Kashmir - 克什米爾 · 核武戰一觸即發的世外桃園

843 回覆
340 Like 3 Dislike
個景真係好靚

真係風之谷

有冇奇怪蟲蟲
斷背兄弟寫真集

念慈,靜心觀賞半山半樹的Karimabad小鎮

曲折婉蜒的Hunza River 掩藏在兩岸綠林中,一直流向下游,潤澤途經的村落

阿寶把玩著儜立在Hunza中的一顆明珠,Baltit Fort

未能親身到達遠方對岸的Daran Peak,是一場遺憾

阿寶身後的Ultar Sar山峰雖然被雲霧掩蓋,卻不失霸氣

我穿上了巴基斯坦傳統服裝salwar kameez,在雪山下扮演一代宗師

一身裝扮令我更為融入環境,也產生了在Karimabad渡過餘生的念頭

自然的偉大,人類的渺小,在大山下小人定會有更深刻體會,看前壁畫般的風景,教人未出發先興奮,盼望明天雲霧散去,讓群峰露臉
個景真係好靚

真係風之谷

有冇奇怪蟲蟲

有好多昆蟲同動物,不過唔巨型
如果核戰發生,可能真係會出現巨蟲係會釋放瘴氣的腐海森林包圍威脅下積極求存
斷背兄弟寫真集

曲折婉蜒的Hunza River 掩藏在兩岸綠林中,一直流向下游,潤澤途經的村落

阿寶把玩著儜立在Hunza中的一顆明珠,Baltit Fort

我穿上了巴基斯坦傳統服裝salwar kameez,在雪山下扮演一代宗師

一身裝扮令我更為融入環境,也產生了在Karimabad渡過餘生的念頭

自然的偉大,人類的渺小,在大山下小人定會有更深刻體會,看前壁畫般的風景,教人未出發先興奮,盼望明天雲霧散去,讓群峰露臉

靚過西藏
斷背兄弟寫真集

靚過西藏

各有各靚,不過karimabad真係勝在一個小小既山村但又有齊各種美景元素
用雙腳行半日已經可以睇到咁多野,西藏就距離遠d
克什米爾成日同印度開拖你地真係唔怕死喎
克什米爾成日同印度開拖你地真係唔怕死喎

死係kashmir都唔錯

如果唔係去到接近邊界地區,都唔會話好危險
留一句高汁都唔夠樓主本條命仔出黎做遊記
留一句高汁都唔夠樓主本條命仔出黎做遊記

遲D出埋篇阿富汗遊記
好正
真係好後悔冇去Kashmir
人在Islamabad on99
真係好後悔冇去Kashmir
人在Islamabad on99

做乜唔去仲黎得切
好撚勁
有家室已經唔敢呓玩
好撚勁
有家室已經唔敢呓玩

安全至上
好撚勁
有家室已經唔敢呓玩

所以去見識世界要親後生

預告,今日出埋行山篇
去ultar sar山腳營地要行4個鐘崎嶇山路,少量危險性,難度都頗大
好撚勁
有家室已經唔敢呓玩

所以去見識世界要親後生

老左應該行唔到山,錯失美好風景

預告,今日出埋行山篇
去ultar sar山腳營地要行4個鐘崎嶇山路,少量危險性,難度都頗大

你地去咁危險地方有冇諗定意外點處理?

預告,今日出埋行山篇

你地去咁危險地方有冇諗定意外點處理?

汝既來,須將生死置於度外,始得道
應付到既危難都有信心,冇得挽救既點努力都冇用

日落暮色催促我們下山離去,在回旅館的路上,重遇早上拍照的小女孩

秋天是蘋果收成的季節,站在陽台的女孩將蘋果一一拋下,我們照單全收

本來想在入黑前跟操場上的年青人來一場足球賽,但變幻莫測的天氣又帶來了一場暮雨,幸得友善的小女孩邀請,帶我們去了她的家中

首次被人撿回家,萬分驚喜,家中主人是一位退休的軍人,曾參與Kashmir印巴戰爭,他的英語不錯,溝通完全流暢
主人吩咐家中的婦女為我們預備奶茶及小食,然後在客廳中互相分享交流

他們有自己家族的莊院,由婦女打理,過著平淡的退休生活
他有三個兒子,長子在Karimabad持家,次子在大城市工作打滾,幼子是軍人

晚上回旅館途中,發現雨停了,抬頭仰望,滿天銀河高掛,驚為天人
當地人見慣銀河,只有斷背兄弟忽忽跑回房間,拿出拍攝器材,為難得一見的夜空拍照留念

好人好景,無得頂
印巴佬又可唔可去感受一下,用和平方式解決問題
留名 等睇變戰地記者post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞