被打麥先生:如果我還手,件事會唔知發展成點

725 回覆
6521 Like 65 Dislike
傷者麥先生臉帶疲倦表示,自己頭、手及腳部受傷,剛從醫院回來便睡覺暫時不清楚警方跟進的情況。他憶述當時情況混亂,「如果我還手,件事會唔知發展成點」又表示當時現場有小朋友、青年人及女士在場,如果情況更亂,大家會手足無措,「我覺得我有能力作為中間,你話保護佢地又好,幫佢地擋一擋都好,正常都應該要企出黎」、「我唔係想用暴力去宣洩任何野,或者幫我Defense」,認為大家都熱愛香港,想用自己方式表達自己理念。

對於網上盛傳麥先生是跆拳道高手,麥先生承認自己有學習跆拳道,擁有跆拳道黑帶級數,閒時亦有打泰拳。他表示現時已聯絡鄺俊宇議員,稍後或會再向大家回應交代。被問及再遇相同情況會否感到害怕、是否仍會站出來,他指即使會害怕,但「如果有啲事係不公義既時候,香港任何人都應該企出黎。」

https://www.hk01.com/突發/350650/逃犯條例-九龍灣連儂牆-跆拳道黑帶男遭狂毆頭-打不還手

多謝麥生
坦白講 唔係話叫大家學佢咁打不還手
始終唔係個個都好似佢咁硬淨

不過都希望大家戈記住麥生所講
遇到不公義 要企出嚟
自己香港自己救
我癲起上嚟, 連我自己都驚
希望大家可以尊重返麥生嘅決擇
唔好再批評佢做得啱定錯

兄弟爬山 不割席 不分化 不篤灰
佢跌落地時反擊抆肥佬件衫

係嘔鬥
真漢子!
同樣犯法

同件肥佬一齊坐監入面打埋下半場
push
咪會變劉馬車事年2·0
還手係還手
格擋係格擋
唔好撈鳩亂
自己都保護唔到
我屌.. 我係男人都覺得佢型撚到想幫佢含
麥生好多謝你咁克制 但喺你以後唔好咁傻淨係比人打(唔係叫你打返佢)
最緊要保護好自己
跟住落去仲要你繼續參與落去
唔還手都擋下啦
硬食好撚傷
respect
但請保護頭部 尤其是隻眼
Push
見到出面咁多post鬧佢唔自衛
好撚嬲

佢都係選擇咗用自己嘅方式表達不滿
雖然個方式你未必認同
但其實佢都係同大家行緊同一條路
真心希望大家可以尊重返佢
麥生
揾人key佢去Marvel電影裏面I can do this all day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞