[DW13Champion]馬季唞暑討論區暨歡送長進夏蛇波蛇區暨新手入坑賽馬討論區

904 回覆
7 Like 0 Dislike
日本: 愛爾蘭冠軍錦標>凱旋門
縮返落一哩咪仲衰 一哩又係一大堆強手 冇咩機會之餘 戴圖理都唔會揀呢隻馬啦又有Too Darn Hot
一哩有好多強手咩?雌馬?
TDH退咗役
係喎 唔記得咗TDH 退咗 自
BTW Coolmore 仲有一二千堅尼盟主 大競賽場 其他就有閃光爵爺 看著我 長生鳥 呢堆一哩唔係咁易食
方積時代已完
係喎,仲有大希臘 哩匹有啲未知之數
但係用St. James Palace Stakes 個第二嚟計
我覺得對哩堆一哩馬 點都有把握過跑二千對
日出之國 變魔術 晶瑩汪洋 哩堆掛

當然仍然對Gosden有信心
會唔會一齊去myTV super
下年又要聽廢豪9up,Chok王又係on99,睇嚟博士擔正
1600 跑咗隆尚磨坊先 跟住上2000跑歌劇錦標
食咗呢兩場嘅 冠軍錦標應該仲有得打 不過下一次2000再輸嘅睇怕要落返一哩

仲有Magical 照計應該會跑Fillies&Mares
鴛鴦地
馬仔冇得跑歌劇錦標掛(Mehdaayih應該係嗰場主力)
跑隆尚磨坊應該幾好跑,唔係嘅話走去愛爾蘭挑古摩亞大軍機真係好難
或者宜家直行冠軍賽日算數

Magical跑返雌馬錦標好合理嘅,但係我覺得佢有能力贏冠軍錦標,睇下岳少到時點部署啦
其實點都要跑歌劇錦標 識贏2000嘅就直上冠軍錦標 就算要換人都應該跑
BTW Magical 今年追住Enable 嚟跑 冇咗Enable咪應該跑Fillies&Mares 比日本跑冠軍錦標之餘 仲可以叫兩飛
唔係,我意思係歌劇錦標係雌馬賽
如果Japan咁要跑晒凱旋門同冠軍錦標嘅話
Magical梗係讓路啦
不過Japan唔跑嘅話,Magical就應該要去冠軍錦標
岳少嘅Fleeting同Gosden雌馬大軍鬥未必輸晒
(雖則有Magical把握大好多)
BTW
2015年
尋求Arc三連霸嘅Treve同最強三歲馬仔Golden Horn

2019年
尋求Arc三連霸嘅Enable同最強三歲馬仔Japan

似乎今年凱旋門有返些少懸念
Cheval Grand不如考慮吓大長途
對手冇咁勁
可以試下墨爾本盃
用晶瑩汪洋做尺 今日japan讓左磅十二成功力都係贏少少 上次enable受讓五磅但好似仲有係手 但馬一場一場計 可能今日japan都唔係top fit
Japan上次跑約克馬場輸9條街,今次進步好多了
場東帝錦標今季嚟講幾乎冇參考價值
cheval grand係玩撚完定係二千嫌太短
見佢直路衝都唔衝
日本應該係主力啦 AVD同龍子爵跑完打吡之後都唔係幾掂 Hermosa 連2000 都唔到 最應該跑冠軍錦標係佢啦

BTW 如果唔係你提起我已經唔記得咗歌劇係馬女g1
上次卓芙只係因為檔位差加埋內閃先會輸姐
今次 Enable 係 KGVI 證明自己檔位差都贏到嘅 照咁睇都係好大機會三連霸
冇錯,今年睇到Enable仲係好勁
而且無懼檔位形勢同埋身肉搏
但係始終見唔返佢三歲場場最後200米爆甩馬群嘅變速
可能正如Gosden所講啦,變得更加內斂、老練
再加埋少咗受讓磅等等
但係我有啲擔心佢係上年傷完有少少戰力退化
今日嗰場可以再睇多啲,得四匹馬,睇下點拆
應該太短,最尾100先開始衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞