老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
招聘
將見工者踩到有幾低得幾低,務求用最低職級請人,無視其功能性同合適程度
薪酬
價低者得,兼成日作大話自己公司薪酬係同市場接軌
福利
主要都係老細話幾多就幾多 保險老強全部交俾外人做
政策
有邊個部門無政策?係HR特別鍾意干涉其他部門
人事檔案管理
data input,可以請part time, intern賤價處理
員工關係
你死你事,唔鍾意咪辭職再去第間公司俾其他HR蹂躪囉

想知再講
其實HR入面既function包括唔少野
不過可能外人會覺得冇乜價值

利申: HR 7年以上

好大怨氣

講真,唔係HR係多女部門我第一個要求成個HR cut左佢

就係多女先要CUT左佢
成班死8婆祝你地成世結唔到婚
有仔既生愛滋
有老公既家庭破裂兼破產
話會計淨係識篤計數機
咁不如你去入條數 我去IN人 計糧啦

計糧就真係篤計數機啦

只係講計sick leave pay果D 已經好難同計數機去計
你硬要話月薪除當月日數去計咁可以唔洗同你繼續討論

系統做哂啦
你間公司咁窮
無錢買人力資源系統?
請乜撚NL,BL,AL上網申請得啦
仲要人印出來填再filing?
話會計淨係識篤計數機

計糧就真係篤計數機啦

只係講計sick leave pay果D 已經好難同計數機去計

On仔
計份糧有幾難呀
唔講以爲你大學讀數先計得掂
話會計淨係識篤計數機

我冇抵毀其他function 既意思
我只係將佢講HR果套同樣套落去其他function到放大黎講
正如你地覺得HR只係垃圾一樣
但你地又唔清楚HR要做乜

所以先禁入黎睇 了解下HR係要做乜
點知見到一堆唔多明既terms keywords同話IT係狗
老老豆豆 睇完我未理解到hr專業既地方係邊
就拎AL SL黎講 冇做過既真係唔知有幾難計
用hr角度同打工仔既角度係咪有咩分別
如果冇 咁一般打工仔都識計啦係咪先
你要講得detail少少 我先有得明
講完我淨係覺得 hr既野 外人識條鐵咩
等於IT狗唔講IT專係邊 外人睇落就只係插下線既一隻狗
利申:IT界表示無眼睇
話會計淨係識篤計數機

計糧就真係篤計數機啦

On仔
計份糧有幾難呀
唔講以爲你大學讀數先計得掂

好簡單 如果大家交換POST做
我相信大部份人 都輕易係一兩個月上哂手 做HR既野

但叫D HR做其他POST
唔好話做要專業資格既POST 連做IT都搞唔掂啦
講咁多 入大公司interview咪又係要對住班hr笑笑口搏拎offer
人地hr分分鐘影響到你時條路 吹佢唔漲
好簡單 如果大家交換POST做
我相信大部份人 都輕易係一兩個月上哂手 做HR既野

但叫D HR做其他POST
唔好話做要專業資格既POST 連做IT都搞唔掂啦

得罪講句 aco電腦skill仲勁過hr
hr識用excel?hr識用system?
垃圾程度同地鐵舉牌果d廢青廢老差唔多,基本上冇HR公司都可以運作到,清潔姐姐都有用過佢地
講咁多 入大公司interview咪又係要對住班hr笑笑口搏拎offer

所以好想知hr何德何能決定interviewee既生死
特別係請專業post既時候

所以咪最撚低賤 抵比人屌囉 明明學歷經驗都可能唔夠人地有料
但就渣揸住雞毛當令箭
就算入左職後依然都係串柒柒 唔信既話依家試下打內線去 HR DEPT

真心同問
因為自己唔係專業人士
其實專業人士應該有second in third in去見team leader/老闆?
到時問嘅野應該唔似啲hr咁表面咁廢?
應該問hr做到既野
有邊個部門做唔到

不過如果你老細決定將hr野比你做睇下你屌唔屌
應該問hr做到既野
有邊個部門做唔到

不過如果你老細決定將hr野比你做睇下你屌唔屌

唔做啦,咁低賤
出少糧又打來煩
寫錯staff名又打來

真心同問
因為自己唔係專業人士
其實專業人士應該有second in third in去見team leader/老闆?

以我呢行既經驗
好多時係有一個專業人士(可能你將來上司/training department既人) 兼任HR既角色 去INTERVIEW
而HR 就單單解釋合約D野
HR狗狗眼看人低,你以為你自己高級過IT呀?

真心同問
因為自己唔係專業人士

好似我上一間公司咁 係冇經hr既
直接由senior in,再pass比manager second in
當然唔會問廢野 大家單刀直入
唔駛係hr面前做戲子
我唔知其他公司會唔會係咁

所以咪最撚低賤 抵比人屌囉 明明學歷經驗都可能唔夠人地有料
但就渣揸住雞毛當令箭
就算入左職後依然都係串柒柒 唔信既話依家試下打內線去 HR DEPT

擺明冇專業技能先去做hr
乜人都做得 搏有hr個名聽下
真係勁嗰啲點會做hr 嘥料嘥時間睇唔起啲雜務工作啦

本人非三大商科學渣都想遲下搏入hr做住先等政府工

真心同問
因為自己唔係專業人士

好似我上一間公司咁 係冇經hr既
直接由senior in,再pass比manager second in
當然唔會問廢野 大家單刀直入
唔駛係hr面前做戲子
我唔知其他公司會唔會係咁

咁都好喎
其實應該大把工司深知hr冇可能有料去in
hr都係幫人簽下contract計下糧搞下活動算吧啦
我in過大公司hr都話連training嗰啲workshop都會交俾專業人士 因為hr唔會識
老實講
人地問你做咩,十個有廿個都答hr
跟著再追問,咁即係咩
請下人計下糧咁

哇屌你老尾好似好高級
點解唔直接答文職工作/文員仔?
唔講都唔知原來hr係專業
請問依家hr入行有幾銀?
唔講都唔知原來hr係專業
請問依家hr入行有幾銀?

14k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞