被打麥先生:如果我還手,件事會唔知發展成點

725 回覆
6521 Like 65 Dislike
無錯,係有大大頂光環,但係人都畀人打到殘廢、甚至香埋lu。
你想點姐宜家 咁人地選擇唔還手係人地既自由
你知唔知識空手道黑帶同普通人傷人 個控罪係完全唔同架 人地個決定係咁 你可唔可以支持下人
痴撚線竟然有人調番轉話被打既麥先生有問題
係, 你可以話還拖係天經地義, 如果佢還手都未必有人鬧。
但, 麥先生呢種情操正正係香港人最鍾意既光環, 亦反顯示出對方既野蠻。

唔係鼓勵人地打不還手, 只係佢選擇左呢種方式大家應該更尊重,
而唔係屌同路人話佢係示弱, 呢個片段大把文宣可以做。
屌你老母
又係你呢啲完全忽略context既傻閪
好多人只係聚焦左落呢度,就停止思考,最多講起碼要擋
而家唔係無端端係街毆鬥
有人比人打左,大家諗下點樣告打人條友
再四處文宣,打人冇拉先係破壞法治
再唔係屈打人條友係同路人,令佢得失兩邊人
咁呀麥生做得到,你地咪又係屌佢on9

等同和理非做和理非野,勇武就話無撚用有撚分別?

明明初衷係不割蔗不分化,兄弟爬山,各有各做
最後又係忘記得一乾二淨
你用「體諒」會遠好過用「尊重」。依家大家要做嘅嘢係遏止下一個企喺度硬食嘅人,否則其實大家口中嘅「不受傷」根本就係講吓就算。
請勿分化
勇士
真 和理非唔等於要打不還手
你有幾多條命
有講 但無片
去巡樓啦柒頭
所有義士同我入黎,一齊學習武術防守技術!!

https://lihkg.com/t/1305941/6?ref=android

LIHKG @ Android
你覺得今時今日偽進仔會同你分
空見大師
好撚型
黑警告還告 有冇罪係裁判管決定
精神勝利法 真心唔希望再次發生
完全示弱 仲令其他同路更易受攻擊
應該話佢地根本唔識分
麥先生好靚仔
品格又好
如果可以畀佢中出真係三生有幸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞