LIHKG機械鍵盤集中討論區#4 新手請睇第一頁(好似係

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
有冇巴打用緊FC980C, 覺得正唔正?

套用 dchome 名言:「有買貴、冇買錯」
各方面幾近 Realforce 水平,比 660C 好,只係有啲孤寒,最機本 Control/Capslock mod caps 都唔跟,要自己配

巴打哩兩隻係咩型號

fc660c
fc980c

兩隻手感係咪一樣?

有啲唔一樣
980C 感覺/反應跟 HHKB Pro2 相近
660C 好似介乎 45g/55g Topre 之間

咁980c幾抵玩,灰色同象牙白keycaps好靚仔
入番隻放公司用都好
有冇巴打用緊FC980C, 覺得正唔正?

套用 dchome 名言:「有買貴、冇買錯」
各方面幾近 Realforce 水平,比 660C 好,只係有啲孤寒,最機本 Control/Capslock mod caps 都唔跟,要自己配

巴打哩兩隻係咩型號

fc660c
fc980c

兩隻手感係咪一樣?

我覺得要手感買topre最好

yes...我已有6隻topre
980c似係誠意之作,好有興趣入多隻
青軸有燈 有咩推介
想買個紅軸打機

呢個網買OK, 有冇其他介紹?
https://www.linke.hk/tw/%E6%A9%9F%E6%A2%B0%E9%8D%B5%E7%9B%A4/151-leopold-fc900r-linke-computer.html#/%E6%A9%9F%E6%A2%B0%E8%BB%B8-%E9%9D%92%E8%BB%B8/%E9%A1%8F%E8%89%B2-%E9%BB%91%E8%89%B2

Ok

上次去魔鬼sir到900r無晒紅軸
我上leopold個網睇紅軸都有一段時間係無貨
900r似乎係想推靜音紅軸

個網都冇紅軸, 放棄入坑
想買個紅軸打機

https://www.linke.hk/tw/%E6%A9%9F%E6%A2%B0%E9%8D%B5%E7%9B%A4/151-leopold-fc900r-linke-computer.html#/%E6%A9%9F%E6%A2%B0%E8%BB%B8-%E9%9D%92%E8%BB%B8/%E9%A1%8F%E8%89%B2-%E9%BB%91%E8%89%B2

Ok

靜音紅軸真係咁差咩 個個都講到狗也不
由filco嗰隻靜音紅軸入咗貨之後一直都未得閒落去試下
呢排病到七彩在家休養冇得出街 好想打下
用hot swap socket會唔會影響到手感

冇人用過 ?

之前Meetup 帶左兩隻Hot Swap 出去,唔講無人知係Hot Swap。

會唔會易鬆出黎/bad contact?
日日用 GMK carbon 用左兩個月都唔見有打油

相反Signature Plastic 果啲
日日用 GMK carbon 用左兩個月都唔見有打油

相反Signature Plastic 果啲

GMK
想買個紅軸打機

Ok

個網都冇紅軸, 放棄入坑

fc980m 啱唔啱?
有紅軸

帶咗鍵盤返公司
喺屋企用緊TADA68

無macro用真係好痛苦

會考巴哩隻係自己砌定點

巴打TADA68 build好唔好?之前買左隻魔蛋68果時唔識野揀左凱華青,中晒伏,粒粒制唔同feel超唔consistent
想搵多隻相似既細layout,睇過poker2但個人好習慣用方向鍵
見淘佬TADA同poker差不多價位但唔係車厘子軸有D驚驚

係買返嚟嘅
Build唔錯,手感幾好

thx
爸打咩軸

MOD M
嚟緊想試MOD L,M太重

買左Mod H 好後悔

冇人用過 ?

之前Meetup 帶左兩隻Hot Swap 出去,唔講無人知係Hot Swap。

要睇pcb
Winkeyless 嘅pcb 就完全無問題,但你要用焊頭加熱壓入去。
Cm 隻電容 有咩評價

呢個價位好似佢最平 試唔試得過

利申 Filco 茶 Fans

帶咗鍵盤返公司
喺屋企用緊TADA68

無macro用真係好痛苦

會考巴哩隻係自己砌定點

巴打TADA68 build好唔好?之前買左隻魔蛋68果時唔識野揀左凱華青,中晒伏,粒粒制唔同feel超唔consistent
想搵多隻相似既細layout,睇過poker2但個人好習慣用方向鍵
見淘佬TADA同poker差不多價位但唔係車厘子軸有D驚驚

係買返嚟嘅
Build唔錯,手感幾好

thx
爸打咩軸

MOD M
嚟緊想試MOD L,M太重

買左Mod H 好後悔

有冇巴同 zealios對比下

冇人用過 ?

要睇pcb
Winkeyless 嘅pcb 就完全無問題,但你要用焊頭加熱壓入去。

broke 巴板聚邊隻喺hot swap?
WKL + 自家acrylic + Hana個隻?
想買個紅軸打機

Ok

靜音紅軸真係咁差咩 個個都講到狗也不
由filco嗰隻靜音紅軸入咗貨之後一直都未得閒落去試下
呢排病到七彩在家休養冇得出街 好想打下

我個人覺得其實靜音紅都唔錯嘅
去到最尾會feel 到有軟膠係底嗰個感覺

爆房都要帶埋佢
想買mx green, 香港咩牌子有得賣

冇人用過 ?

要睇pcb

Blackbird & Weaven

冇人用過 ?

要睇pcb

Blackbird & Weaven

呢隻都係

Cm 隻電容 有咩評價

呢個價位好似佢最平 試唔試得過

利申 Filco 茶 Fans

買黎拆 slider 俾其他 Topre board 用就啱

[img]https://na.cx/i/wcF0675.jpg[img]

香港無乜牌子有綠軸
自己砌隻仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞