Kashmir - 克什米爾 · 核武戰一觸即發的世外桃園

843 回覆
340 Like 3 Dislike
睇完好想去 但淨係去過西藏(雪頓節同藏人逼左五個鐘仲病埋 )睇到你地識新朋友每一個故事都好感動 同埋有人同你一齊癲周圍去又夾得埋真係好幸運 第時有機會去都應該會跟你咁玩 btw快啲出文!

西藏 我覺得係西藏生活既西藏人都好難同漢人交心
老個代一係不問世事,一係心中好憎中共
中個代就想盡快上岸,唔會同你講感情,最多酒肉朋友
新個代就快連真正既班禪喇嘛係邊個都唔知

反而係印度達薩識既西藏人先交到心,到而家都仲有聯絡

去旅行識朋友可以令自己認清真實既自己 祝你早日出發
伊斯蘭開齋節,教徒會宰羊,Issac和Sam去了朋友家,買了一些羊肉拿回來,一人一口,很快就吃完了
Kalash人在重要節慶才宰羊,我們也買不起一隻羊,所以大部份時間都食素,在山村生活非常健康

某天早上下雨了,大家在屋中玩鋤大D,我去了河邊拍照

午飯後,我跟Issac媽媽及妹妹分享旅行照片,她們興趣盎然
可惜媽媽不懂英語,我未能分享趣事,只好不斷以Kalash語言打招呼
在Kalash生活了五天,Issac教了我們基本的Kalash詞語,我們都是以媽媽稱呼Issac的媽媽,令她心花怒放,不停向我們有講有笑,靠其他人翻譯

雨後放晴,Issac化身白馬王子,騎著一匹駿馬路過,可怕馬匹要盡快還給馬主,我們無緣一試騎馬滋味

黃昏時,Issac及Sam各自駕駛自己的電單車,邀請斷背兄弟上車,作為明日Bike Trip的試練

事源Issac決定了明天帶我們去Kalash最大村莊Bamburate,而查詢後得知沒有Share Jeep,只能以自己的電單車前往

由於兩條村莊相距廿多公里,路況崎嶇,所以要在今天練習一下載人駕駛
結果兩車都在同一個上坡路發生了事故,不幸翻側,沒有釀成嚴重傷亡,只是皮外傷

對於這種剌激的Bike Trip,斷背兄弟未出發先興奮

傍晚在河邊沖涼洗傷口,氣溫跌至9度,但身體飽經磨練後已能輕鬆應付這種冷水澡

晚飯後,要釀酒環節
早幾天採摘的葡萄終於大派用場
Issac帶了一部手動的攪拌機去儲存倉
在勞力下,濃厚的葡萄汁漫漫流下來,倒了一杯嚐鮮,就如瓊漿玉液,甘味潤喉,實是人間極品

經過一小時苦力工作,十多公斤的葡萄變成了幾十公升的純汁液,殘渣則成為了牛羊的飼料

葡萄原液仍需放置數天,讓雜質沉澱,方可進行下一步工序

本來是如此美好的一天,我們可惡的Maggi警衛卻在夜深時破壞了一切

Maggi知道了我們明天Bike Trip去Bamburate的計劃,便嚷道必需要有他的陪同才可出發

Issac有一輛電單車,Sam也有一輛,共兩輛,每輛可載三人,共六人
斷背兄弟三人,Kalash串燒三兄弟三人,共六人,本來一切都如此原美,可惜Maggi卻破壞了這個天衣無縫的計劃

最純真的John首先放棄了他的位置,讓給Maggi
但斷背兄弟寧可投河自盡,也不願背棄我們親愛的Johnny仔

愈想愈覺得Maggi可惡,我們開始對Maggi不悅,同時不斷叫Issac想辦法,因為大家都對這趟Bike Trip充滿期待

Issac說以Maggi的警察身份,很容易就可以借來一輛電單車,但Maggi卻說Bike Trip是我們的主意,他不會為此去借電單車

斷背兄弟聽罷大動干火,怒屌Maggi
我地又唔係罪犯,做乜撚野要你跟出跟入,冇哂自由
你條撚屌平時又唔洗做D乜,而家叫你去借架電單車都唔肯
你冇車咁你就自己諗辦法囉,一係你跑黎追我地
你隻眼開隻眼閉啦,我地去玩,你留係度休息,返到Chiltral我幫你同上司美言幾句啦
屌,乜你咁硬頸架,軟又唔得,硬又唔得,叫你借車又唔肯,咁你想點呀

Maggi堅守底線,不借車,也不容許我們獨自出發,如果我們一意孤行,Issac日後將會受到警方的為難
目前唯一解決方法就是我們自行借來第三輛電單車,但Issac中午時已經問過其他村民,沒有警方擔保,沒有人願意借出自己的電單車,我們的現金在不多,不能用作按金去借車

在苦無對策之下,我們再次向Maggi發難,說我們打算徒步到雪山露營,我們只有三人營及三個睡袋,沒有多餘的裝備給你,你不怕死就儘管跟來吧

Maggi很認真到回答這是他的職責,就算他會凍死,他也是會跟隨我們行動

明知Maggi只是官方式回答,但我們也冷靜下來,不再潑婦罵街
這晚也想不出對策,所以只能在明天早上期望有奇蹟出現
maggi好似冇錯喎
Maggi咁撚硬頸
maggi真係冇錯但都好硬頸,冷靜過後大家都冇hard feeling
本來嬲嬲地想鎖撚住佢係間房度
maggi真係冇錯但都好硬頸,冷靜過後大家都冇hard feeling

冇計啦,始終係佢職責,佢有責任要睇住你地安全

借多架車都唔肯幫手

冇計啦,始終係佢職責,佢有責任要睇住你地安全

冇錯,只不過個刻大家都好撚火所以嘈得好勁,連issac都屌鳩佢
同埋maggi唔想揹鑊,唔肯幫手

借多架車都唔肯幫手

最撚嬲係johnny仔話唔去,讓個位畀maggi
個刻真係想屌撚死maggi,點解john咁好人,但係就冇好報
留名
睇左多年遊記
斷背巴你真係寫得最好嗰個
未試過爬遊記文,好正呀名已留
強帖留名支持,好好睇
支持巴打 努力出文
突然多左人上水支持,我今晚會努力出文
留名
睇左多年遊記
斷背巴你真係寫得最好嗰個

就憑你一句,我要Cap Screen打飛機

追哂西尼印巴未 加埋已過十萬字
屌我等左個幾月先入黎睇個post,點知都係live左

好好睇
睇到美極話就算凍死都要陪你地覺得佢好慘但又好型棍

第一次睇你啲po咋

第一次睇你啲po咋

你去高登搵返背斷兄弟既Post,有排你睇
屌我等左個幾月先入黎睇個post,點知都係live左

好好睇
睇到美極話就算凍死都要陪你地覺得佢好慘但又好型棍

如果未睇斷背兄弟高登既遊記可以去睇返,順次序係西藏、尼泊爾、印度、巴基斯坦

Maggi扮型啫
如果我地真係上雪山,肯定佢會諗辦法阻止
不過遇到塔利班,我都肯定佢會保護我地

聽撚住先啦

聽撚住先啦

靠你鞭策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞