(心情+治病紀錄)肺部確診了淋巴瘤的我

1001 回覆
316 Like 8 Dislike
咁就好
但都要睇醫生醫好佢

唔好拖
我好番喇

做完8次化療同18次電療!
我之前陪過人做化療 都知好唔容易
要繼續stay health 呀!
恭喜!
見佢冇消所以check?
係呀冇消過,個陣覺得好核突,同埋上網睇頸腫既原因話有可能係cancer,驚到死
之後去邊到check呀?
去左間化驗所用粗針抽組織check
我係用針呀,比較粗身既針,比起抽血會痛啲
吉落去個下唔痛,佢係會插幾下咁
之後一抽出黎個下.痛到我
我仲同個醫生講好痛喎 佢話唔關事既
唔知係咪公立d醫生趕時間問題
詳細唔太記得,個陣好似係去盈健醫務所既化驗所,之後有報告就去返醫務所見醫生
冇,有一晚發完燒第二朝頸就腫左一舊
我個陣胳肋底都有腫,不過唔大
btw我已經好返幾年了,有心
巴打係邊一Type Lymphoma
想知其實康復期間有咩要注意
而家其實同以前生活差唔多 係對自己無咁高要求 同少D工作壓力 仲有無D咩可以做

利申: DLBCL
辛苦曬你!

盡力去搵其他野做,開拓下興趣,為自己尋開心,會無事的
唔記得係Hodgkin lymphoma定non-Hodgkin lymphoma了
康復期間其實都冇乜特別,正常生活,係冇返工俾自己休息下,飲食都正常,化療電療個排冇啖好食,醫生個陣都話其實冇得避,只可以話我唔好彩,細胞突變咁就賴嘢了
見到巴打咁既情況,越黎越驚自己係
我係政府外科抽完針話鼻咽有事, 個陣仲未確診,話要轉介去耳鼻專科再check,
之後我愈黎愈驚唔想再等,索性拎住公立張轉介信出去私家醫院check,一去到兩日已經照哂mri+pet ct +抽鼻咽組織,第2日已經確診埋第幾期,之後先再轉介去公立腫瘤科醫 等左半個月,今星期開始療程 暫時無乜副作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞