老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
其實咪文員一個
唔係話文員有咩問題
但文員扮老細 扮有料大袋果下就
End左佢啦
講左又話人地都做到
又唔係做 it根本唔會明
咁你地當 it係垃圾囉
同公司反映成個部門炒晒佢啦

End左佢啦
講左又話人地都做到
又唔係做 it根本唔會明
咁你地當 it係垃圾囉

當做it本行都有好多野唔明既時候
It界正式上左神枱不解釋
最叻咪玩辦公室政治
係背後做小動作
搞埋d小圈子排斥人囉
仲以為自己好識人情世故
好撚醒
HR狗根本就係自視過高既物種
睇下上面隻狗就知

>IT係人都做得
>HR有大把野做 講比你地聽你地都唔會明
傳統上點解hr多女人?
因為sales, finance, marketing 呢d話事部門阿頭都係男人,所以女人咪得返最冇用嘅hr可以做
而請人呀/計糧/其他垃集野咪等冇專業技能嘅hr去做囉

但係去到今時今日,如果你仲覺得hr冇用/公司可以冇hr嘅話,點解你所有認識嘅跨國大公司都有hr呢?

另一方面,我完全同意香港嘅hr真係好廢,請人唔知line manager要乜/ 搞埋啲on9活動同事唔中意等等等等
Hr做到嘅野其他部門一樣做到
傳統上點解hr多女人?
因為sales, finance, marketing 呢d話事部門阿頭都係男人,所以女人咪得返最冇用嘅hr可以做

但係去到今時今日,如果你仲覺得hr冇用/公司可以冇hr嘅話,點解你所有認識嘅跨國大公司都有hr呢?

另一方面,我完全同意香港嘅hr真係好廢,請人唔知line manager要乜/ 搞埋啲on9活動同事唔中意等等等等

其實你有冇調轉諗過,正因為hr真係去到可有可無既非主要崗位,先至係出現 細公司多數都冇,到大公司先常設 既現象

反過黎講,如果一個職位係不可或缺,咁樣連細公司都要設呢個職位

因此你講既野其實係自己反而論證咗hr實際上真係冇乜用;唔知你明唔明啦
HR呢啲垃圾職位 嘥撚晒公司啲資源

咁做工程都係吹水唔抹嘴
sales都係9up下就得
呢啲post根本唔會有一個標準答案
傳統上點解hr多女人?

其實你有冇調轉諗過,正因為hr真係去到可有可無既非主要崗位,先至係出現 細公司多數都冇,到大公司先常設 既現象

反過黎講,如果一個職位係不可或缺,咁樣連細公司都要設呢個職位

因此你講既野其實係自己反而論證咗hr實際上真係冇乜用;唔知你明唔明啦

咁請問有邊個職位係不可或缺呢?
咁admin 咪又係一樣
無技能, 不過都好多嘢做
傳統上點解hr多女人?

咁請問有邊個職位係不可或缺呢?

我覺得係清潔呀姐
人人都做得架 冇咩技能可言
但係冇左佢全公司食得屎
所以先可以惡過老闆
End左佢啦
講左又話人地都做到
又唔係做HR根本唔會明
咁你地當HR係垃圾囉

七年HR老閪
個個話你地冇撚用你自由又唔肯認
駛唔駛搞個公投呀
讀hr 做緊hr路過
大公司HR不嬲係廢
開親刀都係HR先

不過新聞只會講炒IT
因為記者都係問HR攞料而HR唔會倒自己米

唔好話我性別歧視
男人做野普遍比較有野心同上進
所以你見最賺錢嘅工作都係男多女少
而HR部通常女多男少你就知咩事

成班只係打雜文員

樓上有個做HR做7年.......

係呀我就係做左7年幾果位

做咁多間公司開親刀都唔冇HR份
或者係份野HR做既 所以唔會刀自己友
咁又有乜問題
咁代表做HR係影響到呢樣野囉

做HR女多男少係既
我個人認為同野心搵錢冇關
做HR back office果班都唔小野
business partner呢D位七萬 八萬好常見
更加唔好講recruitment agency果D HR類 十幾廿萬一個月都好常見
行行都有搵得多搵得少既
暫時眼見HR薪金水平絕對唔係低果類

若果如你所講HR只係打雜文員 講到咁廢
咁點解釋大公司要有HR 要出錢請班垃圾做呢D野
你當D人錢多定係弱智

哂氣
Hr都有七八萬果時
同返同公司profit center嘅人比咪少囉⋯⋯

最勁嗰啲HR鬥搶CEO CFO添
搶到派幾百萬添

但而家係講緊大部分公司嘅HR都係打雜廢物丫嘛
冇實質能力
但又想扮有料之人
傳統上點解hr多女人?

技術性擊倒!
撚狗最撚叻
招聘
將見工者踩到有幾低得幾低,務求用最低職級請人,無視其功能性同合適程度
薪酬
價低者得,兼成日作大話自己公司薪酬係同市場接軌
福利
主要都係老細話幾多就幾多 保險老強全部交俾外人做
政策
有邊個部門無政策?係HR特別鍾意干涉其他部門
人事檔案管理
data input,可以請part time, intern賤價處理
員工關係
你死你事,唔鍾意咪辭職再去第間公司俾其他HR蹂躪囉

想知再講
其實HR入面既function包括唔少野
不過可能外人會覺得冇乜價值

利申: HR 7年以上

好大怨氣

講真,唔係HR係多女部門我第一個要求成個HR cut左佢

見工者踩到有幾低得幾低,務求用最低職級請人,無視其功能性同合適程度
-> HR第一度門者, 你估開咩價比果個人HR有幾大影響?

價低者得,兼成日作大話自己公司薪酬係同市場接軌
-> 年年搵market data做一堆資料報告呈上去, 跟市場又要配合公司方向
最後決定權你估又係HR咩?

主要都係老細話幾多就幾多 保險老強全部交俾外人做
-> 一樣囉, 過時過節有禮品, 年尾搞party, 果D真係就咁禁個制自動處理好咩?
保險老強唔洗計數咩? 唔洗做比較咩? 最終用邊間又係HR自己決定咩?

有邊個部門無政策?係HR特別鍾意干涉其他部門
-> 唔係HR想干涉, 反而係人地想HR加意見, 你估好想做咩, 好多冇HR經驗既亂鳩SET野好撚麻煩, 試過有部門主管唔比同事放假, D人黎搵HR 差D搞到上勞工處

data input,可以請part time, intern賤價處理
->咁係咪是鳩但搵人處理你地都OK先?
到時咪撚又話咩點解佢睇得我資料 點解乜乜乜

你死你事,唔鍾意咪辭職再去第間公司俾其他HR蹂躪囉
->做咁多間公司都係怕員工搞事多過大鳩D員工
係咪你唔好彩炸?

其實按你所講
個個人如果熟僱傭條例
又有時間做埋HR既野
咁係可以唔洗請HR架
直頭公司都唔洗用分哪麼細
隨便搵個人都可以做任何工作啦

又無影響力
又無決定權
仲要唔想干涉
想問下你班廢人有咩用?
樣樣都「射」膊
見工嘅時候啲口面又串過馬撚咁 人地黎「應徵」 你又永遠高高在上當人地黎「求職」
screen cv嘅時候啲 technical term識又識又隻 又唔問 又就咁掉左人地份cv佢
呢啲咁無影響力咁無決定權嘅廢人工都係岩你啲咁嘅人做

正路黎講, 見工hr只係第一步, 第二步係咪真係請你通常都係你in果一個部門既manager 選擇, 唔識technical term有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞