔需要份工。(係hi hi既,但呢個係現實)

3. 幫老闆解決d人事問題。
公司人少果陣,大家溝通容易,人事關係都簡單d。有咩唔岩數,老闆開句聲就掂。
公司人多果陣,老闆唔識得哂咁多人,但又要講公平公正,咁就變左堆policy出黎,HR就係諗同埋執行既人。

After all, 老闆寧願比錢請班HR返黎都唔用黎出bonus/加人工,就即係話HR幫佢慳到錢。

利申:有名你叫伯樂

公司俾好多錢你,但要你食屎

>

因為比多錢你 儲夠錢就會走

>

所以公司少少少少咁加人工,等你唔會比人撬走

-------------------------------------------------------

呢個邏輯推論真係無撚敵

1. 公司俾好多錢你 要你食屎

解決方法唔係諗下點樣大家唔使食屎 / 食少D屎
反而係比少D錢 但要你繼續食屎

2. 人工高左儲夠錢就會走 > 公司少少少少咁加人工,等你唔會比人撬走

即係人工高就會走
underpay都重留係度食屎果D都係弱智
唔擔心佢識轉工

HR理論果然博大精深
HR本身冇乜價值,係靠壓D來見工嘅人嘅價來生存
根本係垃圾行業,仲講到公司冇你地唔得咁

去到interview, technical嘢你地又唔撚識,淨係識問人點解轉工,有咩興趣呢D無謂問題,嘥人哋時間。
老老實實,真係未見過HR壓價。
HR只會睇你識唔識打封求職信,in嗰陣睇你係咪真係識英文,其他technical 嘢、請唔請、人工幾多都係department 話事,邊有hr出聲嘅機會。
做大公司既HR就威姐

中小企係HR咪又係呃飯食
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

當然以上唔係cheap cheap HR 做到!

未睇都比返個讚你先
評核同人才培訓唔係自己team搞會好d咩
例如呀head每季/年做review
Team內高級d既負責教junior同新人等等

如果係咁,間公司HR 都幾無嘢做!可能真係只係吓做HR admin 嘢。唔怪得要久唔久展示下「霸氣」寸下求職者...

所以hr一直係我眼中等同admin
而出黎教人interview真係唔知咩料

如果有人投訴話呀 head 偏心, 你做 HR 會點樣調整個評核方法?

人才培訓... 當然 on-the-job training 係唔少得, 但係邊個會屌醒d manager 應該點管理90後

依家連整 d team building 都要 quote Harvard Business School research 想用中學生 d 橋都無咁易
話會計淨係識篤計數機
咁不如你去入條數 我去IN人 計糧啦

計糧就真係篤計數機啦

只係講計sick leave pay果D 已經好難同計數機去計
你硬要話月薪除當月日數去計咁可以唔洗同你繼續討論

屌你講呢啲
計糧呢啲濕星數你都話難(笑死 )
咁就抵人睇唔起你啦懵仔

工程師計數會比你易?
化驗師?
會計師?
金融模型?
你都係收皮把啦
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

未睇都比返個讚你先

如果係咁,間公司HR 都幾無嘢做!可能真係只係吓做HR admin 嘢。唔怪得要久唔久展示下「霸氣」寸下求職者...

如果有人投訴話呀 head 偏心, 你做 HR 會點樣調整個評核方法?

人才培訓... 當然 on-the-job training 係唔少得, 但係邊個會屌醒d manager 應該點管理90後

依家連整 d team building 都要 quote Harvard Business School research 想用中學生 d 橋都無咁易

屌醒d manager ?你敢咩
講是非串下D面試人你就敢
on job training又關你地事咩?
你地識教一隻FG IT9打CODE嗎?
唔係教新人公司policy, 強積金點計法
叫on job training嗎
個人意見
HR人人都可以做 所以一定講唔上專業
人工仲要好撚低
但有d方面 HR確實可以比到少少意見
(e.g. 稅/ 僱傭條例)

係公司有冇用就睇你點諗啦
有d公司有幾千個員工 如果單靠個line/user去管佢地d假 appraisal 工傷 training 仲要抽時間請人
我諗佢地都屌哂鬼啦

係...唔夠專業又請d專業人士
但其實你正常 表現良好 做好d test
都可以直接見manager
HR請人成日都想人成功 唔洗比人催 又話唔落力請人
但有d真係請唔落
以為自己有d料就串過馬撚 食住香口膠面試
推到你second in
User唔滿意 又會問HR點解比你過first round
答唔到又話比人屌

講真
份份工都有本難念的經 只係你睇唔睇到姐

未睇都比返個讚你先

屌醒d manager ?你敢咩
講是非串下D面試人你就敢
on job training又關你地事咩?
你地識教一隻FG IT9打CODE嗎?
唔係教新人公司policy, 強積金點計法
叫on job training嗎

點解唔敢 個個 exit interview 都咁講, 你估真係當睇唔到無人出聲?

話明 on-the-job training 梗係主要同 team 自己搞啦... 不過 training 有好多種... 例如 Partner on-site 你試下design d course... 個個人工係你加埋 HR 份人工既10倍

剩係 MD coaching 都
HR是但搵個中學畢業, 英文唔好太差既人都做到

train返一個月都識幫人計出糧啦, 其他admin野文書野唔洗講

你講要考牌, 識法律

屌你咩, 背識法律又點, 你有律師牌咩, 公司有需要自然搵人做法律顧問

HR識既法律咪即係勞工法, 係人都可以係勞工署查到
你地係咪受過好多hr 既氣至會有咁負面既印象
一個好既hr 根本就唔會懶高高在上西面,因為呢個function 好大既職責就係要為同事服務,同事就係佢既客。
唔好因為一個西hr 就一竹篙打一船人。
Hr 除左面試岀糧個啲,仲有好多野做
舉個例,爭取多幾日年假,加大醫療保額,flexible working hour 呢啲大圍benefit 野你估講一句簽個名就做到呀?
前期野計數做proposal 做到仆街至爭取到返黎唔通又同你講?
啲所謂技能我掉個fg 入去坐幾個月乜撚都識

掉轉講我掉個hr 落acct / it 呢啲真。專業你又做到啲乜?

啲所謂技能我掉個fg 入去坐幾個月乜撚都識

掉轉講我掉個hr 落acct / it 呢啲真。專業你又做到啲乜?

一個無讀 acct 既 fg, 只要係 Big 4 坐兩個月就做到 auditor

IT 如果係簡簡單單寫個細手機app...唔知坐完一個幾個月既course之後又做唔做到?

都係個句... HR 對你黎講未必係專業, 但係要做一個好既 HR 一d都唔易
Hr 未至於無用
但係人都識做

正解
最撚慘係佢哋要圍爐打飛機,覺得自己好重要,發揮到好多功能
又講到懶專業咁
追完post睇到上邊班Hr既留言已經令我明白到佢地真係以為自己好勁好重要
以前做過大公司,好多同事都覺得HR係最廢同最乞人憎

問親d同事都無人知道佢地做過咩黎、或者識做d咩

爭取福利?

人工係自己爭取的

福利係大圍數,邊有咁易成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞