[毒撚出城]大部份時間唔知自己做乜鳩關西10天

338 回覆
65 Like 5 Dislike
重有兩日終於睇完

冇人睇

我知你會打落去既,我睇緊
Day9

第九日,我地就返大阪啦,朝早食埋早餐先走

豚汁可樂餅,一大朝早就食得咁重口味
食完早餐,執完行李,掉哂垃圾就走啦
月月臨走前參拜多次晴明神社

然後就搭返巴士去京都站再轉jr返大阪
由於大阪地鐵外國人版一日pass要響心齋橋先買到好似係
我地計過數之後決定買飛算

搭車去大國町站,今次我揀左間響大國町既酒店,其實地理位置黎講算係響南海難波站同大國町站中間?比起心齋橋果邊冇咁熱鬧,但附近幾多野食,因為未可以check in,去左間酒店放低行李之後我地就出發去參觀大阪城啦!

行返去大國町站搭地鐵果時見到有大國主神社,就決定入去裝下,大家都是大國主,京都既地主神社係求緣,但呢間....出名係求財。

唔知佢係邊位,影左先,sor

間神社當日就冇乜人參拜,但由1月9-11呢三日(我都唔知咩節日)就會好多人去參拜,大家都爭住去種錢,你地試下google打 「大國主神社 大阪」就會出埋「種錢」兩隻字哈哈哈哈哈哈哈哈

由於我死窮撚,點可以唔參拜下,參拜完之後就去睇下d御守,d御守好得意 有一款係個金槌仔黎,有一款就都係槌但就糖果色,我拎起黎睇覺得應該係有個窗望到裡面d餡果種(?),擺近對眼一望真係有哈哈哈哈哈哈好撚得意呀!!! 勁興奮同月月講裡面有野,俾個巫女笑我 之後我地就搭地鐵去大阪城公園啦

話說大阪城條護城河好撚多蚊,好撚好撚好撚柒多蚊,痴拿線,2月喎,多蚊喎,好撚恐怖

我地首先去左豐國神社度兜個圈先,豐國神社裡面種左d梅花開得好靚,哈哈其實幾年前去大阪係3月去,果時豐國神社d梅花都開得好靚,睇黎梅花既花期係算長

睇完豐國神社,我地就入大阪城啦,中間經過呢個

即刻捉住月月問呢個係咪就係傳說中既收音機早操 第一真係見到個台

https://youtu.be/Rc149GYRKbA
唔知咩係收音機早操,可以參考呢集既小丸子

跟住就入大阪城參觀啦!

待續
嘿,認得你!
二月都有蚊咩
嘿,認得你!

hello
二月都有蚊咩

有呀!!!好撚多呀!!!痴撚線架!!!!!!
二月都有蚊咩

我係備中松山城個陣都有唔少
續day9

其實今次已經係我第2次上大阪城,上到頂層理應就出去望下風景,但太凍太攰我就同月月講我響入面等佢,自己響d凳度縮埋一舊

行完大阪城出到黎,已經快要黃昏

大阪城外有幾架餐車,有一架係賣章魚燒,仲寫住自己拎過唔知咩獎,佢有個有齊4隻味既組合,我地就叫左一盤一齊食

章魚燒細細粒,4隻味有原味,蒜鹽,明太子沙律醬,仲有隻唔記得,我覺得蒜鹽味是最好食的

食完章魚燒,就去佢個梅林度睇下啦

響門口見到呢隻貓,肥到

梅林梅花品種好多,有d未開,有d開左d,有d開哂,有d已經謝緊

呢棵個品種叫 日光,諗起蘇打綠隻碟

梅林入面間lawson,由於已經黃昏,關左門

呢個時侯見到貓貓2號,隻貓係咁圍住架垃圾車轉同響車底捐黎捐去,搞到我都圍住架垃圾車轉黎轉去

又係咁肥!!兩隻都肥嘟嘟!公園d貓係咪俾人餵到肥哂

之後真係日落就走啦,但唔識路行到天都黑哂先搵到個地鐵站走,搵路既途中月月話發覺我今次去旅行凍到連拎電話出黎影相都冇乜,哈哈哈哈我搭飛機返香港果時無聊睇相發覺我部電話一大堆呢d相

d唔知十幾廿幾唔知影咩既連拍,因為凍到手震得出黎既結果

然後我地就搭地鐵返心齋橋果邊啦

待續
二月都有蚊咩

我係備中松山城個陣都有唔少

高松先岩
留名
追post追到呢到
日光
我特登揀奈良著和服 咁就可以著住和服同鹿影相
但啲鹿咬鳩件和服 套野又難著 著左襪著木屐又冼 搞到我走唔到
睇晒post先留言
點解我覺得你好似成日去旅行咁
睇晒post先留言

係囉佢成日都去
日光
我特登揀奈良著和服 咁就可以著住和服同鹿影相
但啲鹿咬鳩件和服 套野又難著 著左襪著木屐又冼 搞到我走唔到

奈良都有呢啲舖頭
我果時對屐係膠黎,行動自如
睇晒post先留言

邊有成日去呀
睇晒post先留言

邊有成日去呀

擺明就係有成日去
睇晒post先留言

邊有成日去呀

好明顯就成日喇
睇晒post先留言

邊有成日去呀

擺明就係有成日去

你好似重多喎
睇晒post先留言

邊有成日去呀

擺明就係有成日去

你至去得多,岩岩先去完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞