作為一個物資站站長,我想同大家道個歉

751 回覆
4264 Like 20 Dislike
其實可唔可以野餐個時張d重要物質每人少少咁pack成一袋,然後派出去一人一袋,最緊要前線一定每人要有幾袋先,姐係一袋𥚃面可能有:
1. 10ml 生理鹽水1~2支
2. 敷料自帶黏貼幾塊
3. 醫生手套1~2對
4. energy bar 1~2條
5. 3M mask
再+/-
當然要視乎你地物資有幾多,同埋去既人盡量都自己自備啦,就算自己唔洗用,身邊人有事都可以幫到手,有時d救傷站都可能好遠or未咁快傳到d物資過黎。

純粹少少意見,多多指教。
巴打你咪撚扮晒嘢啦,你邊係咩站長呀,你根本就無上街,唔好ff當現實啦
Push
巴打 你做呢啲敏感位置已經好值得欣賞 唔需要道歉
https://imgur.com/H962Ugd

唔係好識up相,大家screenshot用

利申 我都係share only
辛苦你地
我覺得最大問題係個通訊上
加上人多network 又會勁差情況下
好多消息交流都出左問題

有時覺得真係要成立一個地下組織
作任何時期既抗爭行動指揮部
但要develop 獨立通訊頻道 同 抗衡小隊
真係唔容易

利申:廢噏,發夢聽到,FF2046
push
樓主!!
應該自己帶住,俾有需要嘅人,物資站都好大負擔!
佢哋tg group係咩?或者點聯絡佢哋?
俾有需要嘅人
巴打 唔知有無人講過 俾個意見你

1.) 一般人拎物資嚟會放喺最先接觸到嘅 station
預先留意返要喺咩位 set up station

諗定買物資嘅人會喺咩地方出現 睇地圖

諗定如果某 d 地區被封/ 有衝突 d 人會揀其他地方出現

但盡量唔好網上公佈具體物資地點 !

At least 唔好公佈所有物資位置 !

2.) 物資分類嘅時候盡量維持一袋袋 流動性高

可以徵召埋環保袋

執 d pack 俾二三線嘅 d 人袋住少量物資

諗定一 d long term d 嘅物資儲存位置 !

但要保密 !

3.) 分開 First Aid 前線 同 [ 其他 ]
每個站三個 area 左中右

A.) 防具盡量推前分發 除非前線真係滿瀉
B.) 鹽水/ 水同紙巾/ 廚房紙諗辦法整成易於攜帶
推上二三線
Tear gas 同 pepper spray 一出嘅時候可更快減低傷害性
另外要同二三線解釋點處理
C.) 負責 Frist Aid 嘅長戴白頭盔紅十字
要有基本防具 但未必要 all time 戴住
每樣 supply 自攜少量 唔好諗住有事先返 station 拎完再出

4.) 每次開新站要有溝通先好開 新站要有 in charge
推,人手一支
我係張敬軒
暫時冇任何職務係身
野來得急,邊管到咁多,無需道歉,辛苦了
樓主話到時同站講想幫手自然會加入gp! 依家因爲安全問題 唔會擺上依到
有經驗既人會知,其實部分物資一定過多,反而樓主有經驗知道有咩物資係次次都欠缺
感謝樓主默默耕耘
好似有啲朦
同埋我scan唔到, edit下先
我up張清啲嘅先
其實物資站都需要枱仔
當日落雨好多物資都浸哂
唔係話要好大張,起碼有D重要唔可以濕水既物資
應該要放係枱上
其實可以買塊黑板仔,用粉筆畫粗,應該都可以?
黑板係for舉定? 好似唔錯!唔洗好多!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞