張敬軒 王菀之The Magical Teeter Totter演唱會2017討論區(3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
睇咗琴晚個場
真係好好睇 好想睇埋今晚
唱畫意冇咗個句 執起手槍然後自殺真係差咁啲
迷失藝術接住笑忘書聽到我喊 痴線
最後擁抱一個人同手望都好感觸
利申之粉
(宜家個人好空虛好sad

迷失藝術估唔到會揀

鐵膽黎

我隔離上下左右啲人勁靜 仲要唔識王菀之啲歌
我自己一個都收斂咗 冇咁high

下次同之迷一齊買飛睇啦,如果係兩個既fans睇實好high

迷失藝術絕對係開啟我聽之之音樂之路既作品,過去兩場仲要唱得好好,絕對係我既top 3

琴晚係同個frd睇 佢中意張敬軒 我就中意之之
係咪廣播完後如果我地夠齊心嗌就有機?

努力呀

努力呀

隻碟有冇高八度就靠你地啦
我諗除左出道頭兩隻碟同atmosphere兩隻single,應該都買到唒皇后既碟

出道果兩隻我好似係買左環保版 因為開始過意佢果陣d舊碟都開始無哂 而家更加無得買Tim

環保版係咪簡約再生版 我嫌包裝太大舊買二手算

努力呀

隻碟有冇高八度就靠你地啦

集氣高八度
我諗除左出道頭兩隻碟同atmosphere兩隻single,應該都買到唒皇后既碟

出道果兩隻我好似係買左環保版 因為開始過意佢果陣d舊碟都開始無哂 而家更加無得買Tim

係啊。。二手都好難買
詩情畫意隻我播到爛埋

努力呀

琴晚張生: encore個陣我係下面聽到有人嗌我上黎
之之: 冇喎

今晚完場一齊嗌返佢地上黎

係啊。。二手都好難買
詩情畫意隻我播到爛埋

我依家剩係聽水百合同港樂版
真樂器好feel太多

係啊。。二手都好難買
詩情畫意隻我播到爛埋

我依家剩係聽水百合同港樂版
真樂器好feel太多

我拎黎收藏 通常rip完入電腦就擺返入膠箱度

係ig見到 個眼神真係不得了
鳴。。咁就嫁左人

密友

琴晚都癲左一次
咁大個仔咁玩法

俾你地逼死

人一世物一世
之之琴晚好近好得意

之之係我面前話送首歌俾我呀

葡萄 尋晚攻出好爽

之後見大家俾security趕狗咁趕
Back!back!

瘋狂照田雞
仲有菀之唱最好的!!真係估唔到
雖然話就話病緊 但佢把聲都仲好靚
好想睇好想睇好想睇
好想聽生命之花同高八度

繼張繼聰謝安琪版之後如果有張敬軒王菀之版

好想聽呢兩首
一般觀眾所認識的王菀之,能接觸的王菀之,更具真實生活感的王菀之,卻在黃偉文的筆下,不孤獨自傲,會有人心的觸碰,仍不失靈氣。《最好的》與《該死的快樂》有同樣偏鋒的旋律走向,然而唱著更實在的人生矛盾。《最好的》回應了先前歌曲意象中的花與畫,卻不是抽象的境界,而是在訴說不被欣賞的故事,其想法與情緒在歌詞中已全然流露,到《該死的快樂》更為直白,張敬軒亦能參與其共鳴。最好的作品註定要有壞的遺憾,最快樂註定要以不快樂作交換。之後一段以《小團圓》為首、《末日》為結的安排,更見黃偉文的歌詞能與他人的創作互動互文的可能性,是以他所詮釋的王菀之形象,更有貼地親和力;同樣《小團圓》源自張愛玲的小說名字,延續王菀之作品的藝術聯想。

《畫意》到《留白》是音樂格調上的高境界,但只屬於王菀之; 要王菀之與張敬軒一同帶來思緒、情感的起伏則在《井》到《迷失表參道》、《小團圓》到《末日》兩個段落。《井》與《最好的》都有跌入低谷的意味,然後《該死的快樂》與《迷失表參道》則是迷路的指向,舞台形象表達上,前者是黑色的無頭死神,代表著每個快樂,都是與死神的交易,要犧牲自我來換取;後者是紅色的妖艷,是慾望的勾引,禤天揚與王菀之的誘惑舞蹈,正是兩性的拉扯,張敬軒置身其中,是迷失於性別取向的掙扎嗎?性愛與死亡,黑色與紅色,既快樂又墮落。
王菀之與張敬軒的歌曲對應,有如你問我答,亦透過兩人的肢體動作與眼神交流、機關的移動去表現戲劇性,如分離與相聚。先有《小團圓》的滿足於微小生活,兩人距離遙遠,兩手伸出想要得到對方; 然後《青春常駐》概嘆時月留不住,心靈被封鎖,如舞台上的燈圈把張敬軒圍困,王菀之遺在圈外,聊唱著《迷失藝術》作開解與安慰,接上《笑忘書》以遺書回應《迷失藝術》的自殺念頭,從而解開心結,走出光圈,彼此在《末日》重逢相擁,伴隨《Blessing》的祝福和音,雙雙下去,淒美動人。難得是故事情境沒有以往舞台劇式的誇張與煽情,盡以細節去暗示,不需聲淚俱下與聲嘶力竭,《青春常駐》與《Blessing》都沒有了從前的激昂,回歸簡約舒服。

張敬軒兩回獨唱部分都走回平常港式個唱的路線,卻贏得大眾的氣氛與手機燈海,就見流行樂迷的品味。當然他一向能在優美旋律中唱出感染力,題材相配的《找對的人》與《好時辰》亦是理所當然的合在一起,《櫻花樹下》顯然從內地歌唱節目的演繹移植過來,以咆哮換掌聲。選曲與表演沒有驚喜,宣佈暫別消息才是亮點。他的音樂確早到瓶頸,創作力不及環球時期的高峰,與其倒模沉悶,首首深情大路,不如休息並吸收更多外來養分,其所提及的古典方向不失為好選擇。可惜感人言論之後,竟然是情調一百八十度轉變的《羅賓》; 更可惜的《羅賓》淪為握手位,讓一首輕快有人物主題的歌曲,得不到現場翻新,只有舞台中央的器樂演奏增添了視聽趣味。安歌也是預期之中,《My Way》與《我真的受傷了》為二人出道作,亦是首本名曲,跟三年前的拉闊安排一樣。《擁抱一個人》在之前的王菀之演唱會已出現過,搞笑的改詞還是保留了,過場的對白則稍有修改,最後《手望》則作為兩位歌手首次合作的單曲,宣告是次演唱會落幕。
小團圓至末日分析得好好
篇文
好想睇好想睇好想睇

我都估唔到會唱最好的
佢病都唱得好好
好想睇好想睇好想睇

我都估唔到會唱最好的
佢病都唱得好好

頭場最好的其實唱得麻麻
但琴晚畫意酷愛水百合留白最好的都唱得好好
好想睇好想睇好想睇

我都估唔到會唱最好的
佢病都唱得好好

頭場最好的其實唱得麻麻

病都咁靚聲 真係最好的
好想睇好想睇好想睇

我都估唔到會唱最好的
佢病都唱得好好

頭場最好的其實唱得麻麻

病都咁靚聲 真係最好的

我反而覺得頭場最好的唱得好過尋晚
好想睇好想睇好想睇

我都估唔到會唱最好的
佢病都唱得好好

頭場最好的其實唱得麻麻

病都咁靚聲 真係最好的

我反而覺得頭場最好的唱得好過尋晚

唔知係坐前咗定panel較好咗我覺得好聲咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞