[毒撚出城]大部份時間唔知自己做乜鳩關西10天

338 回覆
65 Like 5 Dislike
續day2

當我搵到個位坐低,飲左啖茶,插好個尿袋幫電話叉電,就拎個冬甩出黎準備開餐,點知我一拎出黎個冬甩d糖粉就飛哂出黎,我成隻袖成件衫都係,咁我就下意識咁舉高隻手,拍下隻袖同件衫拍走d糖粉,拍拍拍

啪!

我俾下聲嚇一嚇,同時間我隻食指同姆指就痴埋左,我望一望我隻手,我發覺我個冬甩唔見左,好似變魔術咁,唔見左,啪一聲,唔見左 呢個時侯我就諗起d blog話,鴨川d烏鴉會搶野食,但我連見都冇見到佢搶,我個冬甩呀....一啖都未食架...俾我食一啖都好丫

我line 同舊同事同月月講我俾烏鴉搶左個冬甩佢地仲恥笑我嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚 然後我就唯有淨坐同飲茶,我既鴨川野餐夢碎了,坐一陣就繼續聽住歌行鴨川

聽住果隻album黎行鴨川真係好正,行到攰就坐下,雖然d風吹撚到我好撚凍,但好舒服好正

呢度好似就係我俾隻烏鴉搶走野食既地方,嘿

行行行,我就咁行到去三条,而我點發覺自己行到去鬧區呢

就係因為我見到傳說中既鴨川等間隔法則啦 wiki: 三條大橋和四條大橋之間,由於靠近中心商業區等原因,從週末的下午到晚上會有許多人在此逗留。但是據說不管人數如何增加,情侶或人群之間的間隔都會成為等間格,此現象有時便被稱為「鴨川等間隔的法則」

已經黃昏,我就諗住去搵間cafe坐下,食d甜野安撫下食唔到冬甩既怨恨,上返去,呢頭附近真係好熱鬧,我求其搵左間cafe,入到去一個人都要等位,因為好凍,我唔想再行了我就決定等

其實就係komeda囉,都係連鎖店黎,來自名古屋好似係,唔係等左好耐就有位啦,我入到望下menu,見到有個厚厚地有pat cream咁既野,就叫左,完全冇理到佢係情人節宣傳menu上面出現既野,另外叫左杯咖啡,咖啡幾好飲

唔知點解有包花生,我冇食到

屌,我知,好撚似屎,唔洗你地講,我都覺,同埋佢同我想像中完全唔同,我本身以為係蛋糕咁既野,點知佢係成舊類似牛角飽咁既野,好撚大舊,而且上面仲係一大pat朱古力雪糕,是咪想飽撚死人,肥死了肥死了,一邊食一邊覺得好罪惡同好撚凍,我響室內都凍撚到縮埋一舊,食到反胃終於食哂,又頂到上喉嚨差d嘔,就決定響呢個京都鬧區(?)行下街散下步了

待續
等睇神袐車飛事件
毒撚開post
留名
續day2

當我搵到個位坐低,飲左啖茶,插好個尿袋幫電話叉電,就拎個冬甩出黎準備開餐,點知我一拎出黎個冬甩d糖粉就飛哂出黎,我成隻袖成件衫都係,咁我就下意識咁舉高隻手,拍下隻袖同件衫拍走d糖粉,拍拍拍

啪!

我俾下聲嚇一嚇,同時間我隻食指同姆指就痴埋左,我望一望我隻手,我發覺我個冬甩唔見左,好似變魔術咁,唔見左,啪一聲,唔見左 呢個時侯我就諗起d blog話,鴨川d烏鴉會搶野食,但我連見都冇見到佢搶,我個冬甩呀....一啖都未食架...俾我食一啖都好丫

我line 同舊同事同月月講我俾烏鴉搶左個冬甩佢地仲恥笑我嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚 然後我就唯有淨坐同飲茶,我既鴨川野餐夢碎了,坐一陣就繼續聽住歌行鴨川

聽住果隻album黎行鴨川真係好正,行到攰就坐下,雖然d風吹撚到我好撚凍,但好舒服好正

呢度好似就係我俾隻烏鴉搶走野食既地方,嘿

行行行,我就咁行到去三条,而我點發覺自己行到去鬧區呢

就係因為我見到傳說中既鴨川等間隔法則啦 wiki: 三條大橋和四條大橋之間,由於靠近中心商業區等原因,從週末的下午到晚上會有許多人在此逗留。但是據說不管人數如何增加,情侶或人群之間的間隔都會成為等間格,此現象有時便被稱為「鴨川等間隔的法則」

已經黃昏,我就諗住去搵間cafe坐下,食d甜野安撫下食唔到冬甩既怨恨,上返去,呢頭附近真係好熱鬧,我求其搵左間cafe,入到去一個人都要等位,因為好凍,我唔想再行了我就決定等

其實就係komeda囉,都係連鎖店黎,來自名古屋好似係,唔係等左好耐就有位啦,我入到望下menu,見到有個厚厚地有pat cream咁既野,就叫左,完全冇理到佢係情人節宣傳menu上面出現既野,另外叫左杯咖啡,咖啡幾好飲

唔知點解有包花生,我冇食到

屌,我知,好撚似屎,唔洗你地講,我都覺,同埋佢同我想像中完全唔同,我本身以為係蛋糕咁既野,點知佢係成舊類似牛角飽咁既野,好撚大舊,而且上面仲係一大pat朱古力雪糕,是咪想飽撚死人,肥死了肥死了,一邊食一邊覺得好罪惡同好撚凍,我響室內都凍撚到縮埋一舊,食到反胃終於食哂,又頂到上喉嚨差d嘔,就決定響呢個京都鬧區(?)行下街散下步了

待續

間cafe 係邊個位?
諗住十一月尾獨自去九日
之前睇過你去四國個post

我地食果個特選三色丼黎,2500yen
有另一款唔特選三色2000yen
仲有d大拖羅中拖羅丼1000~1800yen
平平地果d我地朝早落去果時已經完售左一款

月,無精神分裂

hi月月,感謝你的回覆

留名
下月去八日
乜都未plan

下個月應該有櫻花睇

間cafe 係邊個位?

komeda有好多間架,我去果間應該係河原町三条店 京都府京都市中京区三条通河原町東入中島町84番2 立美家ビル2F

諗住十一月尾獨自去九日

去啦

之前睇過你去四國個post

hi,多謝你記得我
支持樓主
邊撚個,係邊撚個負皮我
覺得日本甜品甜過龍
好多野食 睇到好肚餓
續day2

河原町果邊有唔少百貨公司同食肆,好熱鬧下,果度有間loft,我響loft度行左好耐 行行下突然見到有個叫wedding supplies既位,一望全部都係一pair pair男女,嚇到我即刻調頭走

其實我都唔太知自己做過乜行過乜,淨係行左好多百貨公司,行到夜啦攰啦就想返apartment,但係又好凍,唔想拎電話出黎搵邊度有巴士搭返去,跟住我就鳩行,我相信只要我一直鳩行,就會搵到地鐵站,有地鐵站就可以搭返去再行返apartment 結果真係俾我見到有地鐵站指示牌哈哈哈跟住就搭地鐵再行返去,估唔到行返去都幾遠,仲迷路添

晚上的晴明神社。

返到去已經有點夜,月月已經一早返到去。
雖然冇食晚餐但係果舊巨型朱古力雪糕+牛角飽圈實在太飽,所以唔太餓,但我感受到自己好蔬菜缺乏,就去左family mart買沙律食

好撚大盒,我唔食紅蔥揀哂出黎,我淨係買左一包醬落,咁就唔係好夠,然後d菜就有d乾,我爬一大啖落口,跟住就慢慢咬慢慢妹,由月月響度hea,hea度去沖涼,沖完涼出黎都仲見我食緊,果下覺得自己好似隻馬,嘿

食完就去沖涼訓,on99的day2就咁完左
我都好想再去關西, 但關西d機票真係好貴...
嘿嘿,冇人睇

Day3
呢一日依然係冇行程既一日,仲落雨添,月月行程排得滿滿的一早出左去,我就想洗左d衫先出門,就行左去附近超市買水買乳酪(冇錯,我依然都係一離開香港就冇屎痾)買洗衣粉,返上去洗衫,晾埋先出門

出去果時仲落緊雨,apartment有遮可以借,拎住把遮出去。首先就去左月月之前bookmark左既一間食pancake既食早餐先,雖然我去到已經冇早餐食,嘿。不過去到都要等一等先有位

我叫左個唔知咩生果pancake,枱面有本筆記簿俾d客寫低意見,我無聊揭下

笑死,畫得咁靚,同埋好似真係好好食,令我對個pancake好期待

總之就係咖啡,唔記得係咩咖啡了,鳩叫

生果pancake,pancake係比較厚身果種,上面切粒生果同一大pat cream,另外隔離係糖漿

大概就係咁上下厚,佢仲有得叫double pancake,姐係兩片,當然貴d

https://www.instagram.com/p/BQsRulcjnTj/
淋糖漿

食後感,pancake鬆軟有彈性,雖然厚身但裡面唔會乾,pancake本身唔太甜,甜味要靠糖漿,不過就可以食到pancake自己既香味,幾好食 生果既作用唔大(?)

cafe環境,有個庭園仔,我食食下發現本身明明落緊雨,但d雨好似愈黎愈大篤,諗緊係咪落雪,d staff都靠近個窗睇,咁我諗應該真係落雪啦,食完個pancake,估唔到佢一片其實都幾飽,俾錢走,已經諗好要去邊度了

待續
毒撚開post
正皮比樓主

最好有埋餐廳名
係月光蟲呀
正皮比樓主

最好有埋餐廳名

多謝你,有d我冇影低唔記得叫咩名
係月光蟲呀

你係咪青峰夫人呀~~
係月光蟲呀

你係咪青峰夫人呀~~

係呀 竟然知道我
好正呀 好想去多次京都呀
關西正喇
好想再去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞