LIHKG機械鍵盤集中討論區#4 新手請睇第一頁(好似係

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
貼下圖先

左 Zealios lube
中 Elite keyboard lube
右係elite keyboard既caps

未有時間開黎用

未有時間開黎用

Rich JJ

[img]https://na.cx/i/Nq9k4H6.jpg[img]

未有時間開黎用

Rich JJ

所以冇錢買 gmk plum

[img][url]https://na.cx/i/Nq9k4H6.jpg[img][/url]

未有時間開黎用

Rich JJ

所以冇錢買 gmk plum

我會留幾套嚟儲
Kbt next以前係推介list到 但而加無左
打得多奶軸手指有啲攰想買返隻青軸做功課
Btw其實究竟魔鬼sir幾點開工 成日想試kb都無開
新手一問
大家覺得Cherry G80-3800黑軸 值得買?

因為已停產

青軸用 Filco
魔鬼sir 你要打電話搵佢架
有時五點先開
新手一問
大家覺得Cherry G80-3800黑軸 值得買?

麻麻
俾多少少買 leopold 啦

因為已停產

青軸用 Filco
有時五點先開

我試過7 8點去都無開
真係想買都買唔到

因為已停產

青軸用 Filco
有時五點先開

我試過7 8點去都無開
真係想買都買唔到

7-8點去左搵食
見佢落左閘就打畀佢
新post留名
其實我覺得機械 keyboard 都要知自己用途,Gaming 為主而又人云亦云買Filco etc 個類的話,只係浪費Keyboard 同影響自己打機。

Gaming Keyboard 我會優先考慮手枕位同設計為先,因為唔係狂打字。我最後都係搵魔鬼sir 買左隻 Gskill, 其中個design 位要讚係D 鍵唔係傳統既內陷式,而係粒粒鍵都整係面板上,易於清潔!
新post留名

跪拜米王

租咗迷你倉/買咗夾萬未
香港冇pok3r

上網買

新post留名

跪拜米王

租咗迷你倉/買咗夾萬未

全部收埋晒啦,換咗speaker之後張枱唔夠大放mouse pad
第一隻鍵盤都係搵會考巴打砌
手感真係唔錯
其實我覺得機械 keyboard 都要知自己用途,Gaming 為主而又人云亦云買Filco etc 個類的話,只係浪費Keyboard 同影響自己打機。

Gaming Keyboard 我會優先考慮手枕位同設計為先,因為唔係狂打字。我最後都係搵魔鬼sir 買左隻 Gskill, 其中個design 位要讚係D 鍵唔係傳統既內陷式,而係粒粒鍵都整係面板上,易於清潔!

用咗filco打機3年咩問題都冇
反而隻k70一買返嚟個陣已經覺得麻麻地好用
(打dota2/cs:go/音樂game)
香港冇pok3r

上網買

我記得你講過你唔喺香港嘅
我想問下如果啲caps係咁撳係咪好易打油
例如1分鐘1個key撳~300次
我隻filco個S同D有明顯打油
我訂咗套GMK,常用嘅KEY用其他caps係咪安全啲
香港冇pok3r

上網買

正確
巧有我心
橫掂都係咁,貼下個新臨時 setup 先

巴打想問下你隻87 keys 係咩牌子?

用緊Model M打機...
用"正經"機械鍵盤打機有咩問題
所謂Gaming Keyboard最大優勢係得個樣同玩燈,但Build Quality始終無"正經"鍵盤好

利申: 用過Corsair K70 blue switch兩年, keycap係ABS,鍵帽顏色係噴上去因此用耐會甩色
玩燈見人見智,初初買覺得好正,但一年過後如果訓覺唔閂電腦,唔閂燈唔得,而平日打機亦唔會望去個鍵盤,要燈托柒咩
依家相同價位,你買到Leopold鍵盤配PBT鍵帽,何樂而不為
香港冇pok3r

上網買

正確
巧有我心

儲緊錢入電容坑 唔可以買太多玩具
心郁郁hhkb同fc660c都好好J
會考巴
如果搵你幫手砌numpad 會否不智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞