LIHKG機械鍵盤集中討論區#4 新手請睇第一頁(好似係

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我永遠唔會忘記昨晚..
我已經四日沒有東西落肚,昨晚終於忍不住,真的很肚餓,餓到連尊嚴也不顧...
沒有辦法,身上已無分文,屋企人又唔理,又找不到工作,連八達通的五十蚊按金也拿走了..
吃二手飯的感覺真的很難堪,昨晚在某屋村的大家樂,吃了別人剩下的飯餸,理不了別人的目光,一邊食眼淚俏俏的在眼角滴下......我是一個窮撚

玩二手Keyboard同二手Keycap都未必係死窮鬼

Model M買到一手嘅機率近乎零
Unicomp另計

non standard keycap layout喎

係呀好少選擇,但啲字型真係好肉酸 忍夠佢

淘寶都有啲專係比 Corsair 用,其實都係最底嗰排唔同 Size ,可以分開直接買嗰幾粒或者一套買。

淘咗一 Set 純白正刻試試佢 應該點都唔會差過佢掛
講起捱,上個月買完Rama m65-a 之後食咗一個禮拜公仔麵/學校lunch combo
講起捱,上個月買完Rama m65-a 之後食咗一個禮拜公仔麵/學校lunch combo

食一個禮拜就搞得掂
新到埗 LM
弱弱一問,有咩 104+4 既款可以揀?
新到埗 LM

realforce rgb?
下次開post整個60%簡介喺頭好啲

我有時間就試下寫

真心 logitech razer ttesport corsair blah blah blah唔好買
紅字超大

要唔要分享吓啲不愉快使用經驗:
Logitech:爛keycap,Con水滴落去就死咗
Razer:鋼板生銹,軸體壽命短,overpriced
ttesport:大陸山寨軸
Corsair:keycap造工非常差,overpriced

Corsair 啲 keycap 造工真係對唔住個價,減價 300-400 就合理少少

利申:有一隻 K65 rapidfire ,同埋覺得啲字體好肉酸,已淘咗 Set PBT 準備換

non standard keycap layout喎

有冇牌子嫁?

新到埗 LM

唔好啦

食一個禮拜就搞得掂

英國啲消費貴
新到埗 LM

唔好啦

RGB 唔係必需...
想玩下Cherry軸,睇左咁耐 post 暫時只見 ducky 同 wasd 有...
其他用緊104+4既巴打可唔可以放下毒?
新到埗 LM

唔好啦

RGB 唔係必需...
想玩下Cherry軸,睇左咁耐 post 暫時只見 ducky 同 wasd 有...

104就有好多
108就真係不了
新到埗 LM

唔好啦

RGB 唔係必需...

104就有好多
108就真係不了

104鍵盤選擇多好多同好好多喎

食一個禮拜就搞得掂

英國啲消費貴

我想研究下一年 £30K 人工係叫低定中等?

食一個禮拜就搞得掂

英國啲消費貴

做便利店都有6磅以上時薪,自己參透下

食一個禮拜就搞得掂

英國啲消費貴

Pre tax的話應該唔多見洗?
新到埗 LM

唔好啦

RGB 唔係必需...

104就有好多
108就真係不了

害人不淺mode: JIS layout filco
新到埗 LM

唔好啦

RGB 唔係必需...

104就有好多
108就真係不了

104其實有fn key 做埋另外個4鍵既野喎
新到埗 LM

唔好啦

RGB 唔係必需...

104就有好多
108就真係不了

104其實有fn key 做埋另外個4鍵既野喎

Set到個FN layer係可以將104當60%用都得啦
full size 青軸
有無介紹最好連滑鼠~$1k得唔得

滑鼠有無要求?
如果普通寫字樓滑鼠嘅話都應該買到嘅

滑鼠有無要求?

咁唔駛啦 最主要keyboard

滑鼠有無要求?

頭 post

滑鼠有無要求?

你再諗諗需唔需要100%咁大舊先
轉60%又慳一筆

滑鼠有無要求?

轉60%又慳一筆

關咩事 我隻60%貴過我隻100%

滑鼠有無要求?

轉60%又慳一筆

關咩事 我隻60%貴過我隻100%

講緊一樣spec咁計呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞