LIHKG機械鍵盤集中討論區#4 新手請睇第一頁(好似係

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

暫時無細板
亦無20個macro咁多

會唔會番貨啊,同埋最細有幾多?其實我都唔洗太多,8-10個都ok,因為用緊filco 唔想唒左,想要個專用黎做macro 既keyboard

最細係numpad咁大個
應該過一兩個星期左右先返貨

我想要隻,大約幾錢?全個keyboard 都可以set macro?

價錢未答到你住
細鍵盤最難搞係鍵帽成本
鍵帽通常一套過咁入,齋俾個num pad基本上即係要你食哂鍵帽個價

全個鍵盤任何位都set到
但提醒返macro得12個

咁洗唔洗過千

除非你要靚鍵帽,如果唔係正常一個pad仔一定唔會過千
我暫時都控制到全部鍵盤賣一千或以內

我要啲cheap cheap 帽得架啦
咁大約幾銀?
作為一個mac撚真係好慘, 流晒口水但選擇極少

諗緊入filco majestouch2換cap OR das keyboard...
利申:未用過機械鍵盤

das有兩個usb可以插mouse reciever, 但build quality可能麻麻

filco要用kernal extension先可以改岩晒d制

重有隻wasd code唔知得唔得

mac 撚在此
一隻filco 一隻ozone strike battle 一隻poker 都係咁用

會唔會番貨啊,同埋最細有幾多?其實我都唔洗太多,8-10個都ok,因為用緊filco 唔想唒左,想要個專用黎做macro 既keyboard

我想要隻,大約幾錢?全個keyboard 都可以set macro?

價錢未答到你住
細鍵盤最難搞係鍵帽成本
鍵帽通常一套過咁入,齋俾個num pad基本上即係要你食哂鍵帽個價

咁洗唔洗過千

咁大約幾銀?

要睇返來貨價先定到
Cheap cheap帽應該可以$500內
https://goo.gl/FGBmqN
左邊咁樣會唔會有啲多餘 但係多八粒progrmmeable 又好似幾正
清潔嗰陣用拔鍵器整花左shift

你用邊隻 keypuller 呀?

mac 撚在此
一隻filco 一隻ozone strike battle 一隻poker 都係咁用

你隻filco有冇map番晒 d multimedia key?

map左之後如果插番普通map keyboard係咪會用唔番?

有咩鍵帽 岩新手玩下
係咪pbt 冇咁易打油

個人經驗係, Realforce 啲ABS Spacebar係最先打油

ABS對比PBT有以下缺點
1. 溶點低,清潔個陣唔好用熱水,會變形
2. 長期係陽光照射會變黃,但好似可以用化學溶液變返白

咁點為知陽光照射 直射嗰種?

定如果間房長期有太陽射 會好光咁都算

ABS變黃係因為UV影響

感謝詳細解釋
但起碼都要非常長時間先變黃

有咩pbt 的 keycap 可以平平地玩下?

varmilo 算唔算平?

你點樣整花?
有冇跟佢 instructions?

利申: 淨係用 wire keypuller

你點樣整花?
有冇跟佢 instructions?

利申: 淨係用 wire keypuller

不嬲topre keyboard 跟機拔鍵器係 red flag, 用黎拔鍵一定奶野

點解咁睇唔開用呢款拔鍵器

價錢未答到你住
細鍵盤最難搞係鍵帽成本

咁洗唔洗過千

咁大約幾銀?

要睇返來貨價先定到

咁我想要一個,洗唔洗比訂?

價錢未答到你住
細鍵盤最難搞係鍵帽成本

咁洗唔洗過千

咁大約幾銀?

要睇返來貨價先定到

想問埋,個macro 既software係巴打自己寫?

mac 撚在此

你隻filco有冇map番晒 d multimedia key?

map左之後如果插番普通map keyboard係咪會用唔番?

冇啊
駁左mac 機之後跟佢pre set 既制試兩試就用
https://goo.gl/FGBmqN
左邊咁樣會唔會有啲多餘 但係多八粒progrmmeable 又好似幾正

有fn key 就唔洗多八粒啦

價錢未答到你住
細鍵盤最難搞係鍵帽成本

咁洗唔洗過千

咁大約幾銀?

要睇返來貨價先定到

到貨再講都未遲
我到時會去返自己個Facebook page度講返

價錢未答到你住
細鍵盤最難搞係鍵帽成本

咁洗唔洗過千

咁大約幾銀?

要睇返來貨價先定到

到貨再講都未遲

你個fb page 係咩啊?

玩得keycaps就買埋filco拔鍵器啦,用realforce送果個死硬
利申:自己買咗3個realforce keyboard但係一次都無用過佢送果個拔鍵器

玩得keycaps就買埋filco拔鍵器啦,用realforce送果個死硬
利申:自己買咗3個realforce keyboard但係一次都無用過佢送果個拔鍵器

咁想問邊度有得淨係買番啲個shift key 呢

咁洗唔洗過千

咁大約幾銀?

要睇返來貨價先定到

到貨再講都未遲

你個fb page 係咩啊?

https://m.facebook.com/MecKeyAlpha/

咁想問邊度有得淨係買番啲個shift key 呢

一係淘,一係睇下有無巴打有多囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞