被打麥先生:如果我還手,件事會唔知發展成點

725 回覆
6521 Like 65 Dislike
擋都唔擋又唔避,話佢on9 都已經好俾面
完全硬食
仲有拍片果幾個同路人,因為唔係打佢所以就咩都唔做,真係夠義氣
你係真弱智
[尋人] 執到銀包!!!!!!
https://lih.kg/1306539
先唔講裁判法院大把官on9嘅,黑警呢就擺明當咗啲繁瑣嘅法律程序係用嚟「罰」人嘅方法,想你唔入罪都要煩返一段長時間,錢、工作、感情都影響曬咁
咪係。
邊個師父教被人打要做沙包?
咪誤解武術/格鬥。

做沙包通常得兩類人,
第一類:連逃走都唔識既弱者
第二類:本身有錯,願意俾人打黎贖罪
轉貼

唔想再見到有人被打企定定,
所以希望大家用法律保護自己。
大家見到人想搞事的話,
((((請先拍片,以防萬一,))))
如果真係對方動手了,
打完一野,你就可以叫旁人開始拍片(如情況危急,可以先用合理而且適當的武力制服),拍低你下面所說的話。

之後就要講: 你剛剛干犯左傷人罪行,我現在幾點幾分報警求助,在警察到達前,你不能逃跑,反抗,否則我會用「101拘捕令A條」賦予市民的權力,用合理適當的武力將你制服並直至你不再反抗,逃跑,或警察到達現場

((((大家要記得,一定要拍低,同記住,記住,係合理同適當的武力。不是報復式武力。不要拎武器。而且不一定要受害者行使權力,旁觀者亦可。))))

(((((記住!不是自衛,這個是市民逮捕權,不能混淆,否則法律上的責任不一樣,要注意!面對警察時不要用自衛字眼,還拖更加不是!)))))

((((最重要確保全程有錄影,而且是對方先動手。唔好起哄,唔使大叫拉人,有證據,有報案人,有拍片就得,要冷靜,要學識用邏輯面對邪惡。))))

((((另註:只講法律,其實一般市民真係唔撕得,因為不是你自己私人地方,係政府地方,只有政府可以派人清理,而且做出檢控。而且除非你有辦法證明貼貼紙者真的是不要這張紙,否則有機會干犯盜竊及刑事毁壞,我舉一個例子,我停車在政府路上,政府可以檢控我亂停車,拖走我的車,但如果一般市民打壞,拖走我的車,就是刑事罪行,但貼街招只是簡易治罪的罰款1500,藍絲注意喔)))))

加油
有時出手擋過拉過咩都食過
又唔駛好似社運cv咁周圍貼既
不受傷不流血不被捕
不受傷點解要行頭,唔係鳩up嫁
嘔咩?嘔血定嘔水?
好撚型
首先我都尊重麥先生唔還手嘅決定
但我並唔欣賞 更不會推崇

有人認為唔還手係智慧嘅嘅表現 請問邏輯何在?
由頭到尾邊一方係暴力 暴政 冇文化
你 我 警犬 政府 藍絲廢老 甚至全世界都心裏有數
點解去到今日會覺得一味挨打叫有智慧?
唔通班紅媒 政府 藍絲 會因為你挨打而俾你感動?

我不能認同同一班冇文化嘅藍絲講道理叫做「智慧」嘅表現
反智行為真係唔識欣賞
由得佢想點做就點做已經係尊重緊佢啦,另一方面再屌佢on9 又唔得呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞