[毒撚出城]大部份時間唔知自己做乜鳩關西10天

338 回覆
65 Like 5 Dislike

就更完啦
續day5

行返過本宮果邊已經見佢點左燈,好期待。行到去巴士站架車好滿上唔到,咁我望一望個時間表,見佢下一架係20分鐘後開車,我就決定行過去,因為黎果時搭巴士我唔覺得條路好長

然後就開始我既健行(?),我屌佢老母西唔夠5分鐘我就見到有架巴士迎面去緊貴船神社 都冇計,唔通我行返轉頭咩,依家先行返轉頭都可能太滿上唔到車,然後果架車響5分鐘之後就響我側邊駛過,然後成段路都有2,3架巴士來回經過我身邊,嘿

我行左大概20分鐘就到,條路唔難行,不過有d地方整緊路,同埋如果真係日落開始黑/落雨/落雪我唔建議步行,覺得唔多唔少都有d危險,我行行下仲落雪真係心諗

我去到貴船口站月月已經自己搭巴士去左貴船神社 我又唯有等架巴士開車再搭返巴士去,我地兩個真係好冇默契

見到有人堆左呢個3層雪人,個雪人個頭仲頂住個細雪人 去到貴船神社搵返月月,我地兩個終於見到面

雖然仲算白天,但已經有唔少人聚響鳥居附近想影排燈,貴船神社出左通告話唔可以用任何類型既腳架,現場亦都有工作人員維持秩序(?)

嗚!!好靚呀!!!! 都係果句,現場靚勁多,我冇用,影唔出
影左幾張,我地就上去貴船神社度參拜啦

由上影落下面好似更加靚,可能因為d燈光明顯d

夜晚既貴船神社真係另一番風貌,仲要落住雪 ,上面好撚熱鬧,仲熱鬧過晏晝果時
月月參拜完,做哂佢要做既野(?)之後我地就去睇個下晝見到果個雪人,然後除左果個雪人之外,又多左一堆細雪人

俾雪遮住我唔知佢地係站立係咩位置(?)不過每一舊上面都有一兩個細雪人仔,d日本妹見到都笑出聲話好得意

之後我地就話落去睇多次排燈,由後樓梯落返去再行返去前樓梯度

有積雪既地方都會有呢d迷你雪人

真係望到有少少唔捨得走,不免俗地各自幫對方以呢個景為背景影左張相,我地就離開貴船神社了

行返去巴士站既途中我地見到有舊類似雪屋咁既野,仲有一個人縮響裡面影緊相,實在太有趣了,咁等果個人走左之後月月就去試下,但完全冇岩岩果個人既效果,我就係咁叫月月再縮入d,但月月話好恐怖唔敢,叫我示範下,然後我縮入去果時就成個跣左入去 但影出黎都係冇果個人既效果,而且月月係咁笑我話我個眼神好似做左d咩虧心事 ,個動作又好似痾緊屎
老地方

待續
續day5

玩完呢個雪屋,我地就繼續行去巴士站,巴士站好多人排隊,響雪中排隊好撚凍,果一刻,真係好想食鍋燒烏冬,好想食鍋燒烏冬....

終於上左巴士,去返貴船口站,但要等叡電,因為太多人站長(?)就叫d人企去d無瓦遮頭既地方等,我同月月就係其中兩個,由於冇野做,寒冷既感覺就更加明顯,然後我就見月月開始將欄杆d雪堆起....

呢個係咪就係貴船神社裡面同附近都一堆雪人既原因...

等到架車黎,鬆一口氣,好快我地就返到出町柳站,但一落車,仆街了巴士站響邊,由於太凍我地就決定求其響一個站見到巴士就上,但架車冇一個站係近我地要去既地方,唔記得響個咩站落左車,見到有間超市,我地就話入去取個暖再作打算 然後我地買左可樂餅同兩盒即食飯走.....

我都唔記得我地做過d咩,實在太凍,凍到失憶 淨係記得當時我地兩個都好想食鍋燒烏冬同兩個都好想去廁所,咁岩見到有間餐廳,我地望一望menu見到有個冬季限定類似鍋燒烏冬既野雖然佢有泡菜,然後我地就估佢有冇廁所,響出面裝裝下又望唔到佢有冇,萬一佢冇我地入到去就要食完再搵廁所 最後我地決定入去,好彩佢有廁所!!!

響我去廁所途中月月極速落左單,仲幫我走左泡菜,唔該哂

類似鍋燒烏冬,雖然見到佢唔滾果時我有少少失落,呢份係月月既所以有泡菜,配料有炸豬扒同炸雞,仲有蛋一粒,炸豬扒好食,炸雞都好食,而且唔知點解佢隻蛋好撚正 個湯底好濃好夠味 食完成身暖哂。

食完我地決定一邊向我地既住所行一邊睇下沿途有冇巴士站,結果我地行左好撚好撚耐,都搵唔到有巴士去我地住所附近,到最尾仲行埋返apartment 腳都軟,asics d鞋真係好好著,我行左咁多路隻腳都淨係攰冇痛到不過我果對是onitsuka tiger黎

話說行返去中途,有4個人,非主流打扮(?)截住我地,串串貢咁問我地路,咁我聽唔明日文就由得月月應對,之後月月就話唔好意思,我地是外國人黎唔知咁,然後佢地就即刻勁好禮貌講返唔好意思然後就走左,但佢地行到5米外就突然rap起上黎,行到好遠都仲聽到佢地rap 之後我地就討論話佢地4個人,冇一個人識路,冇一個人拎部電話出黎check地圖,屌 最後月月發覺佢地同要去既地點係完全走左個相反既方向,因為車用既路牌係指住另一邊

好啦,終於返返apartment,我仲唔知點解又買左舊野食

食埋就梳洗訓覺啦!

呼~
day5終於完
點燈後加雪影好靚
貴船係秋天去都好屈機
初頭睇手指以為係肥毒撚,原來係絲

其實肥毒撚都係冇錯的
初頭睇手指以為係肥毒撚,原來係絲

黑絲
Day6

呢一日係伏見稻荷大社既初午大祭,係月月發現的,本身今日會同月月一齊行,但我又發生左d不幸事件。

話說起身梳洗砌樣,就出門口果時,我問月月呢一日是咪要用之前買落既京阪pass,月月話係,然後我就想摷返張京阪pass出黎先,後尾發現,唔見左,連埋張用得一日既ktp一齊唔見左,翻轉個袋同間屋都唔見,應該係跌左,好撚唔開心 然後我就叫月月出門口先,自己一個響apartment度頹,覺得自己點解會咁唔好彩又咁唔小心,之後就縮左上床度沉澱,沉沉下就訓著左,訓醒之後就覺得咁樣唔係辦法,決定自己一個行今日既行程

首先搭返去京都站,去巴士站果度買返張2日ktp先,然後就搭jr去伏見站,一落車就係。

第一次去稻荷大社,唔知係咪平時先咁多人,定初午大祭先咁多人,參拜都要排一陣隊先參拜到,參拜完之後,點可以唔行下佢個千本鳥居。

都係咁撚多人。

究竟要等幾耐先可以影到一張冇咩人既千本鳥居相?行到去一個位寫住上到山頂仲有30分鐘,我就決定唔行,響有分叉路可以行返落去既位走左,因為好撚凍同埋個頭有d痛,而且果時已經晏,仲要行清水寺

稻荷大社裡面有好多呢d小型分左類既參拜點(?) d細狐狸都有衫著,太可愛了

落返本殿果邊,見到呢張境內案內圖,果行字每隻字都有狐狸/神社既特徵,設計滿分。

向京阪電車伏見稻荷站方向走,就會見到呢一排攤檔,十分熱鬧,不過我自己一個就不了

行行下,就到左伏見稻荷站,個站用左朱紅色同狐狸裝飾,右下角果塊牌好清楚話俾人知去清水寺唔撚係呢個月台,要過對面,睇黎好多人都係會行完稻荷大社再搭京阪電車去清水寺,我見到就即刻過返隔離月台了,唔該哂

待續
雪呀
月光蟲旅行check list

O 唔見野
O 迷路
O 唔痾屎
O 沉澱?

O pk

O 唔見野
O 迷路
O 唔痾屎
O 沉澱?

O pk

今次冇....

O 唔見野
O 迷路
O 唔痾屎
O 沉澱?

O pk

今次冇....

O 唔見野
O 迷路
O 唔痾屎
O 沉澱?

O pk

今次冇....

續day6

搭京阪電車去到清水五條站落車,再步行過去,算係去清水寺既方法之中要行比較多路既一種? 行過去果時見到有間飲抹茶同食抹茶野既地方,見佢又冇乜人就入去食d甜野,食甜野是會讓心情比較好的,對嗎? 叫左個cake set,有一舊抹茶卷同一壺茶。

成set野黎到就係咁樣

蛋糕幾好食,唔漏唔乾唔會太甜,治癒系。
毒撚如我坐左響一個門口既角落頭位,出面好好天,好猛太陽,我食左d好食既甜野,飲左d熱茶,俾d陽光曬住,心情就好返好多,決定動身去清水寺閒逛。

最後都係要一個人行清水寺,不過今日天氣非常好,天空非常藍,感恩吧蜰。

整修緊既清水舞台(我諗係卦,唔係既話自吞一打

清水寺既入場券,紙質好好好優雅(?)

參拜清水寺,順便求返枝簽,我一打開就見到係凶,忍唔住kit一聲笑左出黎。
然後我睇緊張簽講乜(雖然我睇唔明)果時就聽到後面有兩個人講
「剛剛那個女生抽到凶 ,xxxx(呢度聽唔到)笑」
我響心入面默默講左句 「我。聽。得。懂。」 不過其實都唔知佢地係咪講緊我,唔應該自我意識過剩。

地主神社,出名祈求良緣,唔太關我呢d毒撚事

主祭神大國主,呢位uncle感覺好得意哈哈哈

參拜殿(係咪咁叫)竟然綁左個蝴蝶結,好撚可愛

另外仲有幾位祭神

呢個我係跟住人地做,應該係放左香油錢之後,就揀個不黎不d水灑落個地藏度,唔知點解我求其一拎就拎左良緣,放返低,呢個時侯我都係需要開運/厄除多d...

參拜完地主神社,又行下其他地方,有個位可以望到京都既景色,仲可以望到京都塔!

基本上都係一條參觀路線,呢度係音羽之滝,好撚多人排隊,太多人了,略過
行完之後問月月響邊,佢話佢響某個地方落緊黎,我好似知知地果度係邊度但又唔肯定,不過我就決定上高台寺果邊影下個天先

影左2張之後就見到月月行緊落黎,我都即刻狗衝落去搵返月月,我地終於響臨近日落果時開始一齊行(?)

待續
大國主姻緣神黎架喎
良緣
大國主姻緣神黎架喎

其實一日可唔可以拜兩個神社個d
大國主姻緣神黎架喎

都係一個景點姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞