[毒撚出城]大部份時間唔知自己做乜鳩關西10天

338 回覆
65 Like 5 Dislike
續day3

一行出cafe,就見到有毛毛雪(?),鄉下仔第一次見雪,總是有點興奮的

本身想去北野天滿宮,打開地圖見到離我所在地唔係好遠,就諗住行過去了,順便感受下d雪丫嘛,鄉下仔,咁多位大爺唔好見怪

唔知行左幾耐,就到左北野天滿宮了 北野天滿宮有個梅苑,2 ,3月係梅花季,但我去果時應該唔算太多梅花,雖然有d比較早開花既品種都已經開得好靚

梅院要俾錢入,不過就算唔俾錢入都有好靚既梅花睇,參拜完就行下神社其他地方

行完之後其實我今日係想去嵐山,嵐電既北野白梅町站離北野天滿宮唔算太遠,繼續散住步行去個站。

由於我好撚怕觀光區d廁所多人用會好唔乾淨,而北野白梅町站隔離有間izumiya,我就入左去揸個水,廁所好乾淨下,誠意推薦俾大家。

痾完尿又閒逛左一陣,就落返去買飛搭嵐電啦

待續
落雪呀呀呀呀
想問巴打 pancake 間店咩名
黑門市場既魚生早餐幾錢?上次去夜左冇乜野食

個飯好似二千幾yen,我唔太記得了

我都有食,個丼好正
我記得你阿
去旅行會十幾日屙唔到屎
仲有洗衣機影到自己隻腳
我記得你阿
去旅行會十幾日屙唔到屎
仲有洗衣機影到自己隻腳

唔知點解我去日本頭兩日一定會肚痛 狂屙屎
之後既行程就會正常返
之後返香港頭兩日又會瘋屙屎
蟲蟲

幾時同me去
起身,冇人睇,繼續

續Day3

嵐電既車飛,均一價210yen一程,如果會搭3程以上可以考慮買pass,要去嵐山要響帷子ノ辻轉車。

唔夠位淨係影到咁,自從上次去日本之後就好撚鐘意坐呢種路面電車類型既車

仲好撚鐘意企響駕駛室後面裝個車長開車
中間轉一次車,好快就到嵐山站啦

趁響月台影張全面d既先,架車d塗裝咁復古

日頭既嵐山站,佢有d一條條既光柱(?)夜晚應該會好靚,不過我冇留到夜晚,睇唔到

話說我去嵐山其實係為左行下條竹林小徑,都冇其他野想,筆直地住竹林小徑方向行

但中間經過個指示牌指住中村屋呢度轉彎,見到就好想cher返件可樂餅,被誘惑下默默轉彎,買左一件黎食,熱辣辣好撚正 食完行返出去,跟住指示牌行左無耐就會見到竹林小徑

係幾靚既,但根本冇可能影到一張完全冇人既相,定我去果時太多人?而且我去果時冇乜陽光,鳩影一張當紀錄算

穿過竹林小徑就會到野宮神社啦,野宮神社同源氏物語好似有d關係,源氏物語裡面有寫過野宮神社
野宮神社個鳥居係黑木鳥居黎,唔係紅色果種,依家呢一個好似係香川高松某間企業贊助既?唔撚知,斷鳩估。

野宮神社個氛圍都幾特別,唔知點講,參拜完之後就想去買d御守,買左個普通款,俾錢果時見到有個德守,寫住咩人格咩向上,雖然我睇唔明但見到人格兩個字就覺得買左應該冇死,就順手拎埋去俾錢。

結果月月由我買左之後到依家都不斷話睇黎個野宮神社德守都係唔得(通常會響我講左d仆街野之後講)

參拜完野宮神社,就沿住條竹林小徑行返出去啦

待續
巴打對手真係好好j
巴打可唔可以講下pancake 叫咩名
呀蟲
續day3

沿住條路行返出去,已經唔知有咩好做,就同我響由布院一樣,去到由布院唔知有咩做,睇一睇個觀光map,見到有個大悲閣千光寺,諗起我響廣島尾道都有去過千光寺,就打算去睇下。

由竹林小徑果邊去千光寺要經過渡月橋

應該係公園果邊?

千光寺既資料版,已經被歲月摧殘到有相當既痕跡,見到左下個 和尚日和 blog覺得好正,本身以為玩得呢d都係比較後生既和尚,點知上去睇返原來是個有返咁上下年紀既和尚黎

跟住指示牌行,條路要又上又落又泥路,間中仲有車駛過,一駛過就要貼埋個坡(?)讓俾d車行,而且一個人都冇,其實有d驚

忍唔住line個舊同事同佢講我去左個一個人都冇既地方,影左張相俾佢,等大吉利是果時都有人知我可能響邊丫嘛
行去千光寺條路都幾長,唔知要行幾耐.....

漲卜卜雀波,好得意

我諗呢條路都係嵐山比較少人既地方,相當清幽

終於!我似乎響千光寺既腳下了,然後我一望

today 10-15:00,屌,關撚左門
另一個得知既情報係呢度係鳥獸保護區,嘿

睇唔到千光寺,上樓梯果時仲hi到鞋面一大pat泥,鞋底又痴住一大堆泥,唉我對白鞋

都冇計,都係唯有沿路折返,失望而回

待續
樓豬有無去到天龍寺睇園藝
續day3

嵐山對我自己一個黎講留唔到一日,半日都有些少勉強,搭返嵐電走,又搭到返去北野白梅町再行返去apartment,仲又盪失路,又盪失路啦!!!返到apartment真係腳斷,開大個暖氣休息下先

本身呢晚打算約月月食晚飯,line月月得到既回應是不了(?),我就自己出去搵野食,果時對apartment周邊唔太熟,明明周圍都好多野食,但偏偏我就行左去冇野食既另一邊,搵左好耐,行到好遠下先遇到一間食飯既地方,仲好神秘地有英文menu,果時淨係覺得好撚凍,都廢事再揀就入去

間野個門口是咁的

一入到去見到得一個客,仲要冇店員,我就好疑惑咁響門口等,等左一陣有個疑似老闆娘見到我就出黎關愛我,招呼我入座 睇一睇menu,見到有鍋燒烏冬,好想食!好想食鍋燒烏冬!!好撚凍!食鍋燒烏冬一定好撚正!!!唔洗諗了,一於食鍋燒烏冬。

舖頭同門口都有一個位擺滿左呢d相呀証書,老闆娘個仔係打沙排既?

嗚呀鍋燒烏冬呀!!!老闆娘拎過黎果時先響我面前面開蓋,裡面仲bulubulubulu咁滾架!好撚正呀!!!

隻蛋包仲要生蛋黃 配料好簡單都係d蔥呀雞肉呀炸蝦呀,但食完好滿足好溫暖 間舖頭似係一家人一齊打理,有個阿婆間中會由廚房行出黎睇電視仲笑得好開心,好搞笑

食完之後就狗衝返去apartment,月月響門口等我返去開門 我地兩個坐左陣傾左陣計之後就話一齊落去超市行下,見到d肉太平了,我地就買左少少食材返apartment,諗住第2晚自己開伙 呢一日就咁完左

day3完
鍋燒烏冬
day4

呢一日我既預定就淨係得和服體驗,月月唔玩,我毒撚自己一個...玩....嘿......
約左10:30,砌完樣出門冇時間食早餐了

揀左一間係清水寺附近既,搭巴士去清水道

途中經過呢間牙醫診所覺得好靚,影低左

去到仲有少少時間,見到落車對面有間郵局,就買定d郵票寄postcard
買完就行過去間和服體驗既舖頭啦。

以下純文字討論,因為個staff唔俾我拎電話響身
去到首先要換左件和服內襯先,跟住個staff就會叫你去揀和服,間野請左2個台灣人一個中國人(係,我同個台灣姐姐八返黎既

咁我本身就揀左2件都係比較素既,個台灣staff A就走埋黎話幫我睇下,之後就話兩件都可以,然後就再幫我揀多2件,其中一件我披完上身就話 「這件我會撐不起來吧,我覺得我好像一個紅包喔哈哈哈哈哈」,跟住個姐姐就喪笑話「怎麼會像一個紅包呢,我覺得你還撐得起來呀!」,掙扎左一輪之後台灣staff B就走埋黎話睇下,我問佢邊件最好,佢就話覺得利是封果件最好,決定無條件信任果度做既兩位姐姐,就揀左利是封果件

揀好和服就上去等set頭,set頭冇咩好講啦佢有4款揀,求其揀左款,之後就等著,咁著果時你企響度就得,佢就開始扎你(?),涉完毛巾再扎你,有幾下佢拉到好緊再綁我真係有少少翻白眼,然後佢問我o唔ok,我:

之後仲要揀腰帶同腰繩(?),都係俾哂d有經驗既阿姨揀就算,我唔識揀,然後著完之後佢地就會好客套地同你講 好靚,我等緊果時聽住佢地個個都可愛,好靚,嘿嘿。

之後就去揀頭飾同揀手袋仔裝住d野,呢個時侯又撞返個台灣staff,唔記得A定B,就係咁同我講 「我覺得還蠻好看的呀!」「適合呀!撐得起來呀」之後我就話我著起身好似人地老母,仲指住隔離個揀緊手袋既妹妹講「我應該是她媽媽吧」,屌點知個妹妹響度笑 原來個妹妹台灣人黎,屌,柒左 跟住個staff就「哈哈哈!!怎麼會!!!怎麼會像媽媽呢?」係咁讚,因為佢地讚得黎又好中規中矩好似真既一樣, 忍唔住同佢地講「你們也太會說話了,來了日本都學會客套了!」

揀完手袋又揀披肩,咁撚多野要揀,著哂落到去又同d台灣staff吹水,我仲玩多次個利是封梗,同佢地拜年同佢地講新年快樂 佢地笑完之後就話我呢件和服係古董黎架,仲係比較貴果d,我心諗你地講咩都得我都唔識睇 然後又問我邊度人,點解講野咁好笑,我話我香港人黎佢地就問我點解冇口音,因為我睇左好多年康熙來了丫嘛

最後個姐姐話覺得我一個人冇人幫我影相好慘,幫我影左幾張,謝謝你地,同你地傾計好好玩呀,有你地我先唔會咁傍徨(?)

我打算出去行果d坂(?)既時侯咁岩落雪,同佢地借左把j先出去...

待續

你地話係咪真係有d似利是封,祝福大家新年快樂
利是封就唔會得咁少紅色喇
幾好睇呀,不過隻黃色好似有點違和感
條Link收到咁細...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞