老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
招聘
薪酬
福利
政策
人事檔案管理
員工關係

想知再講
其實HR入面既function包括唔少野
不過可能外人會覺得冇乜價值

利申: HR 7年以上

做咗HR 4年,
日日都係流水作業咁入p-file, 做payroll, 睇cv
好似去咗樽頸

其實4年都係咁應該轉下工

payroll 大方向都係outsource出去做
p-file 大公司用esystem or 有hr share service team 做

因為呢4年都係做呢類。比人感覺似做personnel 多過 HR
搵份真。HR工 唔易。
招聘
薪酬
福利
政策
人事檔案管理
員工關係

想知再講
其實HR入面既function包括唔少野
不過可能外人會覺得冇乜價值

利申: HR 7年以上

巴打你好
唔知你可唔可以接受訪問呢?
最近做緊fyp 要做一個有關hr既訪問
如果可以既話tg dordor8
感激不盡

好老實HR呢個部門確實害死左本身好適合呢間公司既人材!

好認同,什至乎封殺左好多識合間公司的新人。
啲hr狗成日都覺得hr份工好神聖 得啖笑
講真
唔係憎佢地做non value added野
係你手辨眼見功夫份內事都做唔好
點滿意姐
Staff card 姓同名掉撚轉印

換新card
Deactivate張舊就唔activate張新

人地3rd parties公司叫你填表 你就彈俾我
你打開份表望下都知入面果啲我填唔到啦

Send份野叫你登請人廣告
兩個星期後send番同一份野番黎問
呢份得唔得

要數
仲有排可以數
利伸 公司人數絕對稱唔上細
99%人都認為係垃圾既工,
之後有稍為高級少少既1%話好撚有用
睇完真係得啖笑
問得好
口技了得
hr可唔可以技術移民
西面
當年我in而家間公司既perm位
第一關就比hr screen走左
之後我apply份contract位
見完manager就請左

之後番左兩個月直接比manager轉左perm
仲要一年升左兩次職

Hr
你第二段講kpi果啲,搵公司data友做都得啦
好簡單答你評分果到,你用中學教既standard score就搞掂...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞