老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
Hr多女人做,而女人做野有一種習性,就係當公司係佢自己
所以佢地壓到人價會覺得自己好叻叻幫公司慳到錢
Recruitment : 咪又係個19文員仔book房約人,見人問黎問人都係個啲問題以為自己好叻叻人地要求你俾份工佢,例如俾你in個it ,人地真係講做過啲咩咪又係扮明,最後要深入傾咪又係等個line manager去做,你做嘅只係make sure 條友正正常常附合基本野,最後根據上面俾你嘅budget去請人,乜鳩enrollment 野咪又係template ,根本普通人都識人,扮乜野專業
Payroll : 最叻咪check 下leave record , 對下 schedule , 計commission 咪又係問人拎條數計返percentage, 根本公司有個靚啲嘅system 就可以做到哂,你唔好同我講仲有要睇part time夠唔夠148, 要計final paymeny個啲野,咪又係隊個數入去計,會考數黎架咋,唔好以為自己好勁啦
Training : 十年不變嘅內容,十年不變嘅ppt, 一係好似機械人咁講,一係就以為自己做緊舞台劇,不斷將內容擴充咁講,原本可以用一個鐘自己睇哂嘅野教左三個鐘,哂時間。就算你話係people development, 咪又係做個中間人搵vendor 去教,contact point 係人都識做唔。幫人睇住cpd 進度個啲就唔好再講啦,我媽細個都係咁追我進度架咋,差唔多。

咁做都無俾人屌到反艇 有冇介紹

你自己俾班老女人hr同化左姐,我做幾間都係上市公司,已經升到manager grade , 都唔知hr有咩咁專業

間間公司對 HR 都有唔同 postion...

剩係 training 十年不變已經炒得
老老實實,HR真係廢撚過it

但IT係狗

HR衰撚過狗

照咁講
好多工都唔係專業
追完post睇到上邊班Hr既留言已經令我明白到佢地真係以為自己好勁好重要

咪癲啦

都話 HR 唔係好勁好重要, 不過同其他工一樣, 想做好既一d都唔易

不如你試下幫幫手諗下:

無錯個 system 係 IT 部門寫, 但係個 performance review 要點樣設計先可以令高層老闆掌握到真實情況去派錢? 一個人應該點樣評核? d人應該點填 (eg 寫文俾分數)? 一個專業知識好勁但係人際關係好差, 同一個好照顧下屬, d人肯為佢做牛做馬賣命, 但佢其實唔係好識野, 應該點評分?

又例如要請人... 假如你做永隆銀行, 個老闆想引個HSBC Asia Head of Retail Bank 黎做自己個大中華 Retail Head, 第一步要搵到佢 contact phone # 已經唔易... 第二步你要諗下點樣 attack 佢, 引佢上黎見老闆... 俾你又會點做 (人工你又唔知老闆肯俾幾多... 但係又要引佢上黎同老闆傾計)

笑出黎

你個 performance review system只係拎黎俾老闆可以有bias咁分錢俾下面,其實填唔填咪又係老闆憑佢自己喜惡派幾多。做唔到野下屬憎佢但大老闆鍾意一樣可以分大大份花紅。係得你地覺得自己份 performance review design得幾好幾好打飛機咋

至於你個乜鳩請人,諗住拎兜高層請人出黎拋,其實有邊個唔知挖角空降全部都係靠人際關係,你估真係因為HR做到野?人地一早同你老闆甚至佢自己前老闆傾掂數啦,你負責打電話book appointment咋

之前又話咩一竹槓打一船人,呢個post屌聲四起莫非全部都係同一間公司見著同一個閪HR所以打你咩?好明顯係你地全行普遍都閪先引人屌啦

屌我都笑出黎

你知唔知咩叫 three-sixty review, 即係你上司下屬同事連隔離 Department 都要寫你既 review, 如果寫得太差個老闆點作個 justification 又有咩用... 你估d下屬如果本身係勁既收到 shitty pay 會唔出聲?

一到 comp season HR 做通宵, 鬼唔知有d人評分好 harsh, 有d就係唔係都俾高分, 你唔係以為就咁可以交功課?

Review system 其實係一樣無論你幾努力做都俾人大大力屌, 好似 IT 要整個 system 咁, 又要馬兒好 又要馬兒不吃草... 當入面d野有可能要上 court 用, 不如你又試下 design 個 ?

Executive hunting 有時係靠老闆 network, 但係你估真係好 tvb d 膠劇咁叫老闆幫你搵晒d人去 fill 晒d opening? 咁你又知唔知有幾多老闆真係會自己去搵人? 你估d老闆會好似 sales 咁見親人地就問有冇興趣過檔? 唔驚臭朵都驚樣衰啦. 講開有講, 你估真係打個電話? 你打過去, 佢秘書聽, 唔通你會話我係打黎約 interview

一睇就知你已經成個腦hr化左,成個review system最尾嘅結果有咩用?咪又係用黎睇升職加薪,你自己以為hr已經好努力喇想做到好公正,根本人人都唔係想要公平公正公開,佢理撚得你點做,佢淨係想升職加薪,大家打工都係為錢,做到咁公正公平你當自己老闆咩,根本有啲數走下灰色地帶老闆唔知同事又開心,所以hr成日俾人屌淨係識跟policy
到你講hunting, 老闆係唔會自己network,但你做得呢行,一啲network都冇你學咩人做hr, 先唔講同行hr要識,linkedin要搵聯絡資料都唔難,當你真係搵唔到,你有冇學下啲headhunt公司扮打電話問野起哂成個dept 底?搵個聯絡方法講撚到好難

講起review system,根本好多都係費時失事野,每年就係咁加 interim review乜乜柒柒,而家仲懶高深要隔離team評分

咪就係呢啲濕鳩野搞到員工做多好多唔撚關業務事嘅野囉

仲講到好高深好撚有用咁

如果個上司廢到連邊個幫到手要獎邊個垃圾要屌都分唔清要靠你個 review syetem幫,你俾幾多錢都留唔到人材啦

至於hunting,你自己都識講係靠network啦,咁你啲專業引人上黎見老闆又做到啲乜呀?
追完post睇到上邊班Hr既留言已經令我明白到佢地真係以為自己好勁好重要

咪癲啦

都話 HR 唔係好勁好重要, 不過同其他工一樣, 想做好既一d都唔易

不如你試下幫幫手諗下:

無錯個 system 係 IT 部門寫, 但係個 performance review 要點樣設計先可以令高層老闆掌握到真實情況去派錢? 一個人應該點樣評核? d人應該點填 (eg 寫文俾分數)? 一個專業知識好勁但係人際關係好差, 同一個好照顧下屬, d人肯為佢做牛做馬賣命, 但佢其實唔係好識野, 應該點評分?

又例如要請人... 假如你做永隆銀行, 個老闆想引個HSBC Asia Head of Retail Bank 黎做自己個大中華 Retail Head, 第一步要搵到佢 contact phone # 已經唔易... 第二步你要諗下點樣 attack 佢, 引佢上黎見老闆... 俾你又會點做 (人工你又唔知老闆肯俾幾多... 但係又要引佢上黎同老闆傾計)

笑出黎

你個 performance review system只係拎黎俾老闆可以有bias咁分錢俾下面,其實填唔填咪又係老闆憑佢自己喜惡派幾多。做唔到野下屬憎佢但大老闆鍾意一樣可以分大大份花紅。係得你地覺得自己份 performance review design得幾好幾好打飛機咋

至於你個乜鳩請人,諗住拎兜高層請人出黎拋,其實有邊個唔知挖角空降全部都係靠人際關係,你估真係因為HR做到野?人地一早同你老闆甚至佢自己前老闆傾掂數啦,你負責打電話book appointment咋

之前又話咩一竹槓打一船人,呢個post屌聲四起莫非全部都係同一間公司見著同一個閪HR所以打你咩?好明顯係你地全行普遍都閪先引人屌啦

屌我都笑出黎

你知唔知咩叫 three-sixty review, 即係你上司下屬同事連隔離 Department 都要寫你既 review, 如果寫得太差個老闆點作個 justification 又有咩用... 你估d下屬如果本身係勁既收到 shitty pay 會唔出聲?

一到 comp season HR 做通宵, 鬼唔知有d人評分好 harsh, 有d就係唔係都俾高分, 你唔係以為就咁可以交功課?

Review system 其實係一樣無論你幾努力做都俾人大大力屌, 好似 IT 要整個 system 咁, 又要馬兒好 又要馬兒不吃草... 當入面d野有可能要上 court 用, 不如你又試下 design 個 ?

Executive hunting 有時係靠老闆 network, 但係你估真係好 tvb d 膠劇咁叫老闆幫你搵晒d人去 fill 晒d opening? 咁你又知唔知有幾多老闆真係會自己去搵人? 你估d老闆會好似 sales 咁見親人地就問有冇興趣過檔? 唔驚臭朵都驚樣衰啦. 講開有講, 你估真係打個電話? 你打過去, 佢秘書聽, 唔通你會話我係打黎約 interview

我都知唔係咁多人會 appreciate HR... 我都聽過有 HR reject d candidate 係因為 feel 唔到佢既 passion

但係如果你今時今日仲覺得 HR 只係 in人計糧計假, 就等如人地話 IT 人只係砌cpu砌ram咁...

一睇就知你已經成個腦hr化左,成個review system最尾嘅結果有咩用?咪又係用黎睇升職加薪,你自己以為hr已經好努力喇想做到好公正,根本人人都唔係想要公平公正公開,佢理撚得你點做,佢淨係想升職加薪,大家打工都係為錢,做到咁公正公平你當自己老闆咩,根本有啲數走下灰色地帶老闆唔知同事又開心,所以hr成日俾人屌淨係識跟policy
到你講hunting, 老闆係唔會自己network,但你做得呢行,一啲network都冇你學咩人做hr, 先唔講同行hr要識,linkedin要搵聯絡資料都唔難,當你真係搵唔到,你有冇學下啲headhunt公司扮打電話問野起哂成個dept 底?搵個聯絡方法講撚到好難

當你無得升職加薪, 你會唔會想知點解, 想要公平公正公開? 如果下屬問你識唔識答? 剩係炒個人老闆都要 HR 坐係度一齊 deliver

之前都講過, 搵個聯絡方法唔難, 係點去 attack 佢難... 如果你唔係 top brand, 人地 cut 線都黎唔切
HR都有打手
HR都有打手

屌仲諗住係認真討論, 叫做 share 下... 點知
我公司HR除左稍為睇得下
根本無撚用
份內事唔識做 下下都要問番轉頭
一係缷番去人地部門
請長工用agency
請PT用agency
請學徒都用agency
Agency 就直接同部門溝通 問我地technical requirement

乾脆轉做泄慾部門
轉做公司私家雞算數啦
HR都有打手

好, 咁一日裡面
hr有咩做?
你唔好講搵top brand d staff過檔
又話搵人地高層contact果d
我講平常hr有咩工作

咪癲啦

不如你試下幫幫手諗下:

笑出黎

屌我都笑出黎

我都知唔係咁多人會 appreciate HR... 我都聽過有 HR reject d candidate 係因為 feel 唔到佢既 passion

但係如果你今時今日仲覺得 HR 只係 in人計糧計假, 就等如人地話 IT 人只係砌cpu砌ram咁...

當你無得升職加薪, 你會唔會想知點解, 想要公平公正公開? 如果下屬問你識唔識答? 剩係炒個人老闆都要 HR 坐係度一齊 deliver

之前都講過, 搵個聯絡方法唔難, 係點去 attack 佢難... 如果你唔係 top brand, 人地 cut 線都黎唔切

你老尾你attack人呀,係人都收線啦
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

當然以上唔係cheap cheap HR 做到!

講丫
年年做global survey
年年都話
我地工程部 又拎左全球最低滿意度
大家做咩咁唔滿意呢
一年佢好有心呀
抄左廿幾版A1
0 actions
之後果年驚撚左
叫我地派個representative 去傾
跟住完全約唔到時間
HR都有打手

我冇睇哂成個post
但件7年HR畀我嘅感覺好似4年Business Law可以用法律監管公司各個部門咁既款
呢到洗有人畀面你地咩
介紹自己行業不嬲屌得最大力嗰個都係自己

利申:欣榮花園二樓返工
公司仔hr可能真係同文員無咩分別
你做大公司(起碼都上市,唔好話mnc)
佢地都好多野搞。
公司大起上黎搞個event 同team building 已經煩到仆街,外人睇咪覺得易做。
佢地都好多野搞。
公司大起上黎搞個event 同team building 已經煩到仆街,外人睇咪覺得易做。

個team building 佢地構思咩
乜又係請人做
最多咪數人頭book coach
話會計淨係識篤計數機
咁不如你去入條數 我去IN人 計糧啦

我冇抵毀其他function 既意思
我只係將佢講HR果套同樣套落去其他function到放大黎講
正如你地覺得HR只係垃圾一樣
但你地又唔清楚HR要做乜

agree
佢地都好多野搞。

我做上市,煩唔等於難做,paper work多唔等於專業,annual dinner, team building個啲我都攪過好多,睇唔到難係邊
佢地都好多野搞。

乜又係請人做

咪係
上網搵下邊度有歷奇 team building
然後搵個最平容納最多人
我都識啦

講搞活動 社工高你幾班
佢地都好多野搞。

乜又係請人做

咪咁快踢爆啦

俾少少時間人地撑下飯蓋先
你老母成間公司部門最撚憎就係HR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞