(心情+治病紀錄)肺部確診了淋巴瘤的我

1001 回覆
316 Like 8 Dislike
會呀,會努力養好身子先。
想知後續,搵到diagnosis 可以點treat.
其實都係聽我舊同事講既。
佢話都係狂飲葡萄糖水補充番左啲水份,傷補裂痕之後帶著頸圈。
我個時醫院都以為係肺結核,因為照到肺有勁大個影,即時入左兒童隔離病房,都搞左成個月先確診non hodgkin's lymphoma
出院會唔會好d呀,話哂都少細菌d. 有咩事再返入去,不過未必係同一個 case mo
加油呀絲打
咁high risk
出院點都會好啲既,始終自己地方。
我都係出完院keep燒都唔退會驚驚地。其他既都還好。
根本就係。
如果身子弱啲既真係帶番個口罩,你都唔知身邊個果係咪肺結核患者。
係架 地球真係好危險
我都係俾錢出私家照再番公家醫。
睇下claim唔claim得番。
其實唔都唔關嚴唔嚴重事。 搞掂曬treatment 5 年無事就叫做真係衝過最終終點。

我係巴。 我當時係patpat同十二指腸有2 個5 cm同11cm既瘤 果幾日日日都話係唔同病。 結果turn out係淋巴。
4期淋巴瘤生還者路過
如果唔比yt做,手術成功率可能冇咁高
親戚之前淋巴癌 打標靶藥搞掂
咁後生一定好快醫翻好!相信醫生配合醫生!
屋企人同連登都會支持你!加油
放心啦,我同你一樣CASE,但依家好返世
個時照X-RAY,懷疑肺癌.發燒入左急症室,留醫一星期
係病房醫生同護士好似以為你真係就死一樣咁開解你
轉頭出報告似懷疑淋巴癌,醫生護士唔上心變返正常叫你出院
之後檢查開刀抽組織,抽骨驗唔出,當你係肺結核送你去衛生署胸肺科
食左半年藥,成條頸都大大粒,胸肺科醫生唔對路又寫紙去心胸肺外科.
,再做PETCT同切多次組織先驗出4期淋巴癌

去到血液科醫生話好多人都係判錯肺結核,淋巴癌4期唔同其他4期癌病
冇得醫,做左8期化療,依家第4年都野,醫生話係完全康復
有咩想知就tg me啦
同路人..我都係20頭,半年前確診cancer,啱啱完曬治療
手術化療電療都做過
公立醫院. 護士. 放射治療師都好照顧病人
明白你會有不安,勇敢嘅你一定可以跨過!

樓主要好好加油!
我地一齊努力
加油
37.7~38.1 耳探
37.7~38.0 口探
頸超聲波好多年前照過
我成頸都好多一粒粒淋巴結
PET SCAN 各種香港血液科最權威醫生都睇過
全部正常
但屙血 胃痛
照埋腸胃鏡 胃抽咗小小組織就發現慢性胃炎
睪丸摸到有粒野 近排 同 幾年前都照過 正常 只有小量靜脈曲張
以前鼻成日流血 同 口吐血 之後EB病毒高 加上頸有淋巴結 擔心鼻咽癌
之後頸又抽過組織 鼻又抽過組織
腳趾痛 關節痛 夜間流汗 各種大病既野都發生過我身上
糖尿 血癌 睪丸癌 咽喉癌 JJ癌 腸癌 胃癌 淋巴癌
咩都驚過一餐 應有盡有
精神影響好大 唔好比佢牽住你走
自從上年PET SCAN 再 今年照完腸胃鏡
依家知道哂 全身真係正正常常 放心好多
精神壓力好大 搞到自己個人好唔開心
不過睇過好多醫生 都話好多人都有類似我咁 各種病痛既疑病症
其實後後生生比較少有
BTW 樓主加油,勇敢面對病魔
唔好比情緒牽住走
心情一差 抵抗力都差啲
有咩可以大家傾吓
分享比大家聽吓 主要係有病徵唔洗太驚住 我咩都中過哂 都未有事
主動去睇醫生檢查吓 但唔好太刻意去擔心 只會令你過程更難受
加油!支持你~~~~~
其實我認為未必關有炎症事
我感覺係我體溫本來就比較高
激動時 例如打個LOL 體溫可以燒到39,40度
已經發現咗一年半多
PET SCAN 各種血液測試過無數次 都冇咩大問題
不過絲打雖然你有事,但積極面對個病
去同佢打一場仗
唔好放棄或覺得冇機會呢啲心態
身邊大把人支持你
之前成日入醫院同擔心自己會有咩大病
果種心情好明白,當自己有事果種孤單無助感
有咩唔開心 就寫出黎 等人開解吓
實有過來人 開解吓你
世事無絕對 只要你肯走出一步 咩都有機會
同病魔打仗 千奇唔好比情緒牽住你走
絲打加油 我地一齊行落去!
上年我又係條頸腫左一舊野,最尾好彩係口水腺瘤,良性

加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞