(心情+治病紀錄)肺部確診了淋巴瘤的我

1001 回覆
316 Like 8 Dislike
你都要頂著呀🙈
屋企人病係咁,身邊人好大壓力。

嗰陣真係係咁意刮到一下都會腫起 跟住就勁快散 就快出到上塊面
同埋又摸到頸同膊頭之間有個位腫左 後來就係嗰個位同心口附近有腫瘤 電療都係電嗰啲位
請問總共醫療費用咗幾多錢左右?
家母先後中過兩隻,兩隻唔同
而家仲健健康康
加油
我嘅情況主要係住院費 喺公立醫院一共住咗半年左右
做過唔記得兩次定三次正電子掃描 一次要大概一萬
我知嘅洗費主要係呢兩大項 好耐以前問過屋企人 話都用左十零萬
絲打我今次無記錯日期喇
你聽日睇報告 我想同你講聲加油
希望一切順利
感謝你❤️❤️❤️ 會沒事的
後生最大機會係HODGKIN,真係唔好彩non-hodgkin 都係手尾長D
醫生眼中都唔係難醫既病,總好過糖尿,腎病其他長期病
係呀,我好怕光。一曬就會曬傷😭。
反而食野已經戒得好清。
大大抱在這裡!世界充滿愛❤️加油
加油
我18年6月都確診左淋巴癌HODGKIN'S IIIA
做左半年化療,而家已經係普通人咁正常生活
記得唔好比壓力自己,聽多D醫生建議,慢慢去醫
情緒上既野多D分享比身邊既家人/朋友,唔方便既就上黎講兩句
好快就會健健康康,平安無事
樓主今日睇報告,但今日冇上過水
應該係出報告即時入院做檢查做化療
岩岩平複心情同埋接好多既電話,要大家擔心,辛苦喇!
岩岩確診左惡性淋巴癌(何杰金氏淋巴瘤),暫時二期,黎緊要照埋個肚同埋骨髓,先可以真正確診第幾期。

其實要即刻收入院同埋開始做治療,但因為我要做好多檢查同埋好多野醫院都安排緊,暫時我都係番左屋企。

因為情況惡化得好快,下星期點都要入院做化療,不過呢段時間有咩事,即刻入急症都會收入院,但暫時我唔行出個門口,我都可以,係個人攰啲同埋會發燒。

暫時個報告係咁多,都要做埋啲檢查先,入左院開始做化療會辛苦啲同埋都係身邊既人會擔心。

到時再報告大家
絲打加油啊
不過都想問我條頸緊下顎位腫腫地
睇完耳鼻喉俾醫生摸過就話完全摸唔到硬塊或者粒粒
我自己就平時瞓醒會漲大左,刷完牙無事縮返細
或者有幾次都係食完熱氣野即刻腫左
平時好似一邊有個雙下巴咁,摸落去唔痛,係漲左摸落下顎骨位先酸軟
生緊智慧齒唔知關唔關事,未睇牙醫
不過我得21歲人,17歲嗰陣已經發現身體好多毛病
自此變左醫院常客,定期係三個部門覆診
雖然唔係咩大病,不過嚇死家母覺得咁細個就咁多問題
依家睇醫生又話無事,但我又覺得腫起左應該有事
腫左年幾,一開始覺得係瞓得多所以好似有雙下巴
依家成日凝住個到腫左搞到成日摸佢
我好怕個種對未知事情嘅不安感的啊
加油! 為你祈禱
無事無事!
定期追蹤都係好事☺️
Thanks❤️
絲打加油 好快會無事
無咩幫到手 要樹窿傾訴要支持要鼓勵就搵我哋啦
hodgkin's比較易醫
我都係啱啱化療完半年,而家叫康復左
有咩想了解多D既可以隨便問
呢度巴絲都會支持你
絲打加油呀
第二期早醫應該過到關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞