老老實實 HR有咩實質技能

315 回覆
57 Like 8 Dislike
講咁多 入大公司interview咪又係要對住班hr笑笑口搏拎offer
人地hr分分鐘影響到你時條路 吹佢唔漲

所以好想知hr何德何能決定interviewee既生死
特別係請專業post既時候

Screen cv通常都係hiring manager 做
In都係佢地in
所以hr負責contract 野我覺得無問題
招聘
薪酬
福利
政策
人事檔案管理
員工關係

想知再講
其實HR入面既function包括唔少野
不過可能外人會覺得冇乜價值

利申: HR 7年以上

做咗HR 4年,
日日都係流水作業咁入p-file, 做payroll, 睇cv
好似去咗樽頸
大公司HR成日搞埋啲on9 event整左獎俾自已人左手交右手好似好做得野咁

當你無得升職加薪, 你會唔會想知點解, 想要公平公正公開? 如果下屬問你識唔識答? 剩係炒個人老闆都要 HR 坐係度一齊 deliver

之前都講過, 搵個聯絡方法唔難, 係點去 attack 佢難... 如果你唔係 top brand, 人地 cut 線都黎唔切

你老尾你attack人呀,係人都收線啦

條on9幾頁之前已經講attack 我當佢typo 已經無講佢
而家又嚟柒多下 真係好eager咁話畀大家知佢唔識字咁

唉... 你坐係度 cold call 個人就真係收線
回topic, hr係無咩技能,以前做hris, 見過唔少hr, 大部份都好蠢
以事論事
作為一個政府撚
做HR做personnel嘅咪又係鳩派
可以上個post派你坐康文署counter
下個post調你做HR
除咗要熟下唔同嘅form同點幫人處理申請
我又睇唔到有幾實質嘅特別技能

見啲新入職嘅咪又係一個月上哂手

當然你話你做HR要做到幫公司Head Hunt又
吸引candidates嘅
唔好意思
可能你太高級
HR 其實冇咩技能
係最應該消失既工種
推高成本,降低其他工種既人工
拎唔到佢地應有既福利薪酬

總結:HR 係垃圾
其實大公司既HR好重要
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

當然以上唔係cheap cheap HR 做到!

好明顯呢度大部分人都係做緊公司仔,大公司既hr都不知幾有用
一係轉個問題 唔好再討論大部分hr有幾唔掂
好似冇咩營養 大家都明
有冇人講到好既HR應該做到d咩
有咩本事
HR既價值係邊度
我諗到既只係
幫公司做第一關揀人才
所以大家講得好岩既係 大公司先需要
年中8 9幾萬個interviewee
下下由department head見 唔撚駛做野咩
所以要由hr揀有潛質既interviewee
但係奇怪既係
當Hr又唔熟department 做既野
個斷層仲大過美國大峽谷
咁仲點樣把關judge interviewee既價值
Let say 點解唔係由junior 去把關
點解可以獨立到一條分支出黎
可能用商科類既工種解釋會易明d?
本人唔熟
求答

Hr唔使熟department野,hr㨂candidate能夠fit it 佢間公司,department head決定candidate 適唔適合個position
你地係咪受過好多hr 既氣至會有咁負面既印象
一個好既hr 根本就唔會懶高高在上西面,因為呢個function 好大既職責就係要為同事服務,同事就係佢既客。
唔好因為一個西hr 就一竹篙打一船人。
Hr 除左面試岀糧個啲,仲有好多野做
舉個例,爭取多幾日年假,加大醫療保額,flexible working hour 呢啲大圍benefit 野你估講一句簽個名就做到呀?
前期野計數做proposal 做到仆街至爭取到返黎唔通又同你講?

咪係 試過有hr幇我分析公司入面邊個postition比較適合我同有前途
一個好既hr 根本就唔會懶高高在上西面,因為呢個function 好大既職責就係要為同事服務,同事就係佢既客。
舉個例,爭取多幾日年假,加大醫療保額,flexible working hour 呢啲大圍benefit 野你估講一句簽個名就做到呀?
前期野計數做proposal 做到仆街至爭取到返黎唔通又同你講?

咪係 試過有hr幇我分析公司入面邊個postition比較適合我同有前途

害你就真
乜都唔識扮4條

害你就真
乜都唔識扮4條

如果覺得唔啱既,咪轉部門囉,反正過左hr果關,想點轉都得
HR 其實係好專業,例如要做research睇下人工是否比市場低搞到人材流失,點做一個公平又如實反映到員工表現的評核,仲有人才培訓,搞 outing,team building。仲要同IT team 一齊搞HR 系統提升效率。

大公司HR 唔係惡晒,如果年終員工滿意度太低,招聘唔到適當人材比部門,HR 都大濟要ByeBye!

唔係個個5,6萬一個月架咩

HR其實細公司都重要既,除非你蚊型公司得幾丁友

同埋做細公司HR仲慘,all round一腳踢乜都要做,有d連Admin都要撈埋,老細就係香港人乜7都同你講P&L

大公司通常分function, 有多d support,但做既野唔會得d no value added既HR admin野,好多政策上面既野要理…

唔係個個5,6萬一個月架咩

HR其實細公司都重要既,除非你蚊型公司得幾丁友

同埋做細公司HR仲慘,all round一腳踢乜都要做,有d連Admin都要撈埋,老細就係香港人乜7都同你講P&L

大公司通常分function, 有多d support,但做既野唔會得d no value added既HR admin野,好多政策上面既野要理…

有一d business function 係 no value added既,所以佢地就俾人覺得無野做廢,但係如果呢d function就得唔好,就會decrease間公司既value or 形象
招聘
薪酬
福利
政策
人事檔案管理
員工關係

想知再講

做咗HR 4年,
日日都係流水作業咁入p-file, 做payroll, 睇cv
好似去咗樽頸

有冇project跟下ar
GT MT program之類
或者調下team 跟下safety/ c&b?
HR 決定㨂咩人, e個真係鳩鳩地

其實HR只係篩走d唔合適既人(eg 人工overy budget 太多,太junior/senior, on9仔)

真正決定既係要請人既部門

其實HR請唔倒人都好大壓力,部門主管or老細會問點解咁耐都請唔倒人,所以唔好覺得係HR特登玩野,其實佢地都好想快d fill倒個role做少樣野

同埋HR係唔會壓價 (on9港女HR另計), 其實係老細壓價要HR做醜人

一間認真既公司做Salary proposal 應該要睇幾樣野:
1) Budget
2) market rate
3) internal benchmark
招聘
薪酬
福利
政策
人事檔案管理
員工關係

想知再講

做咗HR 4年,
好似去咗樽頸

其實4年都係咁應該轉下工

payroll 大方向都係outsource出去做
p-file 大公司用esystem or 有hr share service team 做
HR 決定㨂咩人, e個真係鳩鳩地

其實HR只係篩走d唔合適既人(eg 人工overy budget 太多,太junior/senior, on9仔)

真正決定既係要請人既部門

其實HR請唔倒人都好大壓力,部門主管or老細會問點解咁耐都請唔倒人,所以唔好覺得係HR特登玩野,其實佢地都好想快d fill倒個role做少樣野

同埋HR係唔會壓價 (on9港女HR另計), 其實係老細壓價要HR做醜人

一間認真既公司做Salary proposal 應該要睇幾樣野:
1) Budget
2) market rate
3) internal benchmark

太senior都唔得

On9太 senior梗係唔得,唔通霍建寧黎應徵assistant accountant你見完同department head話呢個candidate唔錯啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞