老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

當然以上唔係cheap cheap HR 做到!

你知唔知專業點解
我公司成千人都無HR,所有平時HR要做嘅嘢Admin做晒再加各種雜務,連screen CV 同interview都係line manager自己做返,完全係妹仔部門,

利申:做緊HR嘢嘅Admin

不過法例d嘢好多人以為係common sense/睇下勞工法例就明,其實勁多刁鑽位同灰色地帶HR都要研究開先識,平時冇咩特別,到有labour dispute嗰時熟法例真係救公司一命
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

未睇都比返個讚你先
評核同人才培訓唔係自己team搞會好d咩
例如呀head每季/年做review
Team內高級d既負責教junior同新人等等
咩都唔識但扮識!
通常你地屌,都係屌interview in你果個hr姐, 我見我公司果班真係好忙,計糧計假,上至公司管理層,下至地盤日薪工人千幾二千人都係要佢地計哂

唔係話佢地無用呀
係話佢地無料扮四條
明明唔係專科又講到自己d野行外人做唔嚟咁呀
我公司成千人都無HR,所有平時HR要做嘅嘢Admin做晒再加各種雜務,連screen CV 同interview都係line manager自己做返,完全係妹仔部門,

利申:做緊HR嘢嘅Admin

不過法例d嘢好多人以為係common sense/睇下勞工法例就明,其實勁多刁鑽位同灰色地帶HR都要研究開先識,平時冇咩特別,到有labour dispute嗰時熟法例真係救公司一命

如果做HR一定要熟法例
例如話要考試既
係for防止labour dispute既
咁呢啲咪叫實質技能囉
又或者原來唔識都做得既
唔係requirement 黎
我唔知啦
要咁講detail少少我地外人先明
Btw 又係要等人答
一係轉個問題 唔好再討論大部分hr有幾唔掂
好似冇咩營養 大家都明
有冇人講到好既HR應該做到d咩
有咩本事
HR既價值係邊度
我諗到既只係
幫公司做第一關揀人才
所以大家講得好岩既係 大公司先需要
年中8 9幾萬個interviewee
下下由department head見 唔撚駛做野咩
所以要由hr揀有潛質既interviewee
但係奇怪既係
當Hr又唔熟department 做既野
個斷層仲大過美國大峽谷
咁仲點樣把關judge interviewee既價值
Let say 點解唔係由junior 去把關
點解可以獨立到一條分支出黎
可能用商科類既工種解釋會易明d?
本人唔熟
求答

如果只係講interview, hr係要好熟悉個department做嘅野,要咩野skills, 咩野knowledge (熟悉唔代表識做,例如請sales, hr會問你嘅account planning, selling skill 叻唔叻,但係hr當然唔識sell野啦)
通常你地屌,都係屌interview in你果個hr姐, 我見我公司果班真係好忙,計糧計假,上至公司管理層,下至地盤日薪工人千幾二千人都係要佢地計哂

唔係話佢地無用呀
係話佢地無料扮四條

咁都係計糧個data set 大姐
唔算專業野呀
見啲外國大工司都開始cut hr就知冇
串柒柒 壓價 問埋d對面試同工作冇關係既問題
一係轉個問題 唔好再討論大部分hr有幾唔掂
好似冇咩營養 大家都明
有冇人講到好既HR應該做到d咩
有咩本事
HR既價值係邊度
我諗到既只係
幫公司做第一關揀人才
所以大家講得好岩既係 大公司先需要
年中8 9幾萬個interviewee
下下由department head見 唔撚駛做野咩
所以要由hr揀有潛質既interviewee
但係奇怪既係
當Hr又唔熟department 做既野
個斷層仲大過美國大峽谷
咁仲點樣把關judge interviewee既價值
Let say 點解唔係由junior 去把關
點解可以獨立到一條分支出黎
可能用商科類既工種解釋會易明d?
本人唔熟
求答

如果只係講interview, hr係要好熟悉個department做嘅野,要咩野skills, 咩野knowledge (熟悉唔代表識做,例如請sales, hr會問你嘅account planning, selling skill 叻唔叻,但係hr當然唔識sell野啦)

呢d唔係department head/manager問架咩
如果hr都要問到softskills既話
咁second in會問咩

唔係話佢地無用呀
係話佢地無料扮四條

巴打好似好針對專業呢兩隻字
如果把打定義要考牌先係專業嘅話
咁hr的確唔係一門專業
同埋做嘅野外行人都做做架

咁啱我用上面計糧計假做例子
除左表面返幾多日工,就出幾錢人工之外
仲有幾其野,例如係咪符合最低工資,418,713 呢啲條例等等
的確外行人都做到
不過hr就係專門做呢樣野
Hr做到嘅野其他部門一樣做到

hr 計出糧果d唔係咩技能,普通一個打工仔都唔會計錯自己每月人工應該收幾多啦!hr 只係一個centralized party 去幫公司每個員工去計人工;加上依家電腦技術,拍個制就自動搞掂,所以hr 基本上係一個operator; 相反, hr 既人可唔可以寫到一個計糧既system 比自己友用先?呢d 就係專業同非專業性既分別!

平心而論,hr 係有好多工作,例如員工福利,招聘,熟讀僱員僱主條例等等。但呢d 都係比較common sense 既野,唔係專業範疇既野囉。講得唔好聽,佢地似打雜多過專業人士

未睇都比返個讚你先

如果係咁,間公司HR 都幾無嘢做!可能真係只係吓做HR admin 嘢。唔怪得要久唔久展示下「霸氣」寸下求職者...
第一下以為講緊flash嗰個hr

你知唔知專業點解

正解;公司搵個部門主管都識評核,搞team building 就中學生都識

專業既意思即係普通人唔可以隨代到你;好似醫生咁,無啦啦比個中學生識唔識同人做手術?hr 既同事又可唔可以自己寫個出糧請假系統?

未睇都比返個讚你先

如果係咁,間公司HR 都幾無嘢做!可能真係只係吓做HR admin 嘢。唔怪得要久唔久展示下「霸氣」寸下求職者...

所以hr一直係我眼中等同admin
而出黎教人interview真係唔知咩料
Hr做到嘅野其他部門一樣做到

hr 計出糧果d唔係咩技能,普通一個打工仔都唔會計錯自己每月人工應該收幾多啦!hr 只係一個centralized party 去幫公司每個員工去計人工;加上依家電腦技術,拍個制就自動搞掂,所以hr 基本上係一個operator; 相反, hr 既人可唔可以寫到一個計糧既system 比自己友用先?呢d 就係專業同非專業性既分別!

平心而論,hr 係有好多工作,例如員工福利,招聘,熟讀僱員僱主條例等等。但呢d 都係比較common sense 既野,唔係專業範疇既野囉。講得唔好聽,佢地似打雜多過專業人士

HR的而且確係common sense,不過有d專行既HR其實本身都好猛料,例如我新公司個HRM係讀Law出身。

其實持平講,HR發唔發揮到功能好取決於公司本身對於HR既定位(for example, 好多SME 只會當HR 作為employee service 如計糧、請人等等,但好多大公司既HR重要性其實不比line 低,可以影響到公司好多重要決策 )
原來hr有牌考

香港人力資源管理學會 HKIHRM
原來hr有牌考

香港人力資源管理學會 HKIHRM

http://www.hkihrm.org/
識個大學同學讀語文搵唔到相關行業
走咗去做HR

以前做過中資公司 HR係蝗
連香港勞工法例都唔熟

以上講咗咩自己參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞