[毒撚出城]大部份時間唔知自己做乜鳩關西10天

338 回覆
65 Like 5 Dislike
巴打依間airbnb我都住過

係咪日本橋果間,你果時個wifi正唔正常
鴨川個到笑左...drama queen
望到鴨川個景唔會覺得失望咩?
個景唔靚....我12月去真係去錯月份
鴨川個到笑左...drama queen
望到鴨川個景唔會覺得失望咩?
個景唔靚....我12月去真係去錯月份

我本身都預鴨川係咁上下樣,所以冇失望
Day5

有少少前言先,話說我本身呢一日(11號)係plan左去和歌山,而上貴船就係13號,因為我知道貴船神社果邊積雪既話夜晚會點燈,而我去之前check天氣預報13號會落雪,但去到10號果晚我睇貴船個fb fanpage見到當日有點燈,天氣不似預期地,我check天氣預報13號就唔落雪,而11號仲有少少雪落,掙扎左一陣,而月月話如果點燈佢都上貴船既情況,最後就行程調轉,11號呢一日去左貴船神社先,至於會唔會真係點燈呢,呢個係一場賭博 (?)

一早起身,觀察下出面環境

好白呀~ 由於我本身都預自己上貴船既話會訓飽先上,結果就返訓左,月月上晝仲有行程,我就訓撚飽先,點知一起身都已經11點 望一望出面見到d雪溶撚哂,個心有d慌亂下,梳洗+化妝

化妝果時飲左呢個對抗便秘,出得門都已經就快1點

而我真是on99,我行左去地鐵站,搭左地鐵諗住去轉叡電,但上左車先發覺出町柳站係京阪電車既車站黎,我仲要on99連續3個地鐵站出左去睇下環境,睇下有冇可能一出站就有巴士搭返去出町柳,結果最後都係要搭返去我本身上車個站即係同志社大學果邊,搭巴士 自吞一打先。 好彩今日先用ktp 等巴士果時見到出太陽然後d雪溶哂,我個心又繼續很慌亂。

搭巴士去到出町柳站就可以去搭叡電去貴船,個站京阪叡電兩份既(?),響京阪既話就係7號出口出去就係叡電啦,真係不得不感嘆下我既攝影技術係如此......嗯.....就同我d字一樣。

距離下一班車開出仲有少少時間,我出返個站就見到附近有間賣d簡單飯團飯盒既舖頭,就入左去買2個飯團同玉子燒諗住野餐,究竟我果下點解會有咁荒謬既諗法,萬一真係積雪我何來搵個位野餐 ,間飯團野(?)呢叫おにぎり屋さん,非常之直接,入返個站之後又見到有間麵包舖喎,忍唔住又買左個飽,之後就入閘啦

叡電既月台

鞍馬線既列車係橙色的,睇維基話“路線顏色為貴船・鞍馬的楓葉的紅“

叡電比較特別既係有d列車既某d座位係會向住個窗,咁有紅葉果時搭呢架車坐呢d位就好撚正啦,我上車果時已經冇哂呢d位,但仲有毒撚位坐。

有睇開我遊記都知,我係好撚鐘意食麵飽的,日本既飽真係鳩買都好食,呢個煙肉唔知乜撚野包,麵包既外皮仲有少少脆,飽芯就仲係軟熟又有少少煙un,好好食 響我咬飽既同時車就開了。

搭車既途中不停留意住周圍d屋既積雪狀況
好快就到左要落車既車站,即係貴船口啦!

循例落車當然要影幾張相,響月台上面見到有積雪,個心都安定少少先,嗯...依家睇返相先留意到個月台原來好似有locker?

待續
痴線,一係就日頭唔食,一食夜晚就食咁多

你究竟係邊個!!

著和服食唔到野,胃痛

有無Jerjer聲片睇下,半夜肚餓
btw有幸收到Postcard[自爆]
留名
痴線,一係就日頭唔食,一食夜晚就食咁多

你究竟係邊個!!

著和服食唔到野,胃痛

有無Jerjer聲片睇下,半夜肚餓
btw有幸收到Postcard[自爆]

姐係邊個呀 講緊上次台南收postcard?
https://www.instagram.com/p/BQ3Oj1fD1W_/
你點的菜來了
Lm
打多少少去煮宵夜先

續day5
出左貴船口站之後,要搭巴士去到比較接近貴船神社既地方,如果冇危險,仲係日頭,自己評估過之後行過去係可行的,快既話應該行20分鐘就會到,點解我知,之後講 而因為我ktp包埋,咁就緊係搭巴士啦,冇ktp既話都係160yen,都冇咩好唔搭。

搭緊巴士睇窗外既景色都覺得好犀利,都係果句,鄉下仔,冇睇過雪丫嘛。

落車既地方,好撚白呀!!!!真係好白!!!!d樹枝都舖滿哂雪,完全冇諗過2月去京都都會見到咁多雪

落車仲要行少少路先會到貴船,我冇帶遮,就咁笠住頂帽就算,巴士站位置有廁所,我冇去,唔知乾唔乾淨,另外仲有一架好似係賣蕃薯既貨van

沿途景色,響雪襯托之下d紅色好靚

行一陣就會見到鳥居!天呀!我到左貴船神社啦!d燈仲積緊雪呀!只要佢唔極速溶撚左我就得米啦!!!! 白天去既時侯仲未有咁多人,可以影到冇咩人既樓梯

成排紅色燈加埋雪,就算未點燈都已經好靚

上樓梯望返落下面,原諒我攝影技術太差,我影唔到佢地真實有幾靚

間唔時就會落雪,其實我分唔到係樹上面d雪跌落黎定真係落雪 當日係 紀元節 建国記念の日,手水舍後面有塊黑色牌寫住的

聽聞貴船神社係繪馬既發源地,類似係以前d人會因應想祈求既天氣(落雨/晴天)而響木板上面畫上黑馬/白馬再掛響貴船神社,再慢慢演變成今日既繪馬?所以貴船神社有黑白馬既像,但大概係形態關係,得白馬積雪,好似得佢好凍咁好慘

當然都要參拜一下

買左d御守,就求下簽啦,貴船d簽係所謂水占黎,放低200yen,響果疊簽度抽一張,再響隔離d水(?)度浸下就會現簽文啦!

就係咁樣 其實佢好親切地只要你掃下張簽個qr code,就會有中英韓(好似)既翻譯簽文睇,但唔知點解我scan極都scan唔到,最尾將簽文影左相,掛起左,等月月遲d幫我翻譯

玩完求簽,又由貴船神社望返落去,同兜下貴船神社咁

然後我就發現有人響度堆左個雪人 實在太可愛了,佢對眼同口仲要係貴船神社地下d石砌出黎 唔知係參拜d人砌定係d巫女無聊砌架呢

貴船神社入面有個涼亭咁既野係俾人休息,裡面仲有個暖爐,雖然對我黎講都仲係好撚凍 剛好可以響度解決我買左既飯團唔洗雪地野餐咁荒謬

飯團好簡單不過幾好食的,個蛋卷凍冰冰但因為落左湯去整,所以咬落去好多汁好正 個亭雖然封哂透明膠幕但仲可以睇到排燈,望住排燈,再睇住d人上上落落咁食飯團真係好放空好舒服(?)

食完野已經3點,到左貴船神社公佈當日會唔會點燈既時間,即刻check返,消息公佈會點燈!即刻cap圖send俾月月同佢講得米了 月月都表示自己當天行程已完結,準備出發黎呢邊。

咁我就食完飯散下步行下貴船神社個結社同奧宮啦!

待續
巴打依間airbnb我都住過

係咪日本橋果間,你果時個wifi正唔正常

你唔係住五條果間咩
好靚,你係去睇雪定去個陣咁岩落雪
好耐之前開始睇你post.六七年前

同你兄弟姐妹互相扶持定點
雪 全部都係雪

追緊
屌佢老味!!!打到一半firefox自己f5所有tab,做乜鳩呀

續day5

貴船神社既後樓梯(?)落返去,跟指示一直行就會到結社同奧宮,唔知關唔關事,不過比較少人行既路同樓梯路面會結冰,好撚跣,好撚驚,我上落樓梯怯到捉撚實個扶手。

其實果邊都有d餐廳可以食下野,立過下d menu,有平有貴啦。

到啦!貴船神社既中宮 結社,祭神係磐長姫命姐係緣結神

上結社果度有幾級樓梯,唔記得有冇扶手了,不過我冇仆街,大家放心,因為係緣結神既關係當日見到參拜既有夫妻同情侶,我就自己一個

呢度綁左好多綠色紙(?),以前係拎樹葉黎打結綁上祈求良緣,但後來用綠色祈願紙取代左,好似話本宮果邊有得買呢d綠色祈願紙,我冇留意到

參拜完結社,就去奧宮啦!去奧宮既途中,會經過一個叫古事之森既地方

嗚呀!!!好厚雪呀!!!!!果個小山坡咁既野有d o靚仔響果度sir落黎玩雪,好正咁

咁多雪就當然有人堆雪人,同個雪人合個照先 仆街我個樣仲唔夠個雪人似人。

響度搓下雪球放返落地下,玩左陣雪之後就繼續行去奧宮

奧宮,地面結冰,好撚跣,好多人都係咁跣親,我係其中一個。

呢兩個好基友,我覺得佢地關係非比尋常
奧宮其實本來係貴船神社既原址(?)黎,但因為受到洪水災害,所以響1055年搬左去現址,而原址就變左依家既奧宮,利申唔識日文斷鳩估架咋。

洗手既地方都有迷你雪人

奧宮相對本宮冇咁華麗,由於少人又佔地(?)大,好幽靜,反而有種更莊嚴既感覺。

佢都積左雪,辛苦哂,唔好冷親 (?)
參拜完之後就行返轉頭去本宮果邊,諗住搵個地方等月月,其實,我好似冇乜提,但我真是覺得好撚凍 我廢青黎,我又唔受得凍又唔受得熱,雖然比起熱都係寧願凍

行到半路經過一間cafe,見到價錢合理,就入去飲杯熱野暖下身。
間cafe有英文版menu,店員見我是外國人就日英menu都俾左我睇,然後我就發覺佢英文版menu同日文既有d唔同,最後我叫左杯熱朱古力,唔知點解英文menu是冇呢樣野

成身凍冰冰果時飲熱朱古力真係好溫暖好正

hea下禁下電話,休息左一排之後就收到月月既line msg話佢就快到,咁我就起行叡電貴船口站度接佢,一出門口,呀呀呀呀呀!!好撚柒凍!好撚柒白(?)!岩岩響cafe裡面享受住暖笠笠既暖氣,響昏黃既燈光下飲熱朱古力就好似發撚左場夢咁

待續
我一月頭去京都無雪睇
好靚,你係去睇雪定去個陣咁岩落雪

買機票果時冇諗過會落,去之前雖然check過但都以為係毛毛雪(?),所以真係雀躍到仆街
好耐之前開始睇你post.六七年前

同你兄弟姐妹互相扶持定點

我認得你個名
文呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞